Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

April 13:12, 04 lip 2023

UrsaMaior napisał(a)

Wczoraj w łapie miałam! Podoba mi się i nawet znalazłabym miejsce. Chyba tam wrócę kupić.

|A ja kupiłam nasionka i nawet wysiałam ale nic mi nie wzeszło....
Rojodziejowa 14:43, 04 lip 2023

Magarku, różyczka wygląda rewelacyjnie

A ja donoszę, iż naparstnica, którą nabyłam przeżyła w Filadelfii dwa lata i zniknęła. Więc kiepsko jej to wróży tym bardziej u mnie. No chyba, że się będę bawić w zbieranie nasion, to przedłużę jej żywot.
Magara 23:44, 04 lip 2023

Iza - domyślam się, że Sisyrinchium striatum już Twoje
Jola - bierz przykład z Koleżanki j/w - czasu nie traci

Rumianko - jesteś do klubu dopisana

Asia Rojo - róża nadal ładna Te śliczne chrabąszcze złoto-zielone też ją kochają
Naparstnicę Twoją kojarzę, ale Filadelfia? - to jakiś skrót myślowy?
Magara 23:57, 04 lip 2023

Miałam napisać, to piszę. Temat: PLANOWANIE
Mam takie miejsce:

Jak któraś z Was kojarzy, że mam tzw. rabatę rogalową, to jest właśnie kawałek onej Powiedzmy - jej szczyt
Kolejny fragment, który wydaje mi się smutnym. Buczek jest ciemny. Bodziszek Rozanne raczej większej radochy nie robi, i już nie zrobi. Te kępy po lewej to jeżówki, zwyklaki różowe, ale raz - że za moment, a dwa - one też nie świecą. Po prawo od buczka będzie pysznogłówka - fiolet. Ale to też za chwilę dopiero.

Wymyśliłam, żeby w tym sezonie rogala pogrubić właśnie od szczytu. I dać tam róże:

Trzy (jak wiadra) albo może lepiej pięć
Magara 00:04, 05 lip 2023

I na tym etapie utknęłam
Powód utknięcia chyba jest taki, że:
- róże podobają mi się prawie wszystkie (no dobra, czerwone wykluczam),
- każda róża ma to do siebie, że zupełnie inaczej wygląda w różnych warunkach (słusznie Zuza u Asi Rojo to ostatnio napisała),
- zdjęcia od sprzedawców internetowych nie są obiektywne i oczywiste (planowałam już raz w tym roku zestawienie 3 róż na inną rabatę, nakombinowałam się jak głupia, kolaże robiłam ze zdjęć szkółki, było super a w naturze - kiepsko )
Magara 00:08, 05 lip 2023

Niemniej jednak muszę zaplanować trzy albo pięć róż w tym miejscu, takich które je rozświetlą I nie wiem od czego zacząć
Wiem, że Lemon Rokoko mi się podoba
I od Asi Rojo Krokus
A dalej - jak dziecko we mgle

Liczę na Wasze mądre sugestie
Rojodziejowa 00:13, 05 lip 2023

Magarku, polecam jeśli chodzi o fotki róż stronkę helpmefind, gdzie zazwyczaj jest sporo zdjęć z ogrodów.
Makao 08:10, 05 lip 2023

Czerwonych róż też nie lubię.
Ostatnio jednak musiałam ustąpić w tym temacie bo mam taką miejscówkę w ogrodzie że tylko czerwone te stare odmiany dadzą radę. Jak dobrze dobiorę rośliny na obrzeże rabaty to może ta rabata nie będzie taka ciężka.

Co do rozświetlania rabat. To sprawdzają się Aspirina, Sea Foam. Może Chopin.
Kasya 08:27, 05 lip 2023

Magara napisał(a)
Miałam napisać, to piszę. Temat: PLANOWANIE
Mam takie miejsce:

Jak któraś z Was kojarzy, że mam tzw. rabatę rogalową, to jest właśnie kawałek onej Powiedzmy - jej szczyt
Kolejny fragment, który wydaje mi się smutnym. Buczek jest ciemny. Bodziszek Rozanne raczej większej radochy nie robi, i już nie zrobi. Te kępy po lewej to jeżówki, zwyklaki różowe, ale raz - że za moment, a dwa - one też nie świecą. Po prawo od buczka będzie pysznogłówka - fiolet. Ale to też za chwilę dopiero.

Wymyśliłam, żeby w tym sezonie rogala pogrubić właśnie od szczytu. I dać tam róże:

Trzy (jak wiadra) albo może lepiej pięć

Tak, piec zdecydowanie lepiej brzmi niż 3
A tam jest słońce ?
antracyt 08:34, 05 lip 2023

Na pewno widziałabym w tym miejscu jakieś niższe róże i ja jednak 3. Może nawet okrywowe, które pięknie się potrafią "miękko rozlewać" na przód rabaty i nie boją się lekkiego zacienienia. Ze względu na to co już masz postawiłabym na jasny róż, albo bezpieczną biel. Nie pamiętam co masz z drugiej strony rogala, a warto, żeby to jednak do siebie pasowało kolorystycznie. Róże okrywowe mają ten plus/minus (do wyboru ), że kwitną bardzo długo i powtarzają.
Doczytałam, że Lemon Rokoko jest w Twoim guście - też będzie pasować do towarzystwa. U mnie na razie niewielka, więc nawet 5 by się zmieściło