Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

MartaCho 10:35, 28 cze 2023

Tak, tak, tak, Aniu, przybijam piątkę Pamiętam to uczucie, jak radośnie zaczynasz wątek, bo tu tak miło i sympatycznie i chcesz wejść do tej społeczności, a tu bach po głowie od Toszki! O Lordzie! I nagle obawiasz się kolejnego wpisu Ale trzeba przyznać- miała całkowitą rację Doceniam i cieszę się, że wtedy do mnie zaglądnęła. Szkoda , że jej tu nie ma. Pozdrawiam bardzo serdecznie!
Rojodziejowa 10:50, 28 cze 2023

UrsaMaior napisał(a)
Haha no co Ty? Znam ją osobiście, jest gaduła, super fajna! Przy tym hojna, pół ogrodu Ci wykopie w prezencie, zawsze od niej z pełnymi siatami wychodziłam. No i wiedzę ma ogromną. Jest po prostu szczera, jak coś nie gra to powie bez ściemy.

To pozdrów ją od nas Bardzo często o niej myślę przeglądając forum. Mnie jej podejście bardzo odpowiadało. Respekt czułam ale nie strach
sylwia_slomc... 11:36, 28 cze 2023

UrsaMaior napisał(a)
Haha no co Ty? Znam ją osobiście, jest gaduła, super fajna! Przy tym hojna, pół ogrodu Ci wykopie w prezencie, zawsze od niej z pełnymi siatami wychodziłam. No i wiedzę ma ogromną. Jest po prostu szczera, jak coś nie gra to powie bez ściemy.

Też tak uważam, choć miałam okazję poznać tylko telefonicznie. Bardzo pomocna i czujna. Pomogła mi obcej babie choć nie musiała i nie chodziło o sprawy czysto ogrodowe, a bardziej o toksyczne znajomości.

I Aniu sprawa J dotyczyła mnie osobiście. I możesz wierzyć lub nie choć spotkałam w realu wielokrotnie i nawet potrafiłam cenić za bezpośrednią szczerość do bólu to cieszę się, że już nie muszę spotykać nigdzie. A to co wydarzyło się tu na forum to był tylko szczyt góry lodowej. Większość wydarzyło się w priv i z tego okresu mam sporą dawkę ostrożności w dobieraniu i ocenianiu ludzi poznanych w necie. Dobrze, że zachowałam wiarę w ludzi i w to, że jednak dobrzy ludzie też są na świecie z tego miejsca pozdrawiam Toszkę
sylwia_slomc... 11:50, 28 cze 2023

Makao napisał(a)
Część afer było właśnie przez Toszkę. Ona mnie przeraża. Tam gdzie Toszka się pojawia to przestaje pisać. Boję sie jej
Pamietam jak dumałam nad swoja największą rabatą i wtedy Toszka do mnie trafiła. Oj jak ona mi dała czadu, pojechała ostro. Złapałam takiego doła że się poryczałam i bałam się zaglądać na wątek. Ale ja jestem inna i po prostu zaczęłam trawić to co napisała. Wywaliłam sporo roślin i zrobiłam nowe nasadzenia. Toszka sprawiła że zaczęłam inaczej podchodzić do swojego ogrodu i teraz wyglada jak wyglada a sposób w jaki to zrobiła...to był nokaut. I nie każdy reaguje tak jak ja tylko unosi się dumą i walczy.
Nie zmienia to jednak faktu że Toszka mnie przeraża . Szanuję jej wiedzę ale wolę jej unikać.

Aniu co do Toszku napisałam Ci w odpowiedzi dla Ursy.
A bezpośrednio chciałam Ci powiedzieć, że na tematy ogrodowe z Toszką na forum stoczyłam niejeden bój( dyskusję) a mimo różnicy zdań cenię bardzo Jej pomóc i wiedzę popartą doświadczeniem. I analogicznie do Twojej sytuacji ja w pierwszych rabatach dostałam ochrzan od naszej Szefowej Danusi za szmatę i zrębki kolorowe. Wiem, se było to podyktowane chęcią nawrócenia na właściwą drogę ogrodową, ale wtedy mocno podcinali mi skrzydła i rodziło bunt. Bo walczyłam z trudem o swoje rabaty w tym miejscu z babcią, Jej kurami i wieloma innymi przeciwnościami losu w tym z własnym zdrowiem.
I cieszę się, se nie poddałam się tak samo jak z tego, że pod trocinami włóknina została. Na dziś bez niej nie byłabym w stanie utrzymać jedną parą rąk tak wielkiego ogrodu w takim stanie. I choć mam wiele miejsc w których przez te minione powodzie nie jest zadbane tak jakbym chciała to jest mi zdecydowanie łatwiej, plus jak były susze po trzy miesiące to rabat z włókniną i trocinami nie musiałam podlewać i dawały radę.
A mogłam zniknąć poddać się i nie mieć ogrodu wcale. Po latach poznałam Danusię osobiście i choć nadal w sprawie włókniny nasze zdania się różnią to jednak się lubimy i wymieniamy doświadczeniami ogrodowymi i osobistymi.

Podejrzewam, że gdybyś miała okazję Toszkę poznać to też byś zmieniła zdanie
A kto wie może kiedyś będzie Wam dane, życie lubi niespodzianki
UrsaMaior 11:51, 28 cze 2023

Ha, pamiętam tę aferę, Sylwia... Tam chyba stalking nawet miał miejsce, prawda?
sylwia_slomc... 11:56, 28 cze 2023

UrsaMaior napisał(a)
Ha, pamiętam tę aferę, Sylwia... Tam chyba stalking nawet miał miejsce, prawda?

Niestety można to było tak zaklasyfikować. Technicznie pewnie miała rację( co wyszło dopiero w ubiegłym roku), ale zachowanie było tragiczne i tego do dziś pojąć nie mogę.
April 12:00, 28 cze 2023

Dajcie spokój, Toszka była tylko bezpośrednia i szczera do bólu. Poza tym super babka. Też znałam osobiście i bardzo ceniłam. Szkoda że zniknęła. Choć fakt, co wrażliwsze osoby mogły czuć się nieswojo. Ale robiła to z troski. Jak po raz tysięczny tłumaczysz to samo, to nie chce się już owijać w bawełnę
malgol 12:16, 28 cze 2023

Mnie Toszka tez zrugała , trochę mną wstrząsnęło ,ale potem juz na priv sama do niej pisałam o pomoc I szkoda,ze jej juz tu nie ma bo jakoś nie obrażały mnie jej uwagi tylko stawiały do pionu. respekt czułąm
sylwia_slomc... 12:18, 28 cze 2023

April napisał(a)
Dajcie spokój, Toszka była tylko bezpośrednia i szczera do bólu. Poza tym super babka. Też znałam osobiście i bardzo ceniłam. Szkoda że zniknęła. Choć fakt, co wrażliwsze osoby mogły czuć się nieswojo. Ale robiła to z troski. Jak po raz tysięczny tłumaczysz to samo, to nie chce się już owijać w bawełnę

To prawda, a że szczerych, dobrych ludzi jest niewiele tym bardziej brak mi Jej na forum.
sylwia_slomc... 12:19, 28 cze 2023

malgol napisał(a)
Mnie Toszka tez zrugała , trochę mną wstrząsnęło ,ale potem juz na priv sama do niej pisałam o pomoc I szkoda,ze jej juz tu nie ma bo jakoś nie obrażały mnie jej uwagi tylko stawiały do pionu. respekt czułąm

Bo były podparte ogromną wiedza i sporym doświadczeniem. I wynikały z troski