Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 00:13, 28 lut 2022

Krokusy też mnie ucieszyły, to pierwsze, w najbardziej nasłonecznionym miejscu na skarpie
Z carexami mam różne doświadczenia. Wiem, że Aśka swoje kosiarką traktowała (teraz ma tam tulipany więc chyba tak łatwo nie będzie )
Mam carexy i w słońcu i w cieniu. Trzeci rok. Cięłam jedne i drugie, i na krótko i z wycinaniem końcówek. Bywało potem różnie. Wydaje mi się, że te cięte na krótko bardzo późno odbijały. Ale to chyba wszystko zależy od tego ile mają słońca, jak wyglądają po zimie i jak wygląda wiosna. Szkoły są różne - ja postanowiłam się dostosować do warunków pozimowych
galgAsia 07:05, 28 lut 2022

Tnę wszystkie carexy bez litości, dzięki temu są w dobrej kondycji na przedwiośnie
Są wiórki rogowe
Wiolka5_7 07:54, 28 lut 2022

Tak jeśli carexy przytniemy nisko to bardzo długo się zbierają ale za to są piękne w sezonie.

Hakonki tnij śmiało
Kokesz 08:12, 28 lut 2022

Carexy o cienkich źdźbłach przycięłam o 3/4. One ładnie odrastają.
Mam dylemat z Ice Dance. Mam je w cieniu.
Dwa lata temu ścięłam na krótko i nie mogłam na nie patrzeć do czerwca, tak mi się nie podobały
W zeszłym roku wcale nie cięłam i były ok.
W tym roku sama nie wiem? Urosły mi bardzo duże kępy, które muszę podzielić. Zobaczę jak będą wtedy wyglądały.
mrokasia 08:22, 28 lut 2022

Ja Ice Dance tnę bez względu na to jak ładnie wyglądają. Raz nie ściełam i potem całą majówkę spędziłam na kolanach nożyczkami wycinając stare liście spomiędzy nowych .
Ale w zeszłym roku po cięciu bardzo długo się zbierały i też mnie to denerwowało.
antracyt 08:50, 28 lut 2022

Magara napisał(a)

I to - nie jestem pewna czy jeżówka w takie dobrej formie czy raczej mikołajek?

To mikołajek
Kordina 10:35, 28 lut 2022

a mnie wczoraj też na chwilę oderwało od rzeczywistości
Gruszka_na_w... 12:55, 28 lut 2022

galgAsia napisał(a)
Tnę wszystkie carexy bez litości, dzięki temu są w dobrej kondycji na przedwiośnie

Też przycinam na jeżyka, a w zasadzie już przycięłam. Przy okazji zlikwidowałam odrosty, żeby zachować kształtne kępki.
Johanka niskim koszeniem uszkodziała "serca" kępek. Dlatego tak długo się potem zbierały.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 17:54, 28 lut 2022

Ja swoje carexy też przycięłam, ale nie wiem, czy nie za mało, w sensie, czy nie za dużo zostawiłam. Cięłam na około 10 cm.
Judith 18:29, 28 lut 2022

Agatorek napisał(a)
Ja swoje carexy też przycięłam, ale nie wiem, czy nie za mało, w sensie, czy nie za dużo zostawiłam. Cięłam na około 10 cm.

Jest dobrze, ja tez przycinam na taką wysokość i rosną pięknie.