Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

TAR 09:16, 20 lip 2023

Stara, wiesz co Ty wstydu nie masz tak marudzic. I widoki piekne i ogrod calkiem niezle sie prezentuje. Grzeszysz kobieto narzekaniem

Pieknie. Te gaury rosna przy jałowcu? Jesli tak to chyba wiem juz jak je zatrzymac. Gaury lubia najwyraźniej gleby jalowe i suche. To mi wynika z rozmowy z inna ogrodniczka, ktora ma je w niemalze piachu, na patelni i ma siewek tyle, ze wywala. Ty masz przy jalowcu wiec ziemia tez raczej jakosciowo nie za dobra. A te co nie rosna to na jakim stanowisku?

U mnie z kolei sa zle posadzone, maja duzo slonca ale jak deszcz przywali to stoja w wodzie. Kępy wielkie ale kwitnienieżadne. Byloby im najlepiej chyba przy misie. Mniej slonca ale zienia sucha.

Tez chyba musze zweryfikowac moje nasadzenia
Basieksp 09:40, 20 lip 2023

Magara napisał(a)
Przy tarasie:

No piękne masz te rabaty z jezówkami i nie tyko one piękne, bo widok ogólny i zaporzyczony też piękny teraz to tak, zupełnie po cichutku, żeby nikt nie usłyszał możesz pod nosem narzekać, że niby coś tam nie tak bo pięknie jest
Judith 09:57, 20 lip 2023

Przyłączam sie do grona zbulwersowanych Twoim niezadowoleniem z ogrodu . Piękne rabaty, kanciki, bogato i kolorowo. Co Ci nie pasuje, Daga?
Agatorek 10:14, 20 lip 2023

Dziewczyny, bo ona musi (marudzić), bo to przecież smerf Maruda .

TAR 10:23, 20 lip 2023

Oj tam nie jest smerf Maruda To po prostu zniechecenie. Rozumiem to. I chyba tak naprawde nie o ogrod tu chodzi a o nowe sasiedztwo niezbyt pasujace? Wiem jak to jest, nic nie cieszy kiedy za plotem do tej pory pieknie i spokojnie nagle dziwne rzeczy sie dzieja i taka dewastacja pieknego otoczenia.

Daga masz piekny ogrod, progresy ogromne od tego co bylo na poczatku. Widzisz co w Twoim ogrodzie ma sie dobrze a co nie bardzo i moze to dobry punkt wyjscia. Probuje tak samo. Nim cos kupie to dwa razy pomysle czy na pewno u mnie bedzie miejsce i dobra miejscowka. Po zimie samo sie zweryfikuje, dzis juz wiem, ze niektore byliny wypadna, innych dokupie, bo szaleja na rabatach.

Gruszka_na_w... 11:01, 20 lip 2023

Gaury zachowują się u mnie podobnie. Czysta loteria.
Pomysł z tombakowa misą na pokrywie to dobry kierunek. Ta pierwsza misa bardzo fajnie wpisała się w nasadzenia.
Dori, wypadki chodzą po ludziach. Zwłaszcza tych o skłonnościach do ryzykownych zachowań.

Daga, w tym sezonie bardziej rozumiem Twój ból związany z opóźnioną wegetacją. Oglądanie zdjęć z forumowych ogrodów, na których bujnie kwitnie to, co u siebie ledwie wyłazi z ziemi, rzeczywiście bywa czasem dołujące.

W moich okolicach żniwa rzepakowe były z reguły w okolicach 5-10 lipca. W tym roku rzepak wciąż jeszcze jest zielonkawy i do jego zbiorów daleko.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
bialydomek 11:11, 20 lip 2023

Dziewczyny, ten balot co kupowałam z Magarą- to od producenta, więc świeży- czytaj mokry, ciężkawyu, piszą ze miedzy 13 a 15kg, pewnie blisko 13 miał,

a jak ktoś lokalnie ze sklepu- zależy ile już w tym sklepie stał, może być suchszy,tzn. lżejszy, wtedy może należy zważyć i skropić / nawodnić chwilę?

ja swojego odrazu z paczki wypakowałam i w konary drzew, mocny cień tam jest,
po 2-3 tyg. miałam zbiory,
a potem przyszły upały, troche przesuszyłam- to akurat źle, powinnam, podlać czasem wiadro wody, po 3tyg. zanurzyłam na dobę do bali, i znowu mam parę grzybów, (dużo mniej niż za 1raz)

ja też naciełam z boku bo tak się produkowały- ale niestety nie wykiełkowały z małych duże!! jakby zanikły..
bialydomek 11:41, 20 lip 2023

Maga- a hortensja MimsRed to dawno ją sadziłaś? ładna kępka, tam masz 1 czy 2 sztuki?
ja wsadzałam latem ze 3lata, hm..., amoże i 4lata temu,
też się rozrosła, ale bardziej na boki poszla
Alija 14:23, 20 lip 2023

Magara napisał(a)

Widoki z sofki mam takie:

Magarku, ależ pięknie masz w ogrodzie, aż chciałoby się pospacerować wśród kolorowych rabat lub posiedzieć i odpocząć pod koronami drzew.
Tak spokojnie, zielono, wakacyjnie, super.
April 15:37, 20 lip 2023

Musisz sobie nowy motyw wymyślić bo marudzenie już po prostu nie pasuje do tak cudnych widoków. Misa wtopiła się super. Druga taka to świetny plan. Tanio a efektownie. Szkoda ryzyka na corten.
Takich jeżówkowych kęp bardzo zazdroszczę.