Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 23:44, 26 lut 2022

Rano padało, potem pełna wiosna. Poszłam w teren żeby mnie nie kusiło zaglądanie w wiadomości. To była dobra decyzja. Przewietrzyłam głowę. Zmęczyłam się Uporządkowałam dwie rabaty, skończyłam cięcie chyba wszystkiego co się dało poza hakone, lawendami, budlejami, perovskimi, różami. Zrobiłam przelew na rzecz PAH - czyli to co mogłam dzisiaj zrobić. Więcej osobiście nie mogę. Zgadzam się z Judith, że każda pomoc się liczy, ale to jednak jest oszukiwanie sumienia, w większości przypadków na pewno. "Zapłaciłam/łem" - jest ok. No tak jakoś czuję, że tak to właśnie działa. Swoiste "wykupienie się" od myślenia, że inni mają gorzej, choć ja osobiście wykupiona się nie czuję Podziwiam ludzi, którzy mają warunki i deklarują przyjęcie pod swój dach potrzebujących - to dużo więcej niż zrobienie szybkiego przelewu. Dla wszystkich tych osób "Wielki Szacun".

Sama mam nadzieję, że i Europa i reszta Świata się ogarnie, zapomni o swoich partykularnych finansowych interesach i podejmie właściwe decyzje, żeby stłumić kolejną wojnę światową w zarodku.

Jutro znowu w teren, pielenie dobrze mi zrobi jako "pokuta" bo nie cierpię tej roboty
Basieksp 23:56, 26 lut 2022

Ja też naładowałam się w ogrodzie, trochę pozytywnej energii w poniedziałek robimy paczkę, jest u nas taka zbiórka, dziś rozmawiałam z naszym sołtysem chcą zaprosić do naszej wioesczki jakąś rodzinę jak się uda, a córka chce w poniedziałek oddać krew, ja oddawania krwi się trochę boję, ale poważnie się nad tym zastanawiam, myślałam o tym już dużo wcześniej, bo mam minusówkę, a to z tego co wiem rzadka krew.
galgAsia 11:37, 27 lut 2022

Daga, robisz tyle, ile w danym momencie możesz. Nie musisz i nie powinnaś porównywać się z innymi. Robisz coś, bo czujesz, że musisz, robisz tyle, na ile Cię stać. To się nazywa człowieczeństwo.
Widzę, że na O. jesteśmy pełni współczucia i chęci pomocy. Jesteśmy nadzieją.
mrokasia 11:43, 27 lut 2022

Galgasia dobrze mówi .
Magara 11:52, 27 lut 2022

Nie tyle się porównuję ile się zastanawiam
W nocy minus 4, teraz słońce. Kończę trzecią kawę, doczytuję wiadomości (ciut jakby powiało optymizmem, Anonymous działa, politycy się ogarniają) i ruszam się zmęczyć
Tylko najpierw muszę znaleźć swój wihajster do chwastów
Gruszka_na_w... 13:35, 27 lut 2022

Mnie działania Anonymousa autentycznie pokrzepiły. Okazuje się, że nerd może mieć taką samą ważną przydatność podczas działań wojennych jak uzbrojony żołnierz.
I cieszę się, że tak wiele osób okazuje wsparcie na miarę swoich możliwości.
I po raz pierwszy od wielu, wielu lat z sympatią patrzę na działania podejmowane przez władze. Choćby to, że Ukraińcy mogą bezpłatnie korzystać z pociągów do Polski i na terenie Polski.

Fajnie, że pobrykałaś po ogrodzie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 13:47, 27 lut 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mnie działania Anonymousa autentycznie pokrzepiły. Okazuje się, że nerd może mieć taką samą ważną przydatność podczas działań wojennych jak uzbrojony żołnierz.
I cieszę się, że tak wiele osób okazuje wsparcie na miarę swoich możliwości.
I po raz pierwszy od wielu, wielu lat z sympatią patrzę na działania podejmowane przez władze. Choćby to, że Ukraińcy mogą bezpłatnie korzystać z pociągów do Polski i na terenie Polski.

Fajnie, że pobrykałaś po ogrodzie.

Mam podobne odczucia względem Anonymusa. Haker tez człowiek, jak widać...
Dodajmy do tego Starlink Muska - to tez pokrzepiające.
Magara 23:29, 27 lut 2022

Pytanie czy takie działania "organizacji" niepolitycznych nie będą najbardziej skuteczne...
I pytanie co może zrobić ktoś, kto jest bardzo sfrustrowany...
Takie myśli mi po głowie chodzą, teraz...

Bo za dnia - udało się myśleć o pierdołach

Zastanawiałam się czy jednak hakonek też już nie wyciąć - nie wydaje mi się, żeby te trzy listki na krzyż jakoś je chroniły:

Carexy w dobrej formie, chyba nie będę ich ścinać, a jedynie poćwiczę cierpliwość przy ścinaniu końcówek:

Pierwsze krokusy u mnie, wczoraj ich jeszcze nie było

I liliowce, coraz im pilniej:
Magara 23:35, 27 lut 2022

I jeszcze szałwie:

I to - nie jestem pewna czy jeżówka w takie dobrej formie czy raczej mikołajek?

No i na koniec - najbardziej zaangażowana w prace

Jeżeli ktoś kiedyś znajdzie zastosowanie dla kociego obornika - powinien dostać Nobla
Judith 23:43, 27 lut 2022

Krokusy cudo!
Podobne rozkminki miałam wczoraj przy RedBaronach .
Przycinania końcówek Ice Dance nie polecam. Kiedyś, gdy po zimie zobaczyłam je - tak jak Ty - w dobrej kondycji, zabawiłam się w Kopciuszka i przycięłam końcówki. Efekt był taki, ze z czasem te zeszłoroczne przycięte źdźbła zbrązowiały, do tego ich końcówki wyróżniały sie przy świeżych listkach (listkach, źdźbłach?) i stały się paskudne. W efekcie cały sezon trawa wygladała źle.
Potem przeczytałam, ze Johanka ścina swoje kosiarką, wiec już nie miałam oporów, by je przycinać, jak każdą inną trawę. Zaczęły wreszcie wyglądać jak należy .