Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Monia81 06:53, 08 lip 2025

Ale pykłaś perfekcyjnie obrys tej rabaty, jak czyściutko
Te połączenie powyżej na fotce jarzmianek, bodziszka (jak to jest bodziszek?) i róży przepiękne
Basieksp 08:40, 08 lip 2025

Patrz, niby niedaleko, a jednak różnica jest, bo moje jaśminowce już przekwitły. Myślę, ze jest jakiś dobry tydzień różnicy w czasie. Jednym słowem, będziesz miała dłużej lato
Alija 22:04, 08 lip 2025

Pięknie róże zaczynają swój pokaz. Nowa rabata będzie super.
Magara 23:35, 08 lip 2025

Judith - no równiutko, ale już zarasta

Bożenko - też mam nadzieję, że będzie fajnie

Monia - tak, to bodziszek Cloud Nine - faktycznie robi "cloud" Trzeba go podeprzeć, ale jest super fajny, długo kwitnie

Basia - ja dochodzę do wniosku, że jestem w jakimś kosmosie klimatycznym I właśnie lata nie będę miała dłużej, jesień zacznie się u mnie tak samo szybko jak we Wrocławiu, wielka to niesprawiedliwość

Alicja - dziękuję
Margo2 01:39, 10 lip 2025

Strasznie dawno mnie nie było u Ciebie, a tu takie rzeczy się wyprawiają
Super, że zdecydowałaś się na tę różankę.
Mimo, że ja już róż nie kupuję nadal je bardzo lubię.
Ja polecam róże Łukasza Rojewskiego. Nie dosyć, że są zdrowe, to zazwyczaj pięknie pachną. No i nazwy mają zabójcze.
Kupiłam w tym roku Wspomnienie Lata.
Na pewno sobie coś wybierzesz.
Makao 12:07, 10 lip 2025

A w szklarni jak? Okna dachowe się sprawdzają?? Bo Ty masz jedne drzwi.
Wieszałaś agrowłókninę pod sufitem póki winorośl nie urośnie?
TAR 12:36, 10 lip 2025

Magara napisał(a)
Jak czytam, że u Was róże przekwitają, to mi się jakoś kolczasto robi

Moje dopiero startują I to nie wszystkie. Znaczna część wciąż w zamkniętych pąkach. Nie dziwię im się, jest zimno

Nie ma tego zlego, u mnie tez dopiero roze zaczely wiec My mozemy sie jeszcze nimi nacieszyc.
Gosia wspominala o rozach Rojewskiego. Zrobily sie moimi ulubionymi. Tez kupilam Wspomnienie Lata i dobralam teraz Hermione Granger czekam na dostawe. Mam tez inne i czekam na pojawienie sie.

Co do wielkosci nowej rabaty - jest niezla, co do ksztaltu - bardziej bym zlagodziła ten dziobek troche. Ale na zywo pewnie widzisz to lepiej. I tak szok, ze zaczelas w tym roku
Magara 23:50, 10 lip 2025

Gosia - oglądam ostatnio róże non stop, w każdej wolnej chwili, setki, tysiące róż Róże Rojewskiego też Ciężko jest wybrać, oj ciężko

Ania-Makao - szklarnia stoi I pomimo wszystkich kłopotów z jej postawieniem - jestem zadowolona Jest wysoka, okna się otwierają jak jest powyżej 25 stopni. Jest ok. Nie czuć w niej absolutnie ciepła, jest przewiew Do foliaka przy upałach nie dało się wejść - tu nie ma tego problemu.
Nie zacieniałam. U nas były tylko dwa dni upałów. Poza tymi dwoma dniami - raczej jest zimnica W nocy średnia temperatura to 12 stopni Mam nadzieję, że jakoś te pomidory i papryki dojrzeją

TARcia - no niby nie ma tego złego, ale sezon jest kiepski - u mnie zimno, nie pada, ale mocny wiatr osusza wszystko Na rabatach - mizerota - słońca brakuje ale i wody też Pogoda jakby jesienna
Dziobek na rabacie ma prawie metr
sylwia_slomc... 16:55, 11 lip 2025

Eupraksja napisał(a)
Wpadam tu pędem z powrotem, bo idąc za Twoim przykładem (a także słyszanymi kilkakrotnie namowami Kasi z Naturalnie o ogrodach) zamówiliśmy kompost z miejskiej kompostowni. I dzisiaj przyjechał - całe 10 ton! Cała góra kompostu Wstawiłam zdjęcie u siebie w wątku, z syneczkiem, bo równie podekscytowany jest tym co ja, a pozwala też lepiej zobaczyć, jaka to ilość dobra
Pamiętam jak wiosną pisałaś, jak to chodzisz z miską (jakoś mi ta miska w głowie utkwiła, pamięć jest nieprzewidywalna) całymi dniami i rozsypujesz go po rabatach. Czy coś mi możesz z własnego doświadczenia podpowiedzieć? Jakieś tipy lub przemyślenia wynikające z praktyki?
Zastanawiam się na przykład, na ile grubo mogę go sypać tam, gdzie już rosną rośliny, krzewy i byliny, żeby im przez przysypanie powyżej ziemi nie zaszkodzić? Czy może powinnam je trochę podważać i podnosić? Ale pewnie mogą być i inne kwestie, o których nawet jeszcze nie pomyślałam. Za każdą podpowiedź będę wdzięczna

Ja podpowiem a pro po bylin i podsypywania i to nawet nie kompostem, a mułem większość bylin , które nie mają maleńkich rozetek nad samą powierzchnią ziemi tylko są z tych przynajmniej do kolana potrafi przetrwać zasypanie nawet 20-30 cm ziemi i tak wiosną się pokazać. Jak gdyby nigdy nic się nie stało. To drzewa mają z tym większy problem generalnie i krzewy. Byliny znoszą bez kłopotu. Nie wiem tylko czemu miską, a nie np taczkę załadować podjechać pod rabatę i rozłożyć między roślinami łopatą potem tylko rozgarnąć..... A jeszcze lepiej zaczekać do wiosny i jak wszystko na rabatach uprzątnięte to zasypać całość i rozgarnąć grabkami.
mirkaka 17:03, 11 lip 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja podpowiem a pro po bylin i podsypywania i to nawet nie kompostem, a mułem większość bylin , które nie mają maleńkich rozetek nad samą powierzchnią ziemi tylko są z tych przynajmniej do kolana potrafi przetrwać zasypanie nawet 20-30 cm ziemi i tak wiosną się pokazać. Jak gdyby nigdy nic się nie stało. To drzewa mają z tym większy problem generalnie i krzewy. Byliny znoszą bez kłopotu. Nie wiem tylko czemu miską, a nie np taczkę załadować podjechać pod rabatę i rozłożyć między roślinami łopatą potem tylko rozgarnąć..... A jeszcze lepiej zaczekać do wiosny i jak wszystko na rabatach uprzątnięte to zasypać całość i rozgarnąć grabkami.

No jak to nie wiesz dlaczego miską??

Bo można dokładniej, nie niszcząc roślin

Magarku, róże masz cudne, zazdroszczę że dopiero zaczynają, moje już kończą.
Różankę bym trochę powiększyła, czyli zrobiła dłuższą z prawej strony