Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Helen 19:41, 04 mar 2022

Ależ się naśmiałam, kobietki jesteście fajne po prostu.
Martka 20:55, 04 mar 2022

Daga, padam, mąż którego trzeba hamować, o takim przypadku jeszcze żadne książki ogrodnicze nie wpominały
A ja dostałam dziś przesyłkę truskawek frigo - za Twoją to sprawą  i teraz co, jak tu sadzić, tak po prostu sadzić? Czy czekać? Wpakować je do lodówki? Dalej czekać? Czy może zadołować? Nie byłam kompletnie przygotowana na tę przesyłkę, a czytam "posadzić 6-7 tygodni przed owocowaniem. A dalej czytam "posadzić jak najszybciej po otrzymaniu przesyłki"... to mi się wyklucza, jak z tej pętli zaleceń wybrnąć?
Gruszka_na_w... 21:49, 04 mar 2022

Zadołuj je w doniczkach, grupowo. Doniczka na odmianę. Tylko nie w ciepłym miejscu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 22:27, 04 mar 2022

Haha, też jestem, ciekawa, czy był ten oczar, czy jednak nie . I czy Daga ma odpowiednio dużą donicę dla niego .

Z podejściem mężczyzn do ogrodu, to nie wiadomo co lepsze. Czy lepszy taki, który uwielbia zakupy ogrodowe, czy taki, któremu wszystko jedno i unika szkółek i sklepów ogrodniczych (i nie marudzi z powodu kolejnych zakupów roślinnych poczynionych przez lepszą połowę).
Oba podejścia mają i wady i zalety, jak widać .
Agatorek 22:28, 04 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zadołuj je w doniczkach, grupowo. Doniczka na odmianę. Tylko nie w ciepłym miejscu.

Martuś, zadołuj w lodówce
Magara 23:34, 04 mar 2022

Jak miło zajrzeć na forum po ciężkim dniu Dziękuję za kciuki, wsparcie i w ogóle
Ale chyba Was rozczaruję bo obyło się bez strat w ludziach i kieszeniach Niestety czas gonił niemiłosiernie, dwa centra widziane w przelocie wyglądały na totalnie zamknięte, do jednego na powrocie nie zdążyłam, a na dalsze objazdy i boczne nie było czasu Na pocieszenie mam kupione na mega szybko marketowe stokrotki i ciemiernika na totalne otarcie łez (w LM dostawa ciemierników ale ceny do łez nie do otarcia)

Małżonek niepocieszony, a skubany po drodze mówił, że ja kiedyś wspominałam coś o krzaku co na wiosnę kwitnie z frędzelkami - patrzcie go, trzech rzeczy do kupienia w sklepie nie zapamięta, a potrafi wyskoczyć jak Filip z konopii Niemniej jednak wyjazdem jest rozczarowany (albo może rozoczarowany ) Mówi, że martwi do nadchodzący Dzień Kobiet bo nie ma prezentu

Do sukcesów ogrodowych wyjazdu mogę natomiast zaliczyć kolejne worki kompostu z miejskiej kompostowni - podobno 140 kg, za dwa złote polskie z małą górką
Przy okazji informuję, że Polski Ład wprowadził stawkę zerową VAT na kompost - no można zaszaleć, taaaakie oszczędności
Agatorek 23:51, 04 mar 2022

Nie no, super wieści z tym zerowym vatem na kompost. Szczególnie, że nie kupuję .

Oczara jeszcze zdążysz kupić, albo mąż Ci sam kupi te frędzelki . Czym by Cię pewnie zaskoczył.

A ciemiernika jakiego kupiłaś?
Magara 23:53, 04 mar 2022

A odnosząc się do poszczególnych uwag:

Zuza - ja bardzo się staram Małżonka przekierowywać odpowiednio ale on ma tyły - jeszcze nie wierzy, że coś urośnie wieeeelkie, w jednoroczne już mi nie wierzy (jakoś nie zapomina żeby telefon zabrać i sam sobie sprawdza co i jak), a do tego kocha pomarańczowy - no i co ja, która się ledwo do żółtego przełamuję, mam zrobić???

Asia galgAsia - dzięki za porady Przydadzą się na kolejny wyjazd

Magda
- eukaliptus zapamiętany

Lidka - nie do końca jestem pewna czy to takie niebywałe szczęście mąż co ma zapędy zakupowe w ogrodniczym - on trochę nieobliczalny jeszcze

Jola - Małżonek mój chyba tak ma - lubi jak rośnie Ale piwa mu nie żałuję Piwo = napój chmielowy = chmiel = roślina, widzisz logikę?

Mrokasiu - no dobrze by było wypośrodkować, ale jak się nie ma co się lubi...

Haniu - też myślałam, że zapłocie jest argumentem, ale nie jest bo: "najwyżej posadzimy za płotem a jak Leszy zeżre to znaczy, że mu smakuje i kupimy nowe"

Sylwia - chyba zahasłuję dostęp do forum, żeby Ktoś nie doczytał o tym, że jest ideałem

Helen, Martka - ja też się naśmiałam
Z truskawkami widzę, że już ogarnięte

Aga - oczara brak, do następnego razu
Magara 00:56, 05 mar 2022

Aga - tak właśnie myślałam, że zerowy VAT na kompost wzbudzi wielkie emocje i pokłady radości
Ciemiernik no name, jak to z marketu, jutro zrobię zdjęcie i pokażę.
A odnośnie oczarów - wiem gdzie są, niestety nie w okolicy, konieczny jest kolejny wyjazd, w inną stronę Jak uda się zgrać z moim kalendarzem wyjazdowym to może jeszcze będą kwitły
mrokasia 07:27, 05 mar 2022

Najlepszy to byłby zaangażowany ogrodowo eM działający bez mrugnięcia okiem pod nasze dyktando .