Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Dorii 12:42, 28 wrz 2023

Magarciu, oto moje truskawki z przed chwili :⁠-⁠*
Co wrażliwsi są proszeni o zamknięcie oczu :⁠-⁠P
ajka 12:50, 28 wrz 2023

mrokasia napisał(a)
U mnie truskawki zarosły kompletnie skrzynię a tez sadziłam małe pipki. Na razie poprzycinałam tylko wąsy, które wywędrowały poza skrzynię i już się zaczęły korzenić. Mogę te truskawki tak zostawić czy mam je jakość przyciąć?

Też tak mam, póki nie zajmowały całej skrzynki ucinałam wąsy i rozsadzałam małe sadzoneczki. A teraz nie wiem co zrobić Ale chyba muszę je przerzedzić i odmłodłodzić wywalając stare. Tylko u mnie cały czas są owoce. Może już niezbyt dużo, ale za to jakie pyszne.
Magleska 12:53, 28 wrz 2023

Daga ja też mam takie miejsca jak chcesz to wstawię fotki , żebyś nie myślała , ze u mnie idealnie
Robię po prostu ładne zdjęcia ( samochwała )
I nie robię ich tam gdzie zarośnięte
Buziaki
Wafel 14:41, 28 wrz 2023

Chwasty w ogrodzie rzecz naturalna podobnie jak niechęć do ich ciągłego pielenia Faktem jest jednak, że systematyczność ułatwia życie wiem to po swojej osiedlowej, którą pielimy z sąsiadami, jak zapuścimy to rosną takie okazy że trudno uwierzyć , ale z kory jakoś łatwiej wydłubać chyba przez tą bardziej wilgotną glebę.
anuska2507 14:54, 28 wrz 2023

Magara, Dorii - przebiłabym wasze truskawkowe grządki, ale nie będę przecież chwalić się chwastami U mnie słoma zbożowa nie pomogła zapobiec ich wyrastaniu.
TAR 16:27, 28 wrz 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Teraz już ich nie przycinaj, bo młode listki już nie zdążą urosnąć, aby osłonić "serce" roślinki przed mrozem. Ale za tok przytnij te liście zaraz po zbiorach.

Widzisz ja zawsze truskawki przycinam pod koniec wrzesnia i daja rade, owocowanie jest solidne. a nie okrywam na zime niczym
Magara 00:30, 29 wrz 2023

eh, pisałam posta chyba z kwadrans, a go wcięło
To napiszę tylko, że nie da rady wszystkiego ogarnąć, trzeba robić tyle ile się da i cieszyć resztą = jak co kwitnie
Wafel 13:15, 29 wrz 2023

Tak jest!
Basieksp 13:55, 29 wrz 2023

Trochę mi ulżyło, bo widzę, że nie tylko moje truskawki takie trochę zapomniane a swoją drogą to u mnie jest tak, teraz o nie średnio dbam, a potem to bym chciała niewiadomo jakie ładne zbiory, hmmm chyba w nie wskoczę i trochę je ogarnę
Gruszka_na_w... 21:14, 29 wrz 2023

Magara napisał(a)

To napiszę tylko, że nie da rady wszystkiego ogarnąć, trzeba robić tyle ile się da i cieszyć resztą = jak co kwitnie

W punkt! I dotyczy to nie tylko działań okołoogrodowych.
Pół nocy śniła mi się ta Twoja róża Hansestadt Rostock. Piękna jest. Szukałam dla niej miejsca u siebie. Wyciepałam miskanty z rabaty przytarasowej. Już ją miałam wsadzać, ale wstrzymały mnie rozważania czy nie będzie utrudniać manewrowania drabiną podczas mycia okien (okna mam nierozwieralne). Tkwię w zawieszeniu. Byłbyż to sen proroczy?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies