Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Wiaan 15:32, 17 wrz 2023

Bardzo mi się podoba Twoja trójkątna rabata, świetny dobór roślin
Patrycja_KG_Lu 19:05, 17 wrz 2023

Wiaan napisał(a)
Bardzo mi się podoba Twoja trójkątna rabata, świetny dobór roślin

Już mam w koszyku tą jeżówkę podpatrzoną u Ciebie. Początkowo miałam za mało na darmową przesyłkę, ale sąsiadka mnie wspomogła przed chwilą i weźmie też. Znalazłam w pojemniku P9 za 7,90 zł/szt.
Marcin89 20:13, 17 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Już mam w koszyku tą jeżówkę podpatrzoną u Ciebie. Początkowo miałam za mało na darmową przesyłkę, ale sąsiadka mnie wspomogła przed chwilą i weźmie też. Znalazłam w pojemniku P9 za 7,90 zł/szt.
Zdradzisz jaką wybrałaś?
Patrycja_KG_Lu 21:23, 17 wrz 2023

Marcin89 napisał(a)
Zdradzisz jaką wybrałaś?

Te co ma Wiann:
Wiaan napisał(a)

Jeżówka Magnus moje love

Patrycja_KG_Lu 21:25, 17 wrz 2023

Makao napisał(a)
U mnie pomidory już słabo dojrzewają. Są ale cały czas zielone. Obawiam się że wkrótce będę musiała zerwać takie zielone i wsadzić w ciemnię.

Potas mają? Nawozisz trochę chociaż?
Magara 23:21, 17 wrz 2023

Patrycja, zaglądam ale nic nie piszę bo ja do planowania się nie nadaję
Ale doczytałam, że masz wątpliwość czy szałwia na brzeg czy mini rozchodniki i uznałam, że się wypowiem Szałwia zakwitnie i trzeba przyciąć - nie wygląda wyjściowo wtedy, moim zdaniem przynajmniej. Rozchodniki na obrzeżach rabaty są ozdobne od wiosny - rosną w swoim tempie. Mam kilka niskich, takich do 30 cm - kupowane w kwiaciarni przy cmentarzu jako n/n, ale pewnie i w necie dałoby się znaleźć
LIDKA 23:28, 17 wrz 2023

Pati przyszłam Ci powiedziec o mauzerze.
Mój sąsiad ma go na bloczkach ok 1 m nad ziemią.
Jakoś podłączył linie kroplujące do kranika.
Nie ma pompy elektrycznej a woda kapie linią pod tuje.
Może u Ciebie da się coś wykombinować.
Judith 23:37, 17 wrz 2023

Patrycjo, zauważyłam, ze zarówno u siebie jak i w swoich wypowiedziach w innych wątkach zamieszczasz fragmenty postów (w tym zdjęcia) innych osób.
Nie powinnaś tego robić.
Zamiast tego możesz podawać linki do wątków innych osób, a nawet linki do konkretnych postów w tych wątkach.
Patrycja_KG_Lu 01:17, 18 wrz 2023

To, że korzystam z Ogrodowiska inaczej niż Ty nie znaczy, że robię to źle i powinnam przestać. Mamy po porostu odmienny styl udzielania się na tej platformie.

To czego nauczyłam się o marketingu i „Design Thinking” to miedzy innymi to, że im więcej kliknięć dzieli Cię od celu, tym więcej osób z niego rezygnuje po drodze (przykład - im więcej kliknięć dzieli od finalizacji zakupu w sklepie internetowym, tym większe prawdopodobieństwo pozostawienia koszyka i rezygnacja z zakupów). W obecnych czasach życie płynie szybciej, dostarczane treści (chociażby artykuły popularnych dzienników online) są pisane tak, by szybko wychwycić jego sens i aby dało je się przeczytać w max. kilka minut. Często też spotkałam się ze stwierdzeniem na ogrodowisku - „na szybko nadrobiłam wątek obrazkowo i teraz jestem na bieżąco”. Dlatego też ułatwieniem i przyspieszeniem jest możliwość jaką daje Ogrodowisko tj. cytowanie czegoś co już wcześniej było tu zamieszczone. Gdyby nie można było tej funkcjonalności tak używać to zapewne byłoby to opisane w regulaminie. Choć wprost nie ma w nim o cytowaniu zdjęć wewnątrz forum to kiedyś w innym dziale był poruszony temat przez założycielkę lub Ronina o max. liczbie 4 zdjęć w jednym poście (BTW co się nagminnie zdarza) i wtedy poproszono o niecytowanie zbytnie zdjeć, aby nie zapełniać serwerów niepotrzebnie. Przykładem takiej sytuacji jest gdy ktoś chwali się nową rabatą, rzeźbą dając w poście dużo zdjęć itp. a kilka osób po kolei pisząc gratulacje powiela w cytacie te zdjęcia. Zupełnie innym przypadkiem jest gdy cytujesz dane zdjęcie i pytasz co to za roślina, materiał kostki itd. zamiast wrzucać linka do postu i opisywać - „chodzi mi o 3 zdjęcie z 5 w Twoim poście” z dnia xyz. Staram się korzystać z możliwości jakie daje OGRODOWISKO by stworzyć swój ogród posiłkując się radami od Was, korzystając z możliwości zadawania pytań (wraz cytatami nowszych i starszych treści), a miarę możliwości wraz z moją rosnącą wiedzą lub zgromadzonymi materiałami w ramach researchu (przykład z dziś - rozwiazanie Polinki dotyczące pomysłu na oddzielenie rabaty od trawy) dzielić się tym co mam. Nie pamietam niestety czy zacytowałam jakieś zdjęcie u Ciebie na wątku, jeśli tak się zdarzyło i sprawiło Ci to przykrość to przepraszam. Z jednej strony to dobrze, że poruszyłaś publicznie ten temat, a z drugiej przypomniało mi się powiedzenie z dzieciństwa - „chwalić publicznie, krytykować/pouczać w cztery oczy”.
Patrycja_KG_Lu 02:35, 18 wrz 2023

LIDKA napisał(a)
Pati przyszłam Ci powiedziec o mauzerze.
Mój sąsiad ma go na bloczkach ok 1 m nad ziemią.
Jakoś podłączył linie kroplujące do kranika.
Nie ma pompy elektrycznej a woda kapie linią pod tuje.
Może u Ciebie da się coś wykombinować.

Doczytam i przetestujemy pewnie w kolejnym sezonie. Obecnie mauzer stoi już na podwyższeniu z 3 palet. Gdzieś też widziałam na wideo takie kraniki z czasomierzem - odcina wodę po ustalonym czasie przepływu.