Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

April 12:27, 03 lut 2025

Bardzo udane porządkowanie zdjęć Od razu morale się podnosi
Kiedyś wysiewałam szałwię trójbarwną i chyba znów zacznę, bo na zdjęciach jest bardzo urokliwa. No i po wycince drzew na działce obok, zrobiła mi się bardziej doświetlona miejscówka. Trzeba wykorzystać
pestka56 21:49, 03 lut 2025

To mam nadzieję, że strąci te gałęzie nie uszkadzając nic więcej.
Magara 23:47, 03 lut 2025

Bożena - wyciągnik/wysięgnik, jak zwał tak zwał, jest opcją, ale to są gigantyczne koszta, a biorąc pod uwagę, że gałęzie sosnowe, te wyżej położone, łamią nam się parę razy w roku i wiszą, to nie jest dobra inwestycja U nas w zimie śnieg, poza zimą wiatr... Taka aura, taki rejon Cieszę się, że pomiędzy sosnami posadziłam coś liściastego. Urośnie jak sosny będą całkowicie do wycięcia...

Jola-April - dobrze mi z powodu Twojego morale
Szałwia trójbarwna faktycznie fajna Mam pewne podejrzenia, że się wysiewa sama

Kasia - nadzieja u mnie umiera ostatnia, mimo pokładów maruderstwa
April 08:47, 04 lut 2025

Niestety też co kilka lat wzywam pana z podnośnikiem koszowym do wycięcia sosen po wichurach. Ja jestem w tej komfortowej sytuacji, że mam wokół działki drogi dojazdowe, z trzech stron. Nawet nie wjeżdżał mi na posesję, wszystko ciął zza płotu. Niestety to wydatek po kilka tysięcy na raz. U mnie zwykle to było 5-7 drzew powalonych. Nie same gałęzie.
Trzymam kciuki za jakiś genialny pomysł rozwiązania problemu.
TAR 09:27, 04 lut 2025

U mnie nie ma jak podjechac z zadnej strony, kiedys te polamance spadna, byle nie na moja glowe przy przechodzeniu. Ile mozemy to sami wycinamy z drabiny albo te polamane z drabiny grabiami ciągamy. Mam 4 sosny, na ktorych wisza posniegowe polamance z ubiegłych lat. Tyle dobrego, ze nic pod nimi nie rosnie.
Patrycja_KG_Lu 09:43, 04 lut 2025

Za kilka lat może i u nas w Polsce pojawią się takie rozwiązania: https://youtu.be/Ucz-7NnapyA?si=rVSTm6H2KgRJckj2. To dron do wycinki drzew w dużych lasach. Udźwig ma do 200 kg. Takie mniejsze drony do gałęzi powinny być szybciej dostępne i przyjaźniejsze cenowo niż taki podnośnik koszowy….może za kilka lat, kto wie…technika teraz brnie do przodu.
Basieksp 09:51, 04 lut 2025

Ja mam u siebie takie szałwię, moja taka różowa, u mnie sama się wysiewa. Tylko raz ją wysiewałam, chociaż ostatnio, chyba trochę za mało jej zostawiłam do wysiewu, ciekawe czy będzie nawa
Kordina 17:55, 04 lut 2025

Basieksp napisał(a)
Ja mam u siebie takie szałwię, moja taka różowa, u mnie sama się wysiewa. Tylko raz ją wysiewałam, chociaż ostatnio, chyba trochę za mało jej zostawiłam do wysiewu, ciekawe czy będzie nawa

No to żałuję, że usuwałam swoją na jesieni po przekwitnięciu, ale planuję w tym roku też wysiać i zostawię szałwię trójbarwną
sylwia_slomc... 18:40, 04 lut 2025

Magara napisał(a)
Kasia - niestety wspinaczkowe metody się w tym przypadku nie sprawdzą Mam zaprzyjaźnionych wspinaczkowców, bardzo chętnych do pomocy, ale nie tędy droga, już o tym wiele razy rozmawialiśmy
Gałęzie, które wiszą złamane są na dużej wysokości. Poniżej tych złamanych - masa innych - część suchych, część żywych. Nie da się do tych złamanych dojść, żeby je odciąć.
Muszę, niestety, nauczyć się nie patrzeć i czekać, aż kolejna wichura/śnieg je strąci
Sosny to nie są drzewa "hodowlane", nikt ich nie sadzi... Ale tu je zastaliśmy i teraz musimy się z ich kruchością pogodzić.

Judith - no to obie się zachwycajmy Fotkami
Jak przyjdą wakacje - będzie wrzask i rumor Jedynie wrażenia optyczne pozostaną

Ja posadziłam sporo sosen w ogrodzie... Jak tak czytam to może nie dożyję takiego ich wieku by się z podobnymi problemami mierzyć.... U mnie też nie dojedzie do nich wysięgnikiem. Nadleśnictwa sadzą nasadzenia sosnowe gęsto żeby za światłem rosły szybko, wysoko i proste pnie miały do pozyskiwania drewna. W tym celu wcześniej pozyskiwane są szyszki na nasiona do wysiewów w szkółkach leśnych. Trzeba by wspinaczkowo po kawałku te gałęzie ciąć i spuszczać na linach na dół kontrolowanie by nie łamać tego co pod spodem. U mnie ten sam problem z orzechem sąsiada. Nawet nie dawno z Nim rozmawiałam i już sądem i odszkodowaniami straszę, ze jak się złamie na moje budynki to będzie płacił. A On mi mówi żebyśmy z drabiny przycięli to co nam przeszkadza i drewno sobie wzięli. Z drabiny to do tych gałęzi od jakichś 20 lat się już nie sięga. Uświadomiłam Go, ale czy cokolwiek zrobi w temacie wątpliwe.
Magara 23:46, 04 lut 2025

Jola - no właśnie - koszta gigantyczne to raz, a dostęp to dwa - nie wyobrażam sobie poniesienia takich kosztów z powodu połamanych gałęzi, tym bardziej, że te koszta by były związane z koniecznością wjazdu sprzętu na działkę - też sobie tego nie wyobrażam z uwagi na straty wszelakie
Za objawienie się genialnego pomysłu też trzymam kciuki

TARcia - Ty masz mądrzej zagospodarowaną przestrzeń. U mnie sosny wszędzie... I je kocham...

Patrycja - fajny taki dron, ale raczej nie mam co na takie cudo liczyć

Sylwia - bardzo się cieszę, że w tym swoim kołowrocie znalazłaś czas, żeby do mnie zajrzeć "Moje" sosny już rosły, zanim zaczęły być "moje" Sąsiada strasz - w takiej sytuacji to jedyne co można zrobić...