Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 00:11, 04 mar 2022

Haniu - dzień próby jutro, a właściwie już dzisiaj
Trochę się martwię bo Małżonek jedzie ze mną a on totalnie nie jest hamulcowym - chce kupić wszystko Jest jakieś 3 lata za mną jeśli chodzi o myślenie perspektywiczne o nasadzeniach
Trochę się boję, że jak mi się oczy zaświecą na jakieś drzewko lub krzak, a potem racjonalnie uznam, że jednak NIE - to nie dam rady go przekonać, że to jednoroczne i nie warto
antracyt 05:49, 04 mar 2022

Jeszcze się w środowisku ogrodowiskowym nie spotkałam, żeby forumowiczka obawiała się ogrodowych zapędów zakupowych współmałżonka Musisz się
po prostu nauczyć jak je zgrabnie przekierowywać na odpowiednie rośliny Po 3 latach już się pewnie co nieco dowiedział o uprawie roślin i nie nabierze się tak łatwo na jednoroczne drzewa
galgAsia 07:00, 04 mar 2022

Wklejam, żebyś przed wyjazdem na wyprawę zdążyła przeczytać

Magara napisał(a)
Ja wciąż w lekkim niedosycie, że oczara nie mam. Ale w piątek jadę w teren na "wycieczkę" i już się zastanawiam:
a) czy szkółki na trasie otwarte będą?,
b) czy będą w nich oczary?,
c) co zrobię jak będą?,
d) jakiego wybrać?,
e) gdzie go posadzę?
Rzutem na taśmę odpowiadam:

ad.1 jakieś otwarte będą, możesz ewentualnie rano podzwonić i sprawdzić. U mnie w okolicy otwierają się 1 marca.

ad.2 gdzieś te oczary będą , teraz kwitną, więc będą je wystawiać. Łatwiej sprzedać kwitnące krzaczory niż krzaczory liściaste

ad.3 najpierw się ucieszysz , potem się zadumasz... nad ilością

ad.4 zachowawczo - żółtego, szaleńczo - pomarańczowego/czerwonego/fioletowego, co tam będą mieli na stanie...

ad.5 no to jest akurat najprostsze pytanie - do dużej donicy, tak, jak ja i będziesz myślała. Moim już 2 lata zeszło w tych donicach i - póki co - mają się dobrze. Ale w tym roku już je posadzę

Trzymam wszystkie cztery łapy za powodzenie wyprawy, zwłaszcza za opanowanie zapędów małżonka Zuza wątpi, czy da się On nabrać na jednoroczne drzewa... Przecież, przy odrobinie starań, wszystko może być jednoroczne
Mgduska 08:24, 04 mar 2022

Ja np. wkładam masę starań, żeby mój eukaliptus NIE BYŁ jednorocznym,a mimo tego ryzyko jest. Jeśli Twojemu Mężowi wpadnie w oko eukaliptus, możesz śmiało i bez oszukiwania twierdzić, że to jednoroczne.

galgAsia 09:00, 04 mar 2022

Mgduska napisał(a)
Ja np. wkładam masę starań, żeby mój eukaliptus NIE BYŁ jednorocznym,a mimo tego ryzyko jest. Jeśli Twojemu Mężowi wpadnie w oko eukaliptus, możesz śmiało i bez oszukiwania twierdzić, że to jednoroczne.

LIDKA 09:18, 04 mar 2022

Magaro ciesz się z takiego podejscia męża do zakupów ogrodowych. Toż to niebywałe szczęście.
My tu cichcem , po tajniaku , albo mówimy że już było itp

A Twój nie dość że jedzie to jeszcze kupiwać chce.

Wow
jolanka 09:37, 04 mar 2022

Magara, Ty się lepiej przyznaj co dajesz swojemu EMowi do jedzenia czy picia, ze on taki niehamulcowy.
Ja czasami jak upiera się na „wycieczkę”, to najpierw staram się aby dobrze się zmęczył chodzeniem i podziwianiem drzewek i innego dobra. Dopiero wtedy zadaję właściwe pytanie o ew zakup. Siedząc zmęczony na ławce zawsze wtedy odpowiada, że tak, piękne, dobrze, możemy już jechać?
mrokasia 10:16, 04 mar 2022

He he he, znaczy i tak źle i tak niedobrze .
Gruszka_na_w... 12:43, 04 mar 2022

Magara napisał(a)
Haniu - dzień próby jutro, a właściwie już dzisiaj
Trochę się martwię bo Małżonek jedzie ze mną a on totalnie nie jest hamulcowym - chce kupić wszystko Jest jakieś 3 lata za mną jeśli chodzi o myślenie perspektywiczne o nasadzeniach
Trochę się boję, że jak mi się oczy zaświecą na jakieś drzewko lub krzak, a potem racjonalnie uznam, że jednak NIE - to nie dam rady go przekonać, że to jednoroczne i nie warto

Mam nadzieję, że dzień próby był owocny. Czekam na wieści.
Masz już doświadczenie w sadzeniu zakupów M na zapłociu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 16:16, 04 mar 2022

Twój Emuś to chodzący ideal ogrodowy mój mi wprawdzie też ogrodowych zakupów nie broni, ale sama muszę jechać bo inaczej maruda się nudzi