Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 00:04, 15 sty 2025

Ania-anpi - faktycznie takiego śniegu u nas nikt nie przewidział Sąsiad twierdzi, że miał na samochodzie równy metr - nie do końca wierzę, bo Ten Sąsiad ma zawsze największe ryby i najwięcej grzybów Ale 70-80 cm napadało jak nic, plus zawiało też małe co nieco

Judith - buziaki A odnośnie armagedonu - co dziwne, nie było go. Po prostu padał śnieg, dwie doby... W Gdańsku też padał, dlatego odpuściliśmy jazdę z śnieżycy. Ale wieczorem w mieście już nie było śladu. Grzeją domy, grzeją samochody, śnieg znika. Na wsi nie znika... Za wszystkie pocieszajki - dzięki

Lidka - jeszcze tylko tydzień w upiornej skarpecie Też liczę na to, że wiosna mi chęć do działań ogrodowych przywróci

Basia - zerkałam na mapę operatora - widziałam, że u Was bez większych problemów energetycznych Nasz powiat poległ W jednej z pobliskich wsi, prądu i wody ludzie nie mają od piątku - podobno słupy powaliło do jeziora, nie są w stanie przywrócić normalności Eh...

Zuza - oby się Twoje kciuki spełniły

TARciu - ani rodków ani niczego innego nie da się odkopać póki co, ani otrzepać nawet - śnieg za mokry i za ciężki Ginnala miał ze 4-5 metrów, teraz połowę mniej ma Liściaste sobie poradzą, iglaste gorzej, sosen odgłowionych się nie da reanimować

Ania-Makao - no właśnie wiatru podobno nie było gorszego niż zawsze. Spadł śnieg, duuużo śniegu...

Asia-Rojo - dobrze to podsumowałaś w sumie - niespodzianki pogodowe Przymrozek w czerwcu i nadmiar śniegu w styczniu Kaszuby są piękne, ale przeklęte na swój klimatyczny sposób Podobno armia niemiecka w te rejony zsyłała tych najbardziej krnąbrnych oficerów - żeby reumatyzmu doświadczyli Jakoś w to wierzę

Kasia-pestka - u nas mocno powyżej 40 cm No i nie było nas na miejscu, żeby czemukolwiek zapobiec Nic to, będzie co będzie.

Alicja - jedną z myśli na widok tej masy śniegu była ta, że on by się Twojemu stawowi przydał bardziej Szkoda, że takich wymian nie da się zrobić

Haniu - bezradność to chyba najlepsze określenie, niestety Muszę wygrzebać spod śniegu koronę, poprawić ją na głowie i iść do przodu Sfochowana śniegi przetrwała w swojej ocieplanej skrzyni - jak był prąd to termometry wykazywały, że ma tam cieplej niż w domu Rododendronów i kosodrzewin dalej nie widać - czekam na efekt odwilży...

Rumianko - widziałam, że i u Was popadało...

Gosia - może do rodków za trzy dni dojdę, o ile będzie odwilż Bedzie co będzie, wpływu już na to nie mam
Magara 00:30, 15 sty 2025

Zostawiam kwiatka, pocieszajkę

Kordina 01:05, 15 sty 2025

Magara napisał(a)

Staram się wykrzesać z samej siebie maksimum optymizmu, hehe ...

Magarku to ja Ci do tej kępki dorzucam swoją energię optymizmu, bo nie chcę podtrzymywać Twojego smutku Dorzucam i na zdrowienie i na ogrodowo na wiosnę.
Wszystkiego dobrego, będzie dobrze, bo jakże inaczej
A życie to doświadczanie
GingerO 06:48, 15 sty 2025

Magaro,
Przykro mi bardzo. Czuć jednak ze się podnosisz, że pierwszy szok minął. Przyznam szczerze, że nie wiedziałam iż na Kaszubach takie anomalie się zdarzają częściej niż w innych regionach. Byłam kiedyś na obozie wędrownym po Kaszubach, strasznie dawno temu, piękne tereny. Na ogrodowisku można się dowiedzieć wiele, nie tylko w głównym temacie.
Pozdrawiam i pocieszam...
LIDKA 07:11, 15 sty 2025

Magarku dobrze że dałyśmy Ci troche powera. ❤️
Monia81 07:20, 15 sty 2025

Kwiatuszek śliczny Magarku przytulam bardzo mocno, żal straszny dupę ściska, bo wiadomo ile czasu i energii nas to wszystko kosztuje, ale aura jest nieprzewidywalna i powoli ja się z tym zaczynam oswajać, bo lepiej już raczej nie będzie a prowadząc ogrody no niestety trza się z tym pogodzić, że coś może być nie tak jakbyśmy tego chcieli...
April 07:40, 15 sty 2025

Magarku, bardzo mi przykro, rozumiem że mocno przeżywasz straty. Więc w ramach pocieszenie... pomyśl że to woda dla twojego ogrodu. Na mnie to działa przy wiecznej suszy. Chociaż u ciebie to nie wiem, aż takich problemów z wodą to raczej nie masz.
Ale nie staraj się sprzątać na siłę. Możesz się zdziwić jak większość roślin jest silna i elastyczna pod śniegiem. Stopnieje i dopiero właź na rabaty, bo zmarznięte rośliny łatwo połamać jak będziesz tam buszować i straty będą większe. Rodki odmładzam cięciem i bardzo dobrze to znoszą. Może nie będzie potrzeby wymiany tylko lekkie korekty kształtu
Patrycja_KG_Lu 08:02, 15 sty 2025

Podniesiesz się, dasz radę tak samo jak po fali przymrozków zeszłej wiosny.
pestka56 11:25, 15 sty 2025

Mam znajomą ogrodniczkę zawodową, która mieszka – tak mi się wydaje – niezbyt daleko od ciebie. U niej cały rok był trudny. Jak nie wichury, to woda stojąca w ogrodzie po kilka dni co najmniej i oczywiście zwały mokrego śniegu. Powiedziała mi, że miejsca do życia nie zmieni więc zmienia kształty niektórych drzew i krzewów.
Ja lubie nasze mazowieckie i nadmorskie pokręcone sosny i nie mam takiej ani jednej

Jeśli chodzi o Rh i inne zimozielone może zobacz jak radzą sobie z mokrym śniegiem w Japonii. To się nazywa YUKITSURI i wg mnie jest przy okazji ładną dekoracją w ogrodzie.

Margo2 22:10, 15 sty 2025

Fajny sposób. Tylko na domowe warunki dobry chyba tylko kiedy rośliny sa małe.
U nas w sumie rzadko sa takie mokre opady. Przynajmniej na razie.