Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 23:56, 10 paź 2023

Basia - my kanie jedliśmy RAZ Chyba jutro rzucę wszystko i się przebiegnę po lasku zobaczyć czy coś się ruszyło... Nie mogę się pogodzić z tak słabym grzybowym rokiem

Aga - widziałam Twój przymrozek, baaaardzo malowniczy U mnie jeżówki niektóre też czarne, ale w niektórych jeszcze jest wola kwitnienia Na przymrozki mentalnie gotowa nie jestem

Zuza, Jola - ale ja mam do wsadzenie głównie irysy reticulata - to takie małe popierdółki, z opisu od sprzedawcy cebul wynika, że jak kwitną to max 20 cm mają. One też takie długie liście wypuszczają??????

Haniu - o cięciu piwoniowych liści myślałam w kontekście dwóch aspektów (jak to głupio brzmi )
Pierwszy: mniej roboty wiosną, kiedy roboty jest i tak za dużo.
Drugi: jak się mają zmarnować to może lepiej niech kompostownik zasilą.
Widoki ogrodowe schodzą powoli na drugi plan. Fakt, u nas aura usiłuje nam wynagrodzić mega kiepski sezon wiosenno-letni, ale prawda taka, że dzień jest coraz krótszy, wiatry coraz większe, temperatury coraz niższe, więc i obchody rabat coraz szybsze

Bożena - dzięki za głos

Sylwia - dzięki Maślaków i u nas jest trochę, ale ich nie zbieramy Kozaki też są, ale podgrzybków mi do mixu smakowego brakuje, oj brakuje
antracyt 06:33, 11 paź 2023

Daga, tak - te maluchy wypuszczają długie liście po kwitnieniu.
Basieksp 11:19, 11 paź 2023

Ja piwoniom wycinam liście tak na koniec, one u mnie trochę się przebarwiają i dopóki są w miarę ładne to je trzymam, potem wycinamja swoich nie okrywam na zimę, jedynie wiosną jak już startują i zapowiadają jakieś przymrozki to czasami je czymś okrywam, ale to sporadycznie.
TAR 15:24, 11 paź 2023

podobaja mi sie przebarwienia piwoniowych lisci chociaz swoje wycinam po 15 sierpnia, liescie lubia grzybiec a nie chce roznosic kolejnych patogenow po ogrodzie. Nie okrywam niczym
ajka 15:35, 11 paź 2023

Nawet nie wiedziałam, że liście piwoni się wycina, bo dopiero w tym roku posadziłam. Moje faktycznie dość ładnie się wybarwiły i nawet szkoda byłoby mi je ciąć. Poczekam więc i wytnę tylko w przypadku grzyba.
Basieksp 18:27, 11 paź 2023

U mnie nie łapią grzyba, rośnie z nimi rdest, razem mi to pasuję, no i na tej rabacie mam też lilie, je wycinam po kwitnieniu tak do połowy, w tych liściach piwoni nie widać tych liliowych kikutów
Magleska 20:13, 11 paź 2023

Magara napisał(a)
Dzisiejszy widoczek zostawiam, ku pamięci:

No musiałam zacytować
ach i och

liście piwoniom wycinam ,jak są brzyskie
Magara 00:27, 12 paź 2023

Zuza - dzięki wielkie Nie wpadłabym na to Szukam im miejsca

Basia - u nas dziś znowu ciepełko, ale usiłuję uwierzyć, że zaraz jest połowa października Nie wiem czy piwoniowe liście się zdążą przebarwić ale wiem, że chciałabym tam cebulowe posadzić a gąszcz mi ciutkę przeszkadza U mnie też grzyba nie widzę na piwoniach

TAR - dobrze wiedzieć Ale mi w połowie sierpnia nie wadziły

ajka - jak widać po opiniach Koleżanek - wszystko w zależności od potrzeb i sytuacji bieżącej

Madzia - cmok wielki
Gruszka_na_w... 16:32, 12 paź 2023

Jak tam wyprawa po kanie?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:56, 12 paź 2023

Haniu, wyprawiamy się ze Sfochowaną po kanie od dwóch dni, ale niestety bez kaniowych efektów Grzybów niet, muchomorów też nie widać Plus tych wypraw taki, że Sfochowana się trochę porusza i może z 10 deko zgubi przed zimą Pańcia również