Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

sylwia_slomc... 13:06, 03 maj 2023

Judith napisał(a)

Sylwia, ale Doll’s Minuet mają kolor niezmienny - ciemna fuksja od początku i mają zupełnie inny kształt.

Piszę o tulipanach w ogóle Ale te na fotce Magary Nawet jak kolor przekłamany to ciemnej fuksji na bank nie mają.
sylwia_slomc... 13:08, 03 maj 2023

Judith napisał(a)

Sylwia, ale Doll’s Minuet mają kolor niezmienny - ciemna fuksja od początku i mają zupełnie inny kształt.

Piszę o tulipanach w ogóle Ale te na fotce Magary Nawet jak kolor przekłamany to ciemnej fuksji na bank nie mają do tego to raczej nie te tulipany bo nie liliokształtne, a Dolls są liliokształtnymi.
ajka 17:33, 03 maj 2023

Magara

Ania-ajka - czemu tyle różności i czemu "zaszalałam" - już pisałam wcześniej, rok temu kiedy te nasadzenia powstały i całkiem niedawno kiedy były modyfikowane

Może widziałam je z innej perspektywy Poza tym mi na moim własnym ogrodzie też co rusz się koncepcja zmienia
April 20:42, 03 maj 2023

Magarku, czytam że ci się ciężko sezon zaczyna. Tyle strat. Choć może jeszcze nie wszystko spisuj na straty. U mnie judaszek też mocno oberwał. Wycięłam sporo gałązek.
Z platanem skomplikowana sprawa ale sobie poradzisz.
U ciebie za mokro, u mnie za sucho. Ech życie
Magara 23:07, 03 maj 2023

Sylwia, Vita - korzystając z tego, że dziś pół dnia spędziliśmy w samochodzie mieliśmy sporo czasu na przegadanie tematu i Waszych uwag. Małżonek jest stanowczo przeciwny kolejnym zmianom, różnorodność "szpaleru" Mu się podoba. Ja stoję w rozkroku. Bo z jednej strony wiem i ufam, że wiecie co piszecie i robicie to w dobrej wierze, a z drugiej tak sobie myślę, że gdybyśmy mieli sadzić rośliny z wyobrażeniem jak będą za 50 czy 100 lat wyglądać, to każdy z nas by miał max po jednym dużym drzewie w ogrodzie i umarł nie doczekawszy jego rozwoju. Egoistycznie podsumowując - średnio mnie obchodzi co będzie za 50, a może 40 czy już 30 lat. Być może działka będzie zabetonowana przez moich następców??? Nie ukrywam, że myślę o perspektywie lat najbliższych i tu i teraz, a nie o jakiejś mega odległej przyszłości, której z racji wieku nie doczekam.
Ale wracając do tematu głównego, to ostatecznie, gdzieś na wysokości setnego kilometra naszej dzisiejszej trasy, stanęło na tym, że na pewno w tym roku nie będziemy naszego cudacznego szpaleru ruszać po raz kolejny. Zobaczymy co będzie jesienią, co będzie wiosną, po kolejnej zimie.
Odnośnie kwestii praktycznych – sporo czytałam o roślinach szczepionych i wniosek wyciągnęłam jeden – formy szczepione aż takie monstrualne jak kanzan pokazany przez Asię-Rojo (piękny okaz ) nie urosną, dobrze myślę???
I oczywiście rozumiem, że estetyka tego naszego nasadzenia może być nieakceptowalna, ale o gustach to nie ma co dyskutować, jak powszechnie wiadomo, tym bardziej, że i gusta i trendy się zmieniają (najlepszym przykładem niech będzie Ogród Bukszpanowy i Nasza Anglia Danusi )

Odnośnie tulipanów, które przelały moją wiosenną szalę goryczy - tak, wiem, że tulipany zmieniają kolor ale rację ma Judith Te moje to nie są Doll's Minuet a taki właśnie kolor i kształt w tym miejscu sobie zaplanowałam... I stąd mam nerwa

Ajka - ja koncepcję już raczej mam, zmieniają się jedynie aspekty zależne od sąsiedztwa

Jola - sezon wyjątkowo pechowy, późna i nadal zimna wiosna i straty. Powtarzam sama sobie, że odsetek strat musi być, a im więcej nasadzeń tym i strat więcej Nic to, nadrobimy, byle trochę cieplej było, a bez nagłych upałów i suszy
Agatorek 00:04, 04 maj 2023

Ten Kanzan pokazany przez Asię to ma pewnie z 50 lat . Mam podobne myśli jak Ty, że ten, co po nas przyjdzie, będzie się zastanawiał, co zrobić z tym buszem .

Magara 00:20, 04 maj 2023

Agatorek napisał(a)
Ten Kanzan pokazany przez Asię to ma pewnie z 50 lat . Mam podobne myśli jak Ty, że ten, co po nas przyjdzie, będzie się zastanawiał, co zrobić z tym buszem .

Aga, i właśnie dlatego ja 50 lat do przodu nie myślę
Magleska 05:40, 04 maj 2023

Też mam takie podejście dla mnie tu i teraz się liczy -za 20 lat moje dzieci teren zrównają do zera i położą sztuczną trawę
vita 07:16, 04 maj 2023

Aż rozgorzał temat szpaleru Podjęłam temat nie dlatego, by krytykować gusta. Wyniknął z kontekstu rozmowy. Sama sporo się dowiedziałam o wiśniach (trzy z nich mam u siebie), ciekawe doświadczenie Obroniłaś Magarku swoje stanowisko, dobrej, wiosennej wreszcie, pogody życzę
UrsaMaior 12:06, 04 maj 2023

Magara napisał(a)

Odnośnie kwestii praktycznych – sporo czytałam o roślinach szczepionych i wniosek wyciągnęłam jeden – formy szczepione aż takie monstrualne jak kanzan pokazany przez Asię-Rojo (piękny okaz ) nie urosną, dobrze myślę???

Urosną. Kiedyś pokazywałam mojego szczepionego grujecznika pendula, który w krótkim czasie (kilka lat) z małej parasolki wypiętrzył się na mega drzewiszcze.