Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Judith 10:28, 27 mar 2023

Przez te problemy z powiadomieniami jestem bardzo nie na bieżąco na wielu watkach... Huragan? OMG!
Anda 10:35, 27 mar 2023

Anna_ogrodniczka napisał(a)
Ewa dziękuje za informacje jak mi poradziłaś tak zrobię a dalie posadzę na razie w doniczce którą przetrzymam w domu będzie dobrze

Cieszę się, że mogłam pomóc
Dalie tak parę razy podpędzalam i wcześniej zaczynały wtedy kwitnąć.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:48, 27 mar 2023

mrokasia napisał(a)

O, patrz, a ja zdecydowanie wolę czas letni. W zimę to mi wszystko jedno bo i rano i po południu ciemno, godzina w tą czy w tamtą nie robi różnicy ale w lato wolę jak się robi ciemno o 22 niż o 21.
Serio ciemno jeszcze u Ciebie o 6 rano???

Kasiu, między Kolonią a Warszawą jest dobrze ponad 1000 km. Po zmianie czasu wschód słońca mam teraz o 7:20. O 6 jest ciemniutko.
Gdybyśmy tu zimą mieli czas letni, to wschód słońca w grudniu byłby ok. 9:20. Dzieci w szkole pierwsze dwie godziny miałyby w ciemnicy. Podczas czasu zimowego wschód słońca jest ok. 8:20. To już wystarczająco późno, więcej nie chcę. Do pracy i szkoły też jeździmy w ciemnościach. Dobrze, że dzieci zimą chociaż w szarówce mogą wracać ze szkoły.

Ja stanowczo wolę jasny poranek. O wiele częściej wcześnie wstaję niż późno chodzę spać. Jasne noce tylko na urlopie i w weekendy, czyli o wiele rzadziej.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:49, 27 mar 2023

Makao napisał(a)
Ja też zdecydowanie wolę czas letni. Z tego samego powodu co Kasia oraz z tego że słońce za chwilę będzie wstawać wcześniej więc widno będzie już o 3:00. Na czasie zimowym widno było by już o 2:00 (lekka przesada).
Czas letni ma dla mnie więcej plusów. Wstawania po ciemku też nie lubię.

W niektórych częściach świata tak jest. Chyba gdzieś w USA. Nawet latem mają ciemno po południu już.
Anda 10:51, 27 mar 2023

Judith napisał(a)
Przez te problemy z powiadomieniami jestem bardzo nie na bieżąco na wielu watkach... Huragan? OMG!

Wiosna bardzo zmienna w tym roku. Prawie jak za dawnych czasów
mrokasia 11:06, 27 mar 2023

Anda napisał(a)

Po zmianie czasu wschód słońca mam teraz o 7:20. O 6 jest ciemniutko.
Gdybyśmy tu zimą mieli czas letni, to wschód słońca w grudniu byłby ok. 9:20. Dzieci w szkole pierwsze dwie godziny miałyby w ciemnicy. Podczas czasu zimowego wschód słońca jest ok. 8:20.

O rety, nie miałam pojęcia że to aż taka różnica...
Makao 11:38, 27 mar 2023

Anda napisał(a)

Kasiu, między Kolonią a Warszawą jest dobrze ponad 1000 km. Po zmianie czasu wschód słońca mam teraz o 7:20. O 6 jest ciemniutko.
Gdybyśmy tu zimą mieli czas letni, to wschód słońca w grudniu byłby ok. 9:20. Dzieci w szkole pierwsze dwie godziny miałyby w ciemnicy. Podczas czasu zimowego wschód słońca jest ok. 8:20. To już wystarczająco późno, więcej nie chcę. Do pracy i szkoły też jeździmy w ciemnościach. Dobrze, że dzieci zimą chociaż w szarówce mogą wracać ze szkoły.

Ja stanowczo wolę jasny poranek. O wiele częściej wcześnie wstaję niż późno chodzę spać. Jasne noce tylko na urlopie i w weekendy, czyli o wiele rzadziej.

O łał. Szok. No to ja na Twoim miejscu też bym wolała nie zmieniać czasu z zimowego. Nie przypuszczałam że to aż tak przepaść między nami - jesteśmy w tej samej strefie czasowej. 1000km to wcale nie tak dużo żeby były takie różnice czasowe stąd moje wnioski w poprzednim poście. A tu patrz, taki przeskok. Zaskoczyłaś mnie mocno.
U nas po przesunięciu zegara o 6:00 jest już widno a ciemno robi się o 19:00. Dlatego latem widno mamy już o 3:00 a ciemno robi się o 22:00. Mamy tylko 5 godzin ciemno.
Agatorek 16:05, 28 mar 2023

Ania, a co Ty robisz o 3, że wiesz, czy jest jasno czy ciemno?

Ewa, nie pamiętam, jaki to był kraj, ale już koło 18 były ciemności (latem). Kwestia przyzwyczajenia, tak jak noc, czy dzień polarny na północy.
Makao 17:23, 28 mar 2023

Teraz to przekręcam się na drugi bok. O 4:00 eM wstaje na pociąg to już jest bardzo jasno. A za młodu o 3:00 to jeszcze się na dyskotece wiejskiej bawiło to pamiętam jak się rozjaśniało na zewnątrz
Judith 19:04, 28 mar 2023

Makao napisał(a)
Teraz to przekręcam się na drugi bok. O 4:00 eM wstaje na pociąg to już jest bardzo jasno. A za młodu o 3:00 to jeszcze się na dyskotece wiejskiej bawiło to pamiętam jak się rozjaśniało na zewnątrz

Borze Tucholski! Wstaje o 4:00?!