Kochane dziewczyny, dziękuję Wam za Wasze wpisy i przemyślenia dotyczące wody i podlewania

Srodkiem lata opuściła mnie wena ogrodowa i zdecydowałam się również na przerwę od forum. Susza znów spaliła mój trawnik. Fotek z lata i jesieni właściwie nie mam. Coś tam robiłam komórką. Myślę, że zimą coś wrzucę, żeby się zmotywować do ogrodowej wiosny

Dzisiaj popełniłam zakupy nasionkowe. W koszyku wylądowały m.in. pomidory i Achillea, którą wsieję w trawnik po wiosennej wertykulacji.
Poza tym chciałam Wam pokazać, dlaczego tak ważne jest dokarmianie cebulek tulipanów w czasie kwitnienia. Cebulki tulipanów kwitną tylko raz w życiu. By tulipan zakwitł w kolejnych latach musi być dobrze nakarmiony, by mieć siły na tworzenie nowych cebulek. Latem wykopałam jednego tulipana przez przypadek i widać wyraźnie, że cebulka, która kwitła wiosną już zanikła. Została tylko pomarszczona skórka i korzenie. Obok za to powstała cebulka, która będzie kwitła na przyszłą wiosnę. Powstała nawet malutka cebulka, która zakwitnie za dwa lata

Cebulka wyeksploatowana kwitnieniem zaznaczona jest na niebiesko, a cebulki przybyszowe na zielono.

Tu widać wyraźnie resztki starej cebulki - zaznaczona na niebiesko.
Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie.
Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i
Rosengarten Zweibrücken