Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Joku 19:28, 11 lip 2025

Pytałaś w którymś z wątków o przycinanie jaśminowca. Ja go nie miałam ale miał mój poprzedni sąsiad. Wychodząc z mieszkania widziałam go przez okno, więc był pod stałą obserwacją . Sąsiad co roku po kwitnieniu ciął go "po obwodzie", nie wdając się w szczegóły, skracając gałęzie o ok. 1/3 - 1/2. Być może wycinał też jakieś najstarsze pędy ale pewności nie mam. Krzew szybko odrastał i w następnym roku kwitł jak oszalały. Tylko lubiły go mszyce, być może ze względu na miejscówkę tuż przy murze domu.
Magara 23:50, 11 lip 2025

Sylwia - odpisałam Ewie w jej wątku, żeby nie musiała szukać
Ja kompost miałam w kwietniu - jak już wszystko mocno ruszyło - musiałam wejść w rabaty, tak żeby nie zadeptać cebulowych - miska była najlepszym rozwiązaniem

Mirka - róże zaczęły, ale pogoda jest jaka jest Marny ten sezon jest tak ogólnie.
Nowej rabaty dalej nie pociągnę - wbrew pozorom tam nie ma aż tak dużo miejsca. Potrzebuję tego kawałka trawnika bo jak mamy większą ilość gości musimy gdzieś postawić meble, grill, huśtawkę etc.
Róże już wybrane, sztuk sześć Trzy kupione, czekam Łatwo nie było. Za duży wybór. I mam pełną świadomość, że zdjęcia kolorów z neta nie mają nic wspólnego z realem. Trudno, będą tetrisy

Jola - dzięki Moje jeszcze kwitną Mszycę mają co roku, to ich wada.
pestka56 01:02, 12 lip 2025

Jakie odmiany róż wybrałaś?
tulucy 12:00, 12 lip 2025

To się cholerka nazywa budowanie napięcia. Wybrała, ale nie napisze jakie od razu, no też pomysł...
mirkaka 12:56, 12 lip 2025

tulucy napisał(a)
To się cholerka nazywa budowanie napięcia. Wybrała, ale nie napisze jakie od razu, no też pomysł...

No

Kordina 14:55, 12 lip 2025

Ha, ha, dobre, Magarku buduj napięcie dalej, ja też tupię odnóżami
Magara 23:30, 12 lip 2025

Dziewczęta, napięcia nie buduję jakoś specjalnie, to wybór róż jest trudny
Przejrzałam oferty kilku topowych naszych producentów/hodowców/sprzedawców. Większość róż mi się podoba. Niestety
Na liście Waszych polecajek i moich wybranych miałam grubo ponad 200... Z takiej ilości ciężko wybrać sześć Powiedziałam więc STOP.
Żeby ograniczyć możliwości i przyśpieszyć decyzję, jako pierwsze kryterium przyjęłam, że mam róże kupić w jednym miejscu (róże są strasznie drogie w tym sezonie, postanowiłam „zaoszczędzić” na przesyłce, a co ważniejsze - zawęzić możliwość wyboru i zbliżyć się do podjęcia decyzji).
Początkowo planowałam, że poczekam do jesieni i kupię z gołym korzeniem. Ale tą wersję odpuściłam. Naoglądałam się zdjęć i wiem już, że nie ma czegoś takiego jak real foto. Kolor danej róży jest różny w zależności od sprzedającego/momentu kwitnienia/stanowiska/warunków atmosferycznych oraz całej masy innych czynników.
Uznałam, że skomponowanie sześciu róż na małej przestrzeni to będzie i tak loteria, więc wybór dokonany został ostatecznie losowo Biorę to co aktualnie dostępne licząc, że doniczek nie zmarnuję a jak zobaczę chociaż po jednym kwiatku to będę wiedziała czy kompozycja mi gra czy nie gra
Jak nie zagra to będzie musiała powstać kolejna różanka, różanka „wygnańców”

Magara 23:35, 12 lip 2025

Moje wybory: Lady of Shalott, Jazz, Pastella, Mary Ann, Minerva, Westzeit
Czy to się zgra? Nie mam pojęcia Dowiem się jak posadzę i jak róże zakwwitną

Fotki z neta pokazują taką kompozycję:

Będzie co będzie
tulucy 23:45, 12 lip 2025

Dobrze będzie
Magara 23:46, 12 lip 2025

Bardzo mi w tym sezonie brakuje koloru na rabatach Nie wiem czy to wynik błędów w nasadzeniach czy pogody. Wszystko jest mocno opóźnione, to fakt. Róże u mnie dopiero zaczynają, a jeżówki już w blokach startowych. Zaraz dojdą hortensje. Jakoś to wszystko zaburzone
Być może stąd pomysł na "ryzykowną" różankę Dojdą do niej byliny i inne kwitnące - chyba dramatu nie będzie