Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Patrycja_KG_Lu 12:11, 19 sty 2025

Czytając słowo „braciszki” myślałam, że chodzi Ci o brata tej ultramariny czyli rownież supertunie vistę (jedną rodzinę=gatunek).
Miskantowo 12:29, 19 sty 2025

Jestem ogólnie początkująca w ogrodowanie a juz w róże to całkiem ale jeżeli ktoś nie ma nic przeciwko różom drobnokwiatowym to mam u siebie Alden Biesen.
Nie wiem ile trwało jej kwitnienie (pierwsze bo powtarza) ale na pewno grubo ponad miesiąc te drobne kwiatki utrzymywały się na krzaczku. To znaczy zakwitło, taki bukiet na gałęzi i tak trwało ponad miesiąc. Nie chodzi mi o produkcję ciągle nowych kwiatów. Czekam na ten sezon bo mam trochę róż posadzonych w ubiegłym roku z gołym korzeniem.

Z innych mniej oczywistych odmian to bardzo mi się podobają:
Easy Does It
Jalitah
no i pnąca Peach Melba.

Miłej niedzieli, u mnie slonko to chyba wyjdę z domu i coś wytnę/wyrwę/obejrzę…
Rojodziejowa 12:39, 19 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Czytając słowo „braciszki” myślałam, że chodzi Ci o brata tej ultramariny czyli rownież supertunie vistę (jedną rodzinę=gatunek).

Dokładnie tak samo zrozumiałam
Kordina 13:12, 19 sty 2025

Miskantowo napisał(a)
...Miłej niedzieli, u mnie slonko to chyba wyjdę z domu i coś wytnę/wyrwę/obejrzę…

Dzięki Wioletko Does It jest cudowna, mam ją w moim zbiorze, podobnie jak Peach Melbaale, którą wiele osób tu na forum poleca. a zbiór polecajek coraz dłuższy, a miejsca coraz mniej, ale jak coś wyleci to jest informacyjny gotowiec

Asiu i Patrycjo - a braciszki to bratki przecie patrzę, że dużo siewek bratków mam w skrzynkach okiennych, więc liczę, że te białe też się pomnożą
Patrycjo u mnie rozchodniki też mają małe "kapustki", trochę obawiałam się o białe zakupione w zeszłym roku i w małej doniczce - Rozchodnik okazały 'Stardust' Sedum spectabile, ale też dają radę
Rojodziejowa 13:28, 19 sty 2025

Tak, rozumiem, ale że podane w zestawie z supertuniami, to jakoś je z nimi je bardziej połączyłam
Rumianka 13:37, 19 sty 2025

Jestem nietypowa, bo jeszcze nie planowałam żadnych zakupów roślinnych...Najpierw muszę uporać się z resztkami zwalistego śniegu, ocenić ewentualne straty, a później to już będzie wiosna stała za płotem...to się zobaczy, co jeszcze potrzeba dosadzić...
Miskantowo 14:00, 19 sty 2025

Rumianka napisał(a)
Jestem nietypowa, bo jeszcze nie planowałam żadnych zakupów roślinnych...Najpierw muszę uporać się z resztkami zwalistego śniegu, ocenić ewentualne straty, a później to już będzie wiosna stała za płotem...to się zobaczy, co jeszcze potrzeba dosadzić...

Nie mogę powiedzieć aby moje zakupy byly planowane.
To jak najbardziej kompulsywne zachowania
Tess 11:40, 20 sty 2025

Boszsz, nie kuście różami, pliss. Bo będę musiała wziąć odwyk od O.
Miskantowo 13:03, 20 sty 2025

Tess napisał(a)
Boszsz, nie kuście różami, pliss. Bo będę musiała wziąć odwyk od O.

Moje dziecko wczoraj się ze mnie naśmiewało do rozpuku...
Znalazłam róże, które chciałam kupić. I żalę się, że muszę zamówić AŻ 5 bo to minimalne zamówienie. Dziecko pyta w czym widzę problem bo ona nie rozumie.
No w tym, że chcę te dwie a muszę zamówić aż 5.
Pół godziny później dzwoni z pytaniem jak się ma mój koszyk?
Hmmm, miałam już 19 różnych odmian.

PS. Macie może u siebie jakieś japońskie róże? Ciekawa jestem jak się u nas sprawują.
Rumianka 13:50, 20 sty 2025

czas zadziałał na rozmnożenie zamówienia...