Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Helen 20:55, 19 lip 2023

Ja też poproszę więcej fot, bo będzie foch
Gruszka_na_w... 22:15, 19 lip 2023

Wciąż pozostaję w zachwycie nad Twoim ogrodem. Usilnie starałam się znaleźć powody Twego "marudzenia" i niczego rażącego oczy nie znalazłam. Kobieto nie grzesz więcej. Masz piękny ogród w cudownym otoczeniu.
Słoneczny patrol leci na wspomagaczach? Tak częste ekscesy w jego wieku niosą ryzyko zdrowotne.
Klapę można obsadzić też z przodu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosialuk 22:26, 19 lip 2023

Daga ja też powodów do narzekań nie widzę.
Z misą dziewczyny dobrze radzą, teraz jakby bardziej wyeksponowana jest.
Ja swoją obsadziłam bodziszkiem kantabryjskim dookoła. Jeszcze mały kawałek widać, ale jak ktoś nie wie gdzie patrzeć, to nie zauważy.
Dorii 22:55, 19 lip 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wciąż pozostaję w zachwycie nad Twoim ogrodem. Usilnie starałam się znaleźć powody Twego "marudzenia" i niczego rażącego oczy nie znalazłam. Kobieto nie grzesz więcej. Masz piękny ogród w cudownym otoczeniu.
Słoneczny patrol leci na wspomagaczach? Tak częste ekscesy w jego wieku niosą ryzyko zdrowotne.
Klapę można obsadzić też z przodu.

Rozumiem że to ryzyko zdrowotne ma dać Magarci nadzieję na rychłe rozwiązanie się problemu :⁠-⁠P
Magara 23:36, 19 lip 2023

Jola, Madzie, Ania-Makao, Kaśku, Lidka, Ewcia, TAR, Asia-Rojo, Helen, Haniu, Gosia - bardzo Wam dziękuję za dobre słowo/a

Ania-Makao - katalpy nie mam więc mnie nie denerwuje

Haniu, Gosiu - ostatnio ciut mniej marudzę bo coś zaczęło kwitnąć Muszę trochę wszystkie te moje nasadzenia przemyśleć i baczniej poobserwować rośliny Czasem za bardzo się sugeruję Waszymi nasadzeniami, zapominając, że u mnie jednak wszystko później albo inaczej
A Słoneczny to nie wiem czym się wspomaga Ale przestawiam się na myślenie, że lepiej miłosne uniesienia oglądać za płotem niż coweekendową imprezę w domku na wynajem
Dorii

Odnośnie klapy i jej obsadzenia problem jest taki, że ona ma średnicę chyba 70 czy 80 cm, a do tego betonik dookoła. Zamysł był właśnie takie, żeby hakone ją zasłoniły. Ale jak widać na zdjęciu posadziłam za mało i do tego nikolasy, które raczej w górę rosną a nie na boki.
Doniczka stoi, bo ja cały czas przy nadziei, że supertunie buchną i klapę zakryją Wiosną szukałam jakiejś tymczasowej plastikowej micho-doniczki, ale ceny plastiku w tym rozmiarze mnie powaliły, więc zostało jak zostało i - macie rację - wkurza jeszcze bardziej
Korą zasypać trudno by mi było, bo ja nie ściółkuję korą, a kompostem. Niby można zasypać i kompostem, ale Małżonek jednak do tej studni dość często zagląda, więc zasypywanie pewnie by mnie zaczęło w pewnym momencie wkurzać jeszcze bardziej niż sama klapa
Plan mam taki, że kupię drugą tombakową misę (na innej klapie w trawach się sprawdziło), ciut poszerzę przy klapie rabatę i jesienią posadzę tam raureify. Mam wielkie kępy, w sam raz do podzielenia. Myślałam, żeby się szarpnąć na korten ale się trochę boję - to jest miejsce bardzo na widoku z drogi, płot u nas wiejski, do przeskoczenia, no nie chcę ryzykować

Magara 23:41, 19 lip 2023

Tak tombakowa misa na drugiej klapie się ładnie schowała, ukrywając i klapę

Magara 23:48, 19 lip 2023

A teraz cd. zdjęć Oczywiście z kronikarskiego obowiązku jak to Mgduska mówi

Widoki z sofki mam takie:

Płot będzie podniesiony i zagęszczony, jesteśmy w trakcie prac
A huśtawka, o ile przeżyje kolejną zimę, mus do malowania proszkowego na czarno, żeby do mebelków pasowała
Ale poczekam, aż Małżonek sam to wymyśli

Zejście z tarasu na poziom zero to był pomysł roku
Magara 23:58, 19 lip 2023

Przy tarasie:

Wiele roślin na forum miało swoje pięć minut, a potem odchodziły w zapomnienie, ewentualnie niełaskę Też się na różne "mody" skusiłam kilka razy. Ale mam wrażenie, że urok jeżówek jest w moim przypadku czymś co nie ma szans na przeminięcie
Magara 00:08, 20 lip 2023

I jeszcze różności:

Róże Hansestadt rostock sadzone w tym roku kwitną Na zdjęciu z bodziszkiem Cloud Nine, a raczej jego końcówką kwitnienia Może za rok się zgraja

Lawendy W tym miejscu mają się świetnie, nie zgniły

Amazing Grey od Mgduski - mam sztuk jeden Chucham i dmucham, żeby żadne futro makówki nie zjadło i żeby się wysiał

Haniu, wybacz

Przy rdestach też są

Czas n/n dzwonków, które mam "nie wiem skąd"

Magara 00:13, 20 lip 2023

Różności cd.:

Jeżówki z widokiem, jeszcze

Gaury. Zadziwiają mnie. Te dwie szaleją. Kilka metrów dalej zimy nie przetrwała ani jedna z pięciu. Przy tarasie też mam, zakwitną chyba w grudniu Warunki wszędzie podobne, tu cos im wyjątkowo pasuje, co bardzo mnie cieszy - nie widzę jałowca

Hortensje WimsRed - ten etap u nich lubię najbardziej

Zestawienie, które wyszło przypadkiem, a się sprawdziło - floksy, mikołajek, jeżówki