Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Gruszka_na_w... 16:56, 30 gru 2023

U siebie prawie wszystkie byliny tnę późną jesienią. Unikam w ten sposób konieczności kicania po rozmoczonej glinie na przedwiośniu. Jeśli na rabatach, pomiędzy bylinami, są powsadzane cebulowe, to podczas wczesnowiosennego cięcia łatwo je podeptać.

Po 10 latach posiadania ogrodu przeszło mi upodobanie do bordowolistnych drzew. To specyficzna barwa. Moim zdaniem sprawdza się tam, gdzie słońce podświetla ją od tyłu. Wtedy nabiera ciepłych, miłych dla oka odcieni. Jeśli słońce pada na bordowolistne drzewo od strony patrzącego, to jego barwa staje się mocno ponura; zwłaszcza w połączeniu z ciemną zielenią. Nie bez powodu często łączy się te bordowolistne śliwy z białolistnymi dereniami (Ivory Halo, Elegantissima).
W ostatnich dwóch latach wypadły mi dwa dorodne egzemplarze tych bordowolistnych śliw. Na forum było sporo podobnych przypadków. W szkółce powiedzieli mi, że to drzewa bardzo wrażliwe na zmianę wilgotności gleby w korzeniach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Patrycja_KG_Lu 21:39, 30 gru 2023

Dzięki Marcin, tak zrobię.
Patrycja_KG_Lu 21:47, 30 gru 2023

Haniu, za duża ilość pewnie może przytłoczyć. Jednak przed przeprowadzką, kiedy jeszcze mieszkałam w bloku wyjeżdżałam przez alejkę bordowolistnych drzew (chyba śliwy, bo kwitły na różowo). Widziałam ją przez wszystkie pory roku i była urzekająca.

U mnie akurat mam wjazd na działkę od południa, a drzewo najcześciej widziałabym z okna kuchennego, czyli taki przypadek jak opisujesz - oświetlane od tyłu.

Wstępnie tylko jedno bordowe i to na przedpłociu. Wewnątrz ogrodzenia może tylko jakiś krzew o tym kolorze.
Kordina 22:18, 30 gru 2023

Pati rób co czujesz a i tak nasadzenia weryfikuje rzeczywistość bardzo indywidualna: rodzaj gleby, warunki świetlne i wodne, rodzaj bakterii w glebie, ilość i rodzaj gryzoni, rodzaj wspierających lub nie grzybni i pewno cała masa innych nie znanych nam warunków itp
Patrycja_KG_Lu 13:34, 31 gru 2023

Pogoda dziś piękna. Zakończyłam rok sadząc 91 cebulek wiosennych na rabatach wąskich i kuchennej:
21 czosnków ozdobnych Purple Sensation
30 krokusów Joanna d’Arc
20 krokusów Pickwick
20 krokusów Victor Hugo

Mały pomocnik uwielbia być na zewnątrz i robić to co dorośli.
Patrycja_KG_Lu 13:40, 31 gru 2023

Najlepszym podsumowaniem roku ogrodowego niech będą te dwa zdjęcia.

olciamanolcia 13:40, 01 sty 2024

Angelika95 napisał(a)

Podpowiedz mi, sadzone w tym roku też mogę już przyciąć? Jak mocno tniesz?

No raczej.
ja wszystkie ścinam bardzo nisko -prawie do poziomu zero.
Juz obcięłam-zostały mi tylko Grosso
olciamanolcia 13:43, 01 sty 2024

MagdaLenka napisał(a)
Pomysł z bordowym drzewem bardzo dobry. Ja moje Pissardii tak lubię, że dosadziłam trzecią.

Tez lubię śliwy. mam 5 przy płocie i doszły dwie w nowa -stara rabatę.
olciamanolcia 13:45, 01 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Coś takiego. Przy samym płocie miskanty będą jeszcze.

nie mieszałabym kolorów drzew na froncie,
Jak chcesz bordowe drzewko to wydaje mi się, że najkorzystniej będzie wyglądało jako soliter.
Gruszka_na_w... 13:51, 01 sty 2024

Lepszego podsumowania roku nie można by pokazać. Przepiękna metamorfoza. Gratuluję.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies