Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Basieksp 23:08, 19 sty 2025

Cieszę się
TAR 09:56, 20 sty 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nisko , tak na 50 cm, wiosną tnie się powojniki z grupy Viticella zwane powojnikami włoskimi.

Tworzą po sezonie spory kołtun. Ja ten kołtun odcinam już jesienią. Zostawiam nieco ponad metr łodyżek i te przycinam w marcu na 50 cm.

Ja tez kołtuny odcinam jesienia. U mnie w ogrodzie to głownie viticelle, botaniczne, jesienne i górskie montany. Bardzo lubie te z drobnymi kwiatkami i bardziej mi pasuja do lesnych klimatow niz wielkokwiatowe. Te podziwiam zawsze u innych. Dobrze rosnie jedynie Utopia. A reszta wegetacja, wiec postawilam na drobnice. Najładniej rosna Preacoxy i terniflory. Bede przesadzac czesc powojnikow, bo niestety nie po drodze im z brzozami, chcialam wykorzystac naturalne podpory ale nie wyszło. Za to z brzozami swietnie rosna hotrensja pnace.
olciamanolcia 11:16, 20 sty 2025

Ojojoj szkody ogrodowe są straszne.
U mnie niekiedy tak wieje wiatr północny że tylko patrzę czy moje ambrowce są całe
A rodka możesz przyciąć jeśli się da
Ja mojego opitoliłam i znowu jest pokaźny i kwitnie
Jedyny plus z takiej ilości śniegu to to , że będziesz miała super nawodniony ogród na wiosnę i wszystko ruszy z kopyta
Pozdro
Ps u mnie śniegu nie ma a szkoda wielka bo wczoraj kopałam pod brzozami i w niektórych miejscach sucho
Tess 12:09, 20 sty 2025

Magara napisał(a)
Tess, śnieg padał i był chyba mega, mega mokry
Zastanawiałam się, czy gdybyśmy byli na miejscu straty by mogły być mniejsze?
I wydaje mi się, że nie.
Być może chodziłabym i strącała z krzewów, ale na łamiące się sosny nic bym nie poradziła Tylko stres by był większy gdybym to widziała na własne oczy i słyszała w nocy, że kolejna gałąź "leci"

O powojnikach myślę niezależnie od tego, co nam się teraz przydarzyło
Powojniki na płocie bym widziała, wszystkie możliwe
Ale takie, które w razie konieczności wymiany desek by nie ucierpiały = cięte co roku nisko

Mam wrażenie, że już kiedyś na forum o takie pytałam i nawet dostałam odpowiedź, ale za diabła w moich notatkach nie mogę znaleźć stosownych informacji Są takie???

Nie zastanawiaj się, "co by było, jakby było". Co się stało, to się nieodstanie. Zresztą myślę, że pewnie lepiej, że Was nie było.
z powojnikami nie pomogę. Mam tylko Arabelle i kołtuniaste
AgaBoso 12:53, 20 sty 2025

Tak mi przykro z powodu strat. Trzymam kciuki, aby rośliny się pozbierały na wiosnę.
Iwonka 17:29, 20 sty 2025

Współczuję pogodowego armagedonu, ciężki śnieg jeszcze w takich ilościach to katastrofa.
Sosny są piękne ale faktycznie bardzo kruche.
Tak szkoda zastanego krajobrazu...
Dobrze że dom bezpieczny.
A roślinom pomożesz, no nie ma wyjścia.
Jestem w szoku jak rodki reagują wspaniale na cięcie, w zeszłym sezonie się odważyłam i poszłam do nich z piłą, ile nowych przyrostów, nie do uwierzenia.
Oby białe szybko topniało, u nas na południu prognozy ciepłe. A u Ciebie?
MartaCho 17:43, 20 sty 2025

Cześć Magarko,
dołączam i ja do chóru wsparcia i pokrzepienia! U mnie też połamało sosnę przy większej burzy w zeszłym roku a i teraz pod ciężarek śniegu jakaś spora gałąź leży.
Czytając o tym, co się u Ciebie wydarzyło cały czas mam niepokój i zastanawiam się, czy dla nowej szklarenki, która ma niedługo dotrzeć, masz bezpieczną miejscówkę? Żeby jej nie uszkodziła żadna spadająca gałąź, bo dopiero byłoby szkoda i żal.
Magara 23:21, 20 sty 2025

Basia -

TAR - notatki uzupełnione

Justyna - rodki moje jednak żyją Po jednej, dwóch gałązkach połamane, ale to i tak super. Plus ze śniegu jest niewątpliwy, jeszcze długo będzie mi glina pod nogami ciumkała Albo i nie bardzo długo, bo u nas wiatry takie, że i glinę osuszą

Teresa - już coraz mniej myślę "co by było gdyby" - teraz sprzątamy, czyli korona poprawiona i do przodu

Aga Bosa - dzięki

Iwonka - sosny tu rosły jak kupowaliśmy działkę Nie mieliśmy pojęcia, że one jak zapałki, zresztą takich zim i opadów wtedy nie było, teraz są :/ Prognozy obecne są wręcz wiosenne, zobaczymy ile się sprawdzi Śniegu jeszcze u nas masa...

Marta
- buziaki Dla szklarenki nie mam bezpiecznej miejscówki, takowa bowiem na naszych terenach nie istnieje Myśląc o kupnie nowej szklarni z prawdziwego zdarzenia, mocno myślałam o prawdziwej szklanej. Ale szybko odpuściłam temat, raz - koszta, dwa - świadomość, że u nas wieje i gałęzie nie tyle lecą, co latają Decyzję podjętą uważam za słuszną. Będzie poliwęglan. Na to jakie gałęzie na nią polecą nie mam wpływu. Śnieg tegoroczny mnie trochę przygniótł. Jak będziemy na miejscu będziemy zrzucać. Jak będziemy zmuszeni wyjechać, poprosimy sąsiadów, nie ma wyjścia... A będzie co będzie

Magara 23:06, 21 sty 2025

Chyba wracam do świata żywych ogrodników - pierwsze zamówienie roślinek poczynione
Melduję, żeby nie było, że jestem jakaś anonimowa
Rojodziejowa 23:27, 21 sty 2025

Bez listy grzechów się nie liczy