Kasiu, niestety od zeszłego roku, ziemie sprzedane i powstają domy, ziemia zryta i plac budowy. Trochę mnie jednak przeraża, że tak ogromne połacie ziemi uprawnej żuławskiej aż po horyzont oddaje się pod zabudowę, u mnie coraz mniej ziemi uprawnej, tracimy jako naród samodzielność żywieniową... pozostają dyskonty i wspieranie obcego kapitału.
Też mój mąż sprawdza co sieją wokoło, żeby pszczoły miały pożytek. Basiu - Gosiu - Alu -
Kasiu trawy w ogóle nie podlewam, no chyba, że susza trwa miesiącami iglaki miałam ogromne, świerki i sosny 15-albo i więcej metrowe, które zostały usunięte ze względu na cień rzucany na fotowoltaikę i cały ogródek.
Udało mi się wreszcie wybiec z zimowej gawry i trochę pociachać, pracuję gatunkami, nie rabatami i tak obciachałam:
- wszystkie lawendy
- Hakonechloa
- pięciornik krzewiasty
- rozchodniki
- bodziszek Rozanne
Wyszły 3 pełne taczki, ponadto pobieliłam wapnem moje 5 drzewek owocowych i dwa cioci obok bo wapno zostało
Utyrałam się jakbym w kamieniołomach pracowała, trzeba budować kondycję, bo z tą kiepściutko...
Za to parę dni temu wykorzystując przepis z sernika na zimno zrobiłam coś takiego:
a te jagodowe kopczyki-stożki to od Dorotki inspiracja - forma silikonowa do monoporcji PŁOMIEŃ (https://www.ogrodowisko.pl/watek/11293-w-moim-malym-ogrodeczku-ii?page=56):
Teraz mnie olśniło, że fajnie świątecznie wyglądałyby miseczki z samej czerwonej galaretki wypełnione bitą śmietaną z zielonym stożkiem imitującym choinkę
Przyznam się jeszcze co kupiłam (chyba coś z moją głową się stało, że tak delikatnie to ujmę ) 3 odmiany dziewanny:
- Dziewanna mieszańcowa 'Plum Smokey'- jasny fiolecik do 40 cm wys
- Dziewanna mieszańcowa 'Rosie - śliczny różyk z ciemniejszym oczkiem do 60 cm
- Dziewanna 'Jackie in Spots' - biała z fioletowym obrzeżem
Wszystkie są wybitnej urody
Mam nadzieję, że będą się ładnie z nasion powielać, jak te swojskie wysokie żółte