Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

GingerO 21:33, 04 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ten szybki filmik był pomocny dla mnie, bo dopiero na jesieni pierwszy raz robiłam kancik.

https://pin.it/Wikn72Rsl

Dziękuję Patrycja! Pomocny, tylko rozwaliły mnie na końcu te nożyce do trawy, czy jak to się nazywa
Alija 21:58, 04 kwi 2025

Magara napisał(a)
Widmo kompostu dało mi powera - kanciki i odchwaszczanie w tempie rakiety

Magarku, kwiecie wiosenne piękne, ale to zdjęcie po prostu mnie powaliło. Jest idealnie, wpadam w kompleksy, stwierdzam, że mam wszędzie bałagan.
Podziwiam i pozdrawiam
Gosialuk 22:39, 04 kwi 2025

Daga czy konkurujesz z Iwonką ze Wzgórza Chaosu? Tu dramaty, tam chaos, a ogrody jedne z najbardziej dopieszczonych.
Kanciki jak z katalogu.
Rojodziejowa 22:52, 04 kwi 2025

Magara no szczękę zbieram. Picuś glancuś!
Magara 23:38, 04 kwi 2025

Jola-April, Mrokasia, Zuza - nie będę kompostu mieszać z glebą, potraktuję go jako ściółkę Tak jak Jola-Joku napisała. On i tak "wejdzie" przez sezon wgłąb Wiem to z doświadczenia
Na początku moich dramatów z rabatów odwiedziłam ogród Kasi Bellingham - tam się dowiedziałam o kompoście z gdańskich Szadółek i o tym, że nadaje się do ściółkowania. Kasia mówiła, że on jak każda ściółka działa, też przeciwchwastowo. Wydawało mi się to mocno nielogiczne (do dziś tego nie ogarniam ), ale prawda taka, że jak pierwszy raz wyściółkowałam kompostem pierwszą rabatę nie miałam problemów z chwastami, więc chyba coś w tym jest Później - wiadomo - mrówki przyniosły, wiatr nawiał etc. Ale było i tak super

Basia - nie ukrywam, że o efekt wizualny też mi chodzi

Ania - szukaj Skoro w mojej zapyziałej okolicy robią kompost to chyba jakiś trend jest Może dotacje dostają? Warto poszukać

Kasia - PrawieBory - 6 km to już w ogóle bajka Ja przy takiej odległości to i na piechotę bym worki nosiła

Vita - no właśnie dlatego rzuciłam się jak wściekła do roboty, żeby mieć gotowe Kompost z Szadółek powstaje w wysokich temperaturach i jest odpowiednio napowietrzany Mam nadzieję, że ten "mój" będzie równie dobry. Pani Dyrektor, która osobiście sprawuje pieczę nad sprzedażą kompostu (ponoć to jej konik) zapewniła mnie, że żadnych nasion chwastów nie będzie Nie chcę nawet myśleć, co będzie, jak będzie inaczej

Malgo-Polon - akcja w poniedziałek, nic się nie zmieniło

Magara 23:58, 04 kwi 2025

TARcia, Basia - niczego nie okryłam. Ruszyła magnolia - Gienka - 3 kwiaty pokazała, dobry tydzień szybciej niż w zeszłym roku. W kwiatach są też drzewka brzoskwiniowe. Wszystko za duże, żeby okryć. Kwietniowy przymrozek mnie nie przeraża. Moje rośliny zazwyczaj załatwia ten majowy albo i czerwcowy, a jeszcze się nie zdarzyło, żeby były o nich zapowiedzi w prognozach, przychodzi nagle i szlag wszystko trafia Z obecnymi prognozami zakładam, że będzie co będzie, na chwilę obecną plus 4

Ola - a proszę bardzo Filmik fajny, ale ja wolę otrzepywać a nie wywalać tyle ziemi

Alicja - w kompleksy nie wpadaj Zamów sobie 3 tony kompostu, szybko dostaniesz powera i bałagan zniknie

Gosia - j/w Gdyby nie motywacja pewnie bym się do czerwca ślimaczyła z porządkami

Asia - zbieraj szczękę, zbieraj, żadna szczęka zalegająca na uporządkowanych rabatach mi nie jest potrzebna

A teraz przyznam szczerze - jestem wykończona
Takie ekspresowe porządki to chyba nie dla mnie
Łapy przednie mnie bolą - od działania pazurkami pewnie.
Nic to. Czekam na poniedziałek. Zobaczymy co przywiozą i ile tego będzie.
Jeżeli zdecyduję się za rok czy dwa na powtórkę, zdecydowanie lepiej logistykę ogarnę
mirkaka 05:40, 05 kwi 2025

No to czekam razem z Tobą na poniedziałek, co przywiozą, ile, i jakiej jakości
Weekend będzie zimny, więc odpoczniesz,
Ja też mam zamiar się zregenerować, a jak się ociepli to mam razem z mężem do przesiania i rozsypania 3 tony ziemi przywiezionej na warzywniak i do nowej murowanej donicy.
Masz badania tego kompostu? Najmniej w nim będzie pewnie azotu, warto mieć badania bo może trzeba by było uzupełnić azot?
Miskantowo 06:58, 05 kwi 2025

Joku napisał(a)
Widziałam rabaty wyściółkowane kompostem u Danusi w Przypkach i u Kasi Bellingham. Według mnie nie było żadnego mieszania z podłożem tylko dość gruba warstwa kompostu na wierzchu. Tak jak się sypie np. korę.

Ja ściółkuję kompostem od dwóch lat. Rozkładam go na rabatach.
Niczego nie mieszam z podłożem bo to by była katorżnicza praca.
I tak widzę, że dżdżownice działają.
Kompost trafia prosto na glinę i kiedy teraz, po dwóch latach wbija się szpadel to po pierwsze daje się go w ogóle wbić. Po drugie, w każdej łopacie tej gliny z kompostem u góry, widzę tłuściutkie dżdżownice.
LIDKA 08:19, 05 kwi 2025

Ja wale kore drobną. Raz że lepiej mi sie podoba a dwa gleba gliniasta wyraźnie sie poprawia.

Dawałabym kompost ale nie mam kompostowni w okolicy.

Rabaty na około płotu już sie fajnie kopią a nad kortową - która jest po trawniku-musze jeszcze poczekać. Ale dżdżownice już sprowadziły się.

Toszka kiedyś uczyła że glina przyjmie wszystko co organiczne. Do mojej migdy nie dawałam piachu bo mam przekonanie jakies że piach nieurodzajny jest

Magaro ja Ci tego kompostu zazdroszcze. Ale będziesz miała ładnie a rosnąć będzie w oczach.

A już łazimy po rabatach i szczęk szukamy......
Makao 09:03, 05 kwi 2025

Szukałam w odległości do 80 km i nic nie ma. Tylko czarnoziem. Niestety kompostu na tony brak. Jedynie w workach.