Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 00:27, 11 lip 2023

Fajnie piszecie, piszcie dalej, czytam i daje mi to wszystko do myślenia
Jest już wtorek, a dopiero co był poniedziałek Jutro środa, a za moment znowu piątek, piątunio, piąteczek
Mary 06:58, 11 lip 2023

Rozumiem, że gdy pisałaś post to był już kalendarzowo wtorek. Ja jednak czas po północy przed snem to zaliczam do dnia poprzedniego. Kolejny dzień zaczyna się po przebudzeniu.
Makao 14:01, 12 lip 2023

Kupiłam balot boczniaków? Powinnam od razu go zamoczyć a potem powiesić w cieniu?
Alija 14:12, 12 lip 2023

Magara napisał(a)
Żeby nie było, że ja tylko marudzę to pokaże coś co mnie od kilku dni raduje
W zeszłym sezonie, w lipcu, wzięło mnie na dosadzanie róż. W celu ożywienia rabat, które wydawały się smutne, z uwagi na trzymanie się przeze mnie linii róż-fiolet

Róża Aquarell (zakładam, że to ona ):

Ta róża świetnie rozjaśniła rabatkę, to był dobry pomysł, pięknie to razem wygląda. No i będziesz miała
dodatkowe zajęcie (ale jakie przyjemne), szukanie nowych róż.
Nie chcę Cię martwić, ale czas płynie szybciej wraz z wiekiem niestety.
Magara 23:15, 12 lip 2023

Marysiu, ja czas liczę inaczej Po północy, to po północy, jednak nowy dzień dla mnie

Ania, a kiedy kupiłaś? Teraz? Nie dołączyli instrukcji??? Ja kupiony wieszałam bez żadnych dodatkowych czynności, namaczałam po pierwszym zbiorze dopiero.

Alicja - cieszę się, że i Tobie się podoba Ta róża już niestety przekwitła, totalnie nie pamiętam czy powtarza kwitnienie, zobaczymy O nowych różach wciąż myślę, tylko czasu brakuje, żeby podejść do tematu na poważnie. No właśnie, ten CZAS, niech go pieron
Makao 07:11, 13 lip 2023

Kupiłam wczoraj stacjonarnie. Ulotki nie było.
Cały czas Twój wisi na zewnątrz? Temperatura wysoka i niska wilgotność mu sie szkodzi?
Swojego położyłam w gałęziach orzecha włoskiego. Tam ma cień.
Magara 23:54, 13 lip 2023

Ania, te które ja kupowałam były jakby "gotowe". Trzeba było tylko czekać na zbiory. Zebrać. Potem moczyć i czekać na kolejne zbiory.
Nasz balot zawsze na zewnątrz.
Mieliśmy specjalną gałąź, na której balot wisiał (wisiał a nie stał z uwagi na ślimaki). W tym sezonie zawisł na owej gałęzi, ale nie uwzględniłam tego, że po działaniach "ulubionego" sąsiada jest tam więcej słońca niż było w zeszłym roku. Zbiór był, ale balot mocno się przesuszył. Po zbiorze został namoczony (przez kilka dni w "fabryczne" dziurki sączyliśmy wodę) i przewiesiliśmy balot pod wiatę garażową. Nic się nie działo ostatnie trzy tygodnie i już miałam plan, żeby na kompost z nim jechać ale wczoraj zauważyłam nowe grzybki
Magara 23:55, 13 lip 2023

Deszcz pada!!! Nawet ulewnie, od paru minut Jak zaczęłam na Ani posta odpisywać zaczęło kropić
Magara 00:11, 14 lip 2023

Przy okazji zbliżającej się połowy lipca - małe podsumowanie:
1. Rabaty ozdobne u mnie nie powalają. Rok temu mi się podobały, w tym roku liczyłam na euforię, ale jej brakuje. Część roślin wypadła, część zmarniała. Zaczęło się w sumie od wiosennych rozczarowań z brakiem narcyzów, których posadziłam masę Nie wiem o co chodzi, muszę temat i cebulowych i letnich nasadzeń przemyśleć i zaplanować prace na jesień.
2. Przymrozek czerwcowy jednak podciął mi skrzydła. Zauważyłam, że nawet zdjęć nie robię tego co kwitnie Ostatnie mam z 3 lipca
3. Obecnie cały czas wolny przeznaczam na siedzenie w garach 40 słoiczków passaty pomidorowej już jest (z pomidorów oczywiście kupnych, które wyjątkowo tanie są w tym roku), kolejne będą, mam nadzieję, już z własnych pomidorów Dziś byłam na zbiorze czereśni - 18 słoików z kompotami prawie gotowych - właśnie pilnuję gara pasteryzującego Jutro na maliny, a pojutrze w planach zbiór wiśni, tym razem własnych, o ile szpaki mnie nie uprzedzą
4. Bób prawie zjedzony, zaczynamy zjadać fasolkę
Gosialuk 06:18, 14 lip 2023

Tak też dobrze. Choć ja od garów uciekam jak tylko mogę. Niestety nie ma chętnych na zastępstwo.
U mnie jeszcze porzeczki i agrest wiszą - muszę zebrać i zamrozić. Będzie do koktailii.