Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Judith 12:07, 26 lut 2026

MartaCho napisał(a)
Ja pierwszą płytę jaką od przyszłego eMa w prezencie dostałam to była Laura Pausini- bardzo mi się podoba do dziś

U mnie to była płyta zespołu Nightwish .
Hiszpańskiego uczy się dzieć i twierdzi, że łatwizna . Ja tam nie wiem . Ale fajnie brzmi jak coś mówi .
Agatorek 21:40, 26 lut 2026

TAR napisał(a)
Lidzia w samo sedno i wloski jest taki spiewny, nawet klotnie sa mile dla ucha Ja najbardziej lubie Albano & Romina "Ci Sara" i Alice "Una notte speciale"
Hiszpanskiego uczylam sie na studiach, nic nie pamietam

Uwielbiam piosenki duetu Al bano i Rominy Power ❤️
Mary 22:07, 26 lut 2026

Magara napisał(a)
Dziewczyny - a pamiętacie coś w ogóle z rosyjskiego??? Judith mnie natchnęła do zadania tego pytania
I taka myśl mnie naszła, bo sama nie wiem czy coś pamiętam
"pust wsiegda budiet sonce, pust wsiegda budiet nieba" - tyle mi się kołacze
Miałam rosyjski w podstawówce, obowiązkowo, od 5 klasy do 8, chyba???
W liceum już miałam wybór - niemiecki albo francuski jako język dodatkowy. To był 1990/1991 rok. Angielski był w obligu bo szkoła była z wykładowym angielskim. Rosyjskiego wtedy nikt nie proponował - odchodziło się od niego na maxa

To była szkoła w Warszawie?
Też chodziłam do szkoły, o której się mówiło, że ma wykładowy angielski, ale nie wiem właściwie dlaczego tak się mówiło, bo tylko angielski był wykładany po angielsku. Rosyjski był wtedy jeszcze obowiązkowy, ale to było jakieś 7 lat wcześniej.

Z podstawówki pamiętam jakąś zacinającą się płytę na której było "Szto eta? Szto eta? ...". Dalej kojarzy mi się "Eta sztafeta", ale nie pamiętam czy tak było na płycie czy to był nasz uczniowski dowcip.
nicol21 22:07, 26 lut 2026

Włoski piękny język. Miałam bardzo dobry poziom na koniec liceum, w trakcie studów niestety poziom podupadł. Teraz już bardzo niewieele mogę powiedzieć.
Ale lubię posłuchać i piosenek i rozmawiających włochów .
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Polon 22:46, 26 lut 2026

Rosyjski udało mi się dość skutecznie zapomnieć, poza kilkoma durnymi zdaniami. W liceum miałam bardzo wymagającą nauczycielkę, więc pod koniec moglam swobodnie rozmawiać w tym języku. Teraz - czasem się zastanawiam, czy przymuszona do używania byłabym w stanie odblokować to co pewnie gdzieś w głowie mam.

Włoski - to trochę poza językiem - stan umysłu
Właśnie akurat jestem chwilowo we Włoszech, więc: tak, to bardzo śpiewny język
Magara 23:26, 26 lut 2026

A do mnie włoska muzyka i włoskie piosenki nigdy nie mówiły i przemówiły Raczej te awantury i kłótnie, o których TARcia pisała
Andrea Bocelii, też mi nie robi, no nie czuję emocji.
Pamiętam za to ten duet Al Bano i Romina Power, na you tube wyszukałam Moja Babcia uwielbiała jak w Koncercie Życzeń grali "Felicita" Ale ja chyba wtedy bardziej byłam zafascynowana zespołem The Cure, więc jakby inna bajka
Magara 23:35, 26 lut 2026

Mary - nie, to nie szkoła w Warszawie, to ta druga, w mieście Gdynia Konkurencja w tamtych latach - podobno wielka Ale u nas było serio - biologia po angielsku, chemia po angielsku, fizyka po angielsku, inne też - dla takich dzieciaków jak ja, co to z rodzicami na placówkach nie siedzieli, nie było łatwo Ale dałam radę

Gosia - czemu włoski to stan umysłu wg Ciebie??? Ja makaron w każdej postaci bardzo lubię
Judith 23:50, 26 lut 2026

Magara napisał(a)
A do mnie włoska muzyka i włoskie piosenki nigdy nie mówiły i przemówiły Raczej te awantury i kłótnie, o których TARcia pisała
Andrea Bocelii, też mi nie robi, no nie czuję emocji.
Pamiętam za to ten duet Al Bano i Romina Power, na you tube wyszukałam Moja Babcia uwielbiała jak w Koncercie Życzeń grali "Felicita" Ale ja chyba wtedy bardziej byłam zafascynowana zespołem The Cure, więc jakby inna bajka

Siostro!
A The Cure do dzisiaj!
Joku 06:51, 27 lut 2026

Daga, uwielbiam twoje poczucie humoru . Dobrą szkołę skończyłaś, niełatwo było się tam dostać.
Mary 07:09, 27 lut 2026

Magara napisał(a)
Mary - nie, to nie szkoła w Warszawie, to ta druga, w mieście Gdynia Konkurencja w tamtych latach - podobno wielka Ale u nas było serio - biologia po angielsku, chemia po angielsku, fizyka po angielsku, inne też - dla takich dzieciaków jak ja, co to z rodzicami na placówkach nie siedzieli, nie było łatwo Ale dałam radę

Znam ten ból. Mój angielski na wejściu był marny. Na egzaminie wstępnym zrozumiałam, że live i leave nie wymawia się tak samo.
W pierwszej klasie musiałam pytać koleżanki co jest zadane do domu z angielskiego.