Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Angelika95 14:53, 01 sty 2024

Super podsumowanie, dużo pracy za Wami, ale jaki efekt w tym roku pewnie będzie jeszcze większy efekt wow

Co do bordowego drzewka też nie podoba mi się miksowanie bordowych z zielonymi, ale to kwestia gustu, jeśli Tobie się podoba to czemu nie
LIDKA 23:22, 01 sty 2024

Patrycja ja mam mieszany szpaler z klonów crimsonów i platanów. Słońce świeci im w plecy. Fajnie to wygląda jak patrzę z okna z domu.
Sadź jak Ci tak w duszy gra.

AgaiZibcio 13:22, 02 sty 2024

Świetne podsumowanie roku. Będę zaglądać jak się Twój ogród dalej zmienia
Patrycja_KG_Lu 13:41, 02 sty 2024

Marcin, wrzucam aktualizację. Weszło mi 14 sztuk hortensji wstępnie. Potem po prawej będzie stipowisko, a rabata obok z m.in. trzcinnikami, perowskimi.

Rozplenice te przy rzeźbie wyższe i większe plus pozostałe druga odmiana niższa.
Patrycja_KG_Lu 13:44, 02 sty 2024

Przerzucam tutaj by nie uciekło co Muszelka u siebie mi napisała.
Muszelka napisał(a)
Patrycjo, jeśli chcesz mieć hortki, które długo utrzymują biały kolor, słabo przebarwiają się jesienią to polecam piękne odmiany o silnych pędach: 'Magical Moonolight', 'Mont Blanc', ' Silver Dollar', 'Polar Bear', 'Phantom'.

Natomiast przepięknie przebarwiają się np.: 'Fraise Melba', 'Sundae Fraise' (niższa kuzynka Melby),  'Diamant Rouge', 'Wim's Red'. ' Vanille Fraise' też cudnie przebarwia się, ale ma słabsze pędy (zdarza sie, że wymaga podwiązywania - dodatkowa praca).

Styl ogrodu, który obrałaś pasuje do mieszania odmian.

Pamiętaj, że bukietówki lubią słońce i wodę (wówczas mają okazałe kwiatostany). Ale o ile dobrze pamiętam, u Ciebie jest glina, więc raczej spoko o wodę. 

18 m to długa rabata, ale 4,5 m to nie jest za szeroko z drzewami... Przed posadzeniem drzew wyobraź sobie tę rabatę za 8, 10 lat. Czas szybko leci Sadzisz "patyki", a  po 4, 5 latach drzewka mężnieją, strzelają w górę i zaczynają rozrastać się im korony. Posadź tyle drzew, żebyś nie musiała ich potem ciągle ciąć i ograniczać. Na same hortki licz po ok. 1m - 1,5m. szer. (co najmniej, bo po kilku latach też się bardzo rozrastają). Rozplenice, rozchodniki to świetny wybór
[…]
Patrycjo, wymieniając ładnie przebarwiające się hortki zapomniałam o jeszcze dwóch odmianach:
'Strawberry Bloosom' i 'Pink Diamond'.
Marcin89 13:57, 02 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Marcin, wrzucam aktualizację. Weszło mi 14 sztuk hortensji wstępnie. Potem po prawej będzie stipowisko, a rabata obok z m.in. trzcinnikami, perowskimi.

Rozplenice te przy rzeźbie wyższe i większe plus pozostałe druga odmiana niższa.
Pamiętam projektowanie tej rabaty, ale nie wiedziałem, że z odmianami jest albo przegapiłem. Podoba mi się taki układ. Miskant taki sam jak kupiłem. Obawiam się, że hortensje go zasłonią, bo ma do 1,6 m z kwiatostanami. Na tył rabaty dał bym wyższego.

Rozplenica niższa - to bym polecił Hameln, szybko Ci zakwitnie (sierpień).
Z dużych chodzą za mną Lay U, Red Head, czy Black Beauty.
olciamanolcia 14:23, 02 sty 2024

Ładnie zapowiada się rabata
Odnisnie miskantów na jej tyle- dobry wybór. Horty ich nie zasłonią o ile nie wybierzesz gigantów
Przy przebudowie rabaty z werbeną dzieliłam i rozsadzałam miskanta KS i poszedł w różne miejsca tejże rabaty- także spokojnie - będzie super. Moim zdaniem on ma świetny pokroj względem hortek.
olciamanolcia 14:38, 02 sty 2024

Tu nowa stara rabata i widoczne miskanty KS
Jak coś to usunę fotę
Angelika95 16:38, 02 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Masz już upatrzoną rzeźbę? Z czym połączysz stipę na stipowisku? Czy będzie solo?
Patrycja_KG_Lu 22:04, 02 sty 2024

Marcin89 napisał(a)
Pamiętam projektowanie tej rabaty, ale nie wiedziałem, że z odmianami jest albo przegapiłem. Podoba mi się taki układ. Miskant taki sam jak kupiłem. Obawiam się, że hortensje go zasłonią, bo ma do 1,6 m z kwiatostanami. Na tył rabaty dał bym wyższego.

Rozplenica niższa - to bym polecił Hameln, szybko Ci zakwitnie (sierpień).
Z dużych chodzą za mną Lay U, Red Head, czy Black Beauty.

Odmian początkowo nie było na rysunkach. Brzozy wybrane dawno, o dereniach jest podsumowanie odmian na stronie 138 (ostatni wpis) jak też były rozmowy luźne podczas projektowania - Ivory Halo byłby za niski, odpadły te o pstrokatych liściach, koniecznie chciałam czerwone gałęzie w zimie dla kontrastu z brzozami. Co do miskanta to wybrałam tego co sprawdza się u Justyny i Wiann. Dziś Justyna wrzucała podsumowanie roku i tam go widać na tyle za hortensjami późnym latem/jesienią. Rozchodniki będą w dwóch odmianach by uzyskać efekt kolorystyczny jak w wątku „Roztoczańskie klimaty”. Jeżówki niewybrane jeszcze. Hortensje będą w miksie z odmian polecanych na ogrodowisku jako tych o sztywnych pędach - zobaczymy jakie uda się zdobyć. Co do rozplenic to muszę sobie je jeszcze pooglądać w rożnych miesiącach (mam w kolejce do obejrzenia filmiki Słowińskich na YT).