Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

TAR 23:48, 30 cze 2023

mnie sie zdaje ze to sa jarzmianki a to drugie jakby bodziszkowatego cos bylo. ja sie zapisuje na sadzonki tego niewiadomoczego tez, moze to byc cos fajnego
Magara 00:25, 01 lip 2023

TARcia - też zakładam, że jarzmianki bo już wcześniej ten temat był omawiany, tylko jakoś ja uwierzyć nie mogę, że siewki tak się różnią od rośliny macierzystej
Niemniej jednak będę pakować w doniczki, to n/n dla Ciebie też
Żeby na pusto kuriera nie obciążać to napisz czy chcesz naparstnice? Jeszcze trochę mam siewek w skrzyniach warzywnych. I jeszcze z nadmiarów pikutków mam brązowe trawki (turzyca bronze form???)
I firletkę napisz czy chcesz. Może wszystkiego nie wypieliłam
Magara 00:48, 01 lip 2023

Aaaa, i jeszcze mi się przypomniało, że Małżonek do mnie dziś powiedział: "zapytaj na tym swoim forum"
Chodzi o tulipanowca. Kupiony bidak z pięć albo i sześć lat temu, średnio raz w roku był przesadzany. Nie rósł w tym czasie, wcale mu się nie dziwię.
W końcu dostał w zeszłym roku stałą miejscówkę - niestety na drodze, którą szedł tegoroczny czerwcowy przymrozek. Wszystkie listki mu padły, trzy ostatnie tygodnie wyglądał jak martwy.
Teraz wygląda tak:

Odbija od korzenia, liście ewidentnie tulipanowcowe - nie wiem, chce być krzakiem??? Mam z nim dyskutować???
W gałązkach tworzących koronę ma w kilku miejscach (może trzech) coś co można optymistycznie uznać za listki, ale to straszna bida. Reszta wydaj się sucha ale boję się sprawdzać.
Co z tym pacjentem zrobić???
Makao 08:00, 01 lip 2023

Tam na gałązkach też chyba widać coś zielonego. Jeśli tak to żyje ale potrzebuje czasu na regenerację.
A z tymi odnogami to jeśli gałęzie żyją to bym chyba obcięła.
Mo biedak nie miał lekko.
antracyt 08:52, 01 lip 2023

Ja bym na razie zostawiła bez ciecia żadnego. W przyszłym sezonie zobaczysz, jak zimę przetrwa, to będziesz wiedziała co ciąć.
Basieksp 08:59, 01 lip 2023

Też bym go poobserwowała, chociaż tulipanowca nie mam i nie wiem jak on rośnie?
Helen 21:39, 01 lip 2023

Na jarzmianki reflektuję i na naparstnice też. Napisz na priv gdzie kupić te naparstnice bylinowe.
P.S. Ogród mam chyba z gumy
TAR 22:37, 01 lip 2023

Daga, chce wszystko co wrzucicsz do kartonu daj namiary to moge sama kuriera zamowic i do ciebie podeslac
Magara 23:26, 01 lip 2023

Ania-Makao, Zuza, Basia - dzięki Chyba faktycznie go zostawię w spokoju i poczekam. To zielone na gałązkach to bid straszna

Helen, TAR - jarzmianki dziś popakowałam w P9 bo miałam wenę na ten fragment rabaty Zaraz privy do Was piszę to będziemy dogadywać ile czego pakować i jak z kurierami ogarnąć
Gruszka_na_w... 14:51, 02 lip 2023

Dojrzewam do baczniejszego przyglądania się bylinowym naparstnicom. U mnie trwa to ok. dwóch lat. Liczę na Twoje doświadczenie.
Z tulipanowcem nie pomogę. Instynkt podpowiada mi jedynie, aby zaczekać do jesieni (września). Wtedy jeszcze można ciąć jakby co.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies