Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Basieksp 09:36, 01 lut 2025

Październik nawet bardzo ładny był zresztą cały ogród mi się podoba ale te październikowe mgły...
Gruszka_na_w... 12:53, 01 lut 2025

Jak to dobrze, że udało Ci się zmobilizować do uporządkowania zdjęć. Niby ogląda się je podczas systematycznego zaglądania do Twego wątku, ale skumulowane w całorocznym podsumowaniu tworzą zupełnie nową jakość.
Wiem, że pogodowo trafił Ci się trudny kawałek ziemi do zagospodarowania, ale to, czym się ta ziemia potrafi odwdzięczyć za ciężkie przeżycia i pracę budzi największy zachwyt. Światłocień, snujące się mgły, cudowne zapłocie świetnie się komponujące z ogrodem, bujność roślin na rabatach poruszają najczulsze struny mej duszy i serca. Wcale Ci się nie dziwię, że przeszłaś na tryb całorocznego pobytu w tym urokliwym miejscu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Joku 16:40, 01 lut 2025

Cudownie "wpisałaś twój ogród w krajobraz". Nawet ogrodzenie pasuje do otaczających łąk.
Mam nadzieję ze śniegi już stopniały?
Alija 23:14, 01 lut 2025

Magarku, zafundowałaś nam piękną wycieczkę po ogrodzie, oglądać takie zdjęcia o tej porze roku to ogromna przyjemność. Dziękuję.
A ogród masz piękny i taki Magarkowy, niepowtarzalny.
Magara 23:53, 01 lut 2025

Dziewczyny - lejecie miód na moje dzisiejsze ogrodowe serce

Bo trochę się dziś pokręciłam po działce - wycięłam prawie wszystkie hakone (rok temu robiłam to o tej samej porze i przeżyły), trochę bylin, bo większość przecież wycięta późną jesienią (Haniu - buziaki )

Ale moje myśli zaprzątały jednak głównie straty - patrzenie na połamane sosny nie nastroiło mnie optymistycznie, a raczej ponuro Nie mamy pomysłu co zrobić z połamanymi gałęziami w górnych partiach drzew. Gałęzie są połamane i "wiszą". Kiedyś spadną łamiąc to co niżej... Mamy zamówioną piłę z kijem, we wtorek odbieramy, ale to problemu nie rozwiązuje, zetniemy to co połamane gdzieś do 4-5 metrów. Wyżej lipa. Potrzebny by był wysięgnik. To koszta. Nawet gdybyśmy się na nie zgodzili to jest kolejny minus - dewasta. Bo ten wysięgnik by musiał na działkę na czymś wjechać, eh.... Pomysłu nie mam żadnego na ten problem
Magara 00:12, 02 lut 2025

LIDKA - bardzo liczę na to, że z wiosną szaro-burość zniknie, tak u Ciebie, jak i u mnie - musimy się tego trzymać I łapać każdą optymistyczną chwilę. Wiem, że to nie jest łatwe. Ale jak mus to mus.

Ola - fakt, październik ładnie się zaprezentował na fotach Cały pewnie taki piękny nie był, ale w podsumowaniu dał czadu Bardzo Ci dziękuję za Twoją ocenę mojego ogrodu - bardzo mnie to zbudowało, a do tego wzruszyło, serio Acropolis jest fajną różą Jak wszystkie róże Planuj różankę, planuj

Basia - faktycznie na fotach październik dał radę

Haniu - dzięki Ja też, co do zasady, się cieszę, że jestem tu i teraz Pobyty w Wielkim Mieście mnie "bolą"

Jola-Joku - ogrodzenie w budowie/odnowieniu = proces ciągły Po śniegu nie ma śladu. Ale mam wrażenie, że pod tym śniegiem wszystko się zagotowało i ruszyło dużo szybciej niż powinno. Wychodzą, poza krokusami, tulipany, hiacynty, śniedki. Ciutkę chyba za wcześnie to wszystko

Alicja - cieszę się

pestka56 09:34, 02 lut 2025

Są arboryści, którzy stosują metody wspinaczkowe. Wiem, to też koszt, ale nie zdewastują ci ogrodu ciągnikiem.
Judith 14:14, 02 lut 2025

Magarko, mój zachwyt Twoim ogrodem podtrzymujesz i cieszy mnie to .
Gdy patrzę na fotki, widzę wakacyjne miejsce - sielsko, spokojnie, cicho, pięknie. Lubię to! .
Magara 00:06, 03 lut 2025

Kasia - niestety wspinaczkowe metody się w tym przypadku nie sprawdzą Mam zaprzyjaźnionych wspinaczkowców, bardzo chętnych do pomocy, ale nie tędy droga, już o tym wiele razy rozmawialiśmy
Gałęzie, które wiszą złamane są na dużej wysokości. Poniżej tych złamanych - masa innych - część suchych, część żywych. Nie da się do tych złamanych dojść, żeby je odciąć.
Muszę, niestety, nauczyć się nie patrzeć i czekać, aż kolejna wichura/śnieg je strąci
Sosny to nie są drzewa "hodowlane", nikt ich nie sadzi... Ale tu je zastaliśmy i teraz musimy się z ich kruchością pogodzić.

Judith - no to obie się zachwycajmy Fotkami
Jak przyjdą wakacje - będzie wrzask i rumor Jedynie wrażenia optyczne pozostaną
Kordina 11:54, 03 lut 2025

U mnie kilka kilkunastometrowych drzew panowie usuwali z wyciągnika po kolei od góry