Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Basieksp 10:27, 13 lip 2026

w moim kąciku kuchenno-ziołowym rozsiały się samoistnie szałwie trójbarwne, podobają mi się w sumie:

No nie dziwię się, że Ci się podobają, mi też się podobają Ja miałam, może jeszcze gdzieś mam, tą różową, muszę ją poszukać Ale u Ciebie ta fioletowa jaka ładna
sylwia_slomc... 22:25, 13 lip 2026

Kordina napisał(a)

[ale chciałam pokazać mój zakup do konewki, sprawdza się przy delikatnych roślinkach:

Ale super sprawa Świetny by był do podlewania po wysianiu nasion.
Joku 17:29, 14 lip 2026

O tym samym pomyślałam. Jakiś chiński produkt? Bo chyba tylko oni są zdolni wyprodukować coś takiego .
gogo 13:33, 18 lip 2026

Trochę wątku nadrobiłam, zostawiam ochy i achy dla wszystkiego

Fajna końcówka do konewki

A gąską jestem zachwycona
ewsyg 21:11, 18 lip 2026

Rewelacyjna jest ta końcówka do konewki. Bożenko, zdradź nam gdzie ją kupiłaś.
Kordina 00:32, 20 lip 2026

LIDKA napisał(a)
Bożenka wszystko super . Ale te ostroóżki to kolor mają NIEBIESKI najprawdziwszy z PRAWDZIWYCH.
Cudne i jaka ich masa.

Lidziu też je wielbię, ale już niestety po kwitnieniu, ścięłam nasienniki na łodyżkach.

anabuko1 napisał(a)
Bożenko!
Ostrogowce i ostróżki ten róż i intensywny błękit to duet idealny. Ostrogowiec to taki magnes na motyle, a ostróżki to królowe letnich rabat.
Szkoda, że u mnie nie chciały rosnąć. I tych wieloletnich nie mam.
Rosną wysoko i dają ogrodowi taką majestatyczną strukturę. C
A róże te pąkowate różowe i ta dwukolorowa różowo-kremowa to czysta elegancja. Róże kwitnące w gronach są nie do zdarcia i pachną obłędnie.

Widzę, że masz w ogrodzie Wszystko bujnie, zdrowo i sfotografowane z miłością.

Które kwiaty najbardziej lubisz w tym sezonie?

Aniu jak Ty ładnie piszesz, zawsze z przyjemnością czytam Twoje posty u innych i siebie
Chyba mam stosunek emocjonalny do kwiatów, lubię te, które aktualnie kwitną więc nie potrafię wybrać jednostkowo, teraz lilie zaczęły koncert, część już nawet przekwita, a moje ulubione dopiero w pąkach. Te białe intensywnie pachnące już zmogły deszcze, a szkoda

Juzia napisał(a)
Te kolorowe szałwie mi się bardzo spodobały!
Nie widziałam jeszcze takich

I konewka fajowa

Kto by nie znał Transerfingu rzeczywistości

Juzia dużo osób nie zna Transerfingu kup nasiona tych szałwii na łąkę kwietną, co roku będziesz je mieć. U mnie 3 rok samosieje zaczynają leśne tytonie i ... zapomniałam nazwę

Joku napisał(a)
Lubię ciebie czytać Bożenko. Zawsze mi się wtedy nastrój poprawia .
Ostrogowce tobie zaszalały. Chyba mają sporo słońca.

Jolu dziękuję Ci tak, ostrogowce mają słońce, żeleźniaki wykopałam, zbyt wysokie i za rzadko posiane, wrzuciłam je do donicy i na tył ogródka poszły.

Ewo, Grażynko, Jolu, Sylwio, Ulinko odpowiem grupowo, mam tę końcówkę zraszającą do konewki 2 lata, w zeszłym mokrym lecie nie było momentu do korzystania z niej. Chyba kupiłam na Temu, ale teraz są opłaty celne i zrezygnowałam z T, ale znalazłam na naszym Alle..o pod nazwą Zraszacz do konewki BJ Plastik

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ale kwitnąco u Ciebie i kolorowo [/quotePatrycjo dzięki patrzyłam u Ciebie na białą rabatkę, a może wysłałabym Ci białe lilie na nią? Wyglądałyby fajnie, co Ty na to?

Kordina 00:48, 20 lip 2026

ewsyg napisał(a)

Danusiu, ja się odezwę. Trzeba Pirouette wycinać stare pędy. Ja tak robię corocznie i u mnie pięknie i obficie kwitnie...

Ewo dziękuję, właściwie to w sprawie obcinania róż to słucham pana Hyżego, ale pamiętam, że tak mniej więcej prycinałam jak piszesz oraz takie cienkie rachityczne gałązki też wycinam

Trochę lilii:

i jedna z bardziej ulubionych cogoletto:

Kordina 01:04, 20 lip 2026

Marcin spójrz na rodka, jak się zagęścił służą mu deszcze i ciepło

Mam taką sublokatorkę cudną, aż mi trudno uwierzyć, że byłam kiedyś specjalistką od łapania jaszczurek ale właśnie zdałam sobie sprawę, że w końcu grzebiuszka jest szybka w polowaniu, ale na drobniejsze stworzenia

W przerwach pomiędzy deszczami udało mi się zebrać i posuszyć z kuchenno-ziołowego szałwie, macierzankę i tymianek. W tym roku nie udało mi się trafić na suche powietrze i zebrać kwiaty czarnego bzu, a szkoda, bo to moja ulubiona herbata zimą.

Patrycja_KG_Lu 08:13, 20 lip 2026

Kordina napisał(a)
Patrycjo dzięki patrzyłam u Ciebie na białą rabatkę, a może wysłałabym Ci białe lilie na nią? Wyglądałyby fajnie, co Ty na to?

Fajnym pomysł Bożenko. Jak masz nadmiar to przygarnę, a kiedy się kopie i sadzi?
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Marcin89 08:33, 20 lip 2026

Kordina napisał(a)
Marcin spójrz na rodka, jak się zagęścił służą mu deszcze i ciepło

Niesamowite Tfu tfu.