Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Joku 22:22, 07 cze 2024

Kordina napisał(a)
Nie wiem o co chodzi, wysłałam raz a wyświetla się 3x to samo

Jest jakiś problem techniczny na forum. Pomimo tego komunikatu posty dodają się prawidłowo, tylko wolniej. Nie trzeba klikać powtórnie. Ja podobnie zareagowałam jak pierwszy raz mi się taki komunikat wyświetlił.
Magara 22:32, 07 cze 2024

Bożena, w jak dużych doniczkach masz pomidory? Będziesz je jeszcze przesadzać do kolejnych, większych?
Basieksp 22:50, 07 cze 2024

Kordina napisał(a)
Krzewuszka, mój zeszłoroczny nieduży krzaczorek rozrósł się obficie, będę ją troszkę przycinać w odpowiednim czasie na zgrabniejszy, ale i tak bardzo mi się podoba ta odmiana:

No jestem pod wrażeniem mam chyba taką samą, ona ma takie różowe jakby listki? Tyko jest pewna różnica między moją a Twoją Twoja duża, pięknie kwitnie a moja tyci malutka, tkwi w takim tyci rozmiarze od dwóch, trzech sezonów, prawie nie rośnie, tej mojej coś nie pasuje, ale dostałam taką ukorzenioną odnóżkę i czekam
Kordina 00:23, 08 cze 2024

Lidziu i Aniu - krzewuszka się cieszy Lidzia pokaż pomidory!
anabuko1 napisał(a)
...
Nigdy nie miałam pomidorów w doniczkach.
Jestem w tej kwestii zielona

Aniu to tak, jak pomidory, później może zczerwieniejesz
Asiu też uważam, że fioletowa najbardziej się rozkrzewia, potem żółta a biała jakiś cienkusz.
Jolu moje Bataluxy i inne karłowe i samokończące (po co mi tyle było? Nie wiem co z nimi zrobić...) przyszczypałam w/g rad "Kobiety z zachodu" od 9:30 o Bataluxie i innych karłowych:
https://www.youtube.com/watch?v=b6X1Dtd-6E4
Mówisz Jolu, że boisz się klęski urodzaju? hi, hi
Magara napisał(a)
Bożena, w jak dużych doniczkach masz pomidory? Będziesz je jeszcze przesadzać do kolejnych, większych?

Magarku już nie, te są docelowe, ale je dopieszczam, dostały humusu, wiórek rogowych, nawozu do pomidorów i innych specjałów oczywiście tak raz na tydzień, żeby nie przedobrzyć.
Basiu moją variegatkę kupiłam we wrześniu 21, aż sama się zdziwiłam, bo myślałam, że w zeszłym roku. Teraz w swoim folderze roślin zakupionych (podział na zioła, krzewy, drzewa, lilie i inne) zapisuję daty zakupu taka jestem przebiegła
Trochę o różyczkach:
Róża Sibelius o drobnych kwiatach (musiałam ją przenieśc do cienia, bo słońce paliło płatki, odżyła

Róża NN - "dostana" raczej parkowa, piękny pąsowy głęboki aksamitny kolor (aparat nie łapie), ale zapach wieczorem roznosi się po ogrodzie, pierwszy raz mam tak pachnącą różę

Rose de Tolbiac (z dnia na dzień coraz więcej kwiatów ):

i podobna Pirouette:

Magara 00:38, 08 cze 2024

Dzięki za info
Pytałam, bo mam jednego pomidorka philovita, o którego się martwię. Urwałam go przy przesadzaniu, wsadziłam do wody, odżył, puścił korzenie. Wsadziłam do doniczki 2 litrowej. Dumam teraz co z nim dalej. Muszelki Philovity to były potwory
Kordina 00:48, 08 cze 2024

Teraz czekam na rozkwit nowej Balleriny drobnokwiatowej, na parkową Louise Odier, Novalis, Pomponellę, Imperatrice Farah i jeszcze jedną NN. Moja wieloletnia Super Dorothy w zeszłym roku zachorowała i ścięłam ją nisko. W tym roku widzę, że wypuszcza takie cienkie zielone niteczki zamiast liści, wszystkie spryskałam olejkiem Neem z odrobiną herbacianego. Oczywiście w rozcieńczeniu 5 kropli na litr plus odrobina mydła ogrodniczego. Pozbyłam się drobnych jakby muszek, które wygryzały liście róż i widzę, że wszystkim oprysk posłużył, za 2 tygodnie powtórka.

Odniosłam sukces oto moja kalia wyhodowana z nasionek w trzecim roku wreszcie zakwitła:

Pozdrawiam wszystkich lubiących roślinki
LIDKA 08:21, 08 cze 2024

Twoja róża nn to jakaś stara odmiana chyba. Piękna jest.

Dotąd przy wybieraniu róż nie zwracałam uwagi na zapach ale odkąd mam Aquarelle to mi się zmieniło.

Znacie jakieś różane perfumy?
Joku 20:54, 08 cze 2024

Różanych nie znam, ale ja mało zapachów upiększających używam. Raz udało mi się kupić w TK Maxie pięknie różanie pachnące mydło w płynie produkcji jakiejś włoskiej firmy.

Bożenko, kalla się tobie udała, bardzo ładny kolor.
Filmik o pomidorach obejrzałam, ale to bardzo skomplikowane. Trzeba jakieś liście betaluxom obrywać tylko które? Chyba jeszcze raz muszę obejrzeć .
Basieksp 10:30, 09 cze 2024

Pamiętam jak wysiewałaś kalie, moje gratulacje ja mam tylko takie sadzone z bulwek, ale jeszcze nie kwitną masz śliczne róże ta pachnaca nn bardzo ładna ja mam zaledwie kilka róż i u mnie wszystkie nn ale teraz też staram się zapisywać nazwy, chyba, że kupuje na ryneczku i tam nie zawsze są podawane pełne nazwy, ale aż tak bardzo mi to nie przeszkadza, jak coś mi się podoba
Gosialuk 10:45, 09 cze 2024

Pachnąca nn śliczna. I Rose de Tolbiac mi się podoba. Ona też pachnie?
Nie pamiętam już czy chwaliłam profesjonalnie wykonaną drewutnię. Stojak na truskawki bardzo pomysłowy.