Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

olciamanolcia 12:27, 04 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Znalazłam jeszcze takie z kozłkiem lekarskim dorzuconym do rozchodnika- https://pin.it/507ic6Z

Patrycja a może stipa i krwawnik? Tez fajny zestaw.
Angelika95 13:15, 04 sty 2024

Mi najbardziej podoba się połączenie stipy z rozchodnikiem. Mam też u siebie stipę i perowskią i też super wygląda, nawet w zimie. Dołożę im jeszcze jeżówek na wiosnę i myślę że będzie pięknie jestem ciekawa kolejnych Twoich rabat
Patrycja_KG_Lu 15:29, 04 sty 2024

Kordina napisał(a)
Z kozłkiem lekarskim byłabym ostrożna, to składnik waleriany, u mnie po gwałtownej i niszczycielskiej reakcji kotów na kocimiętki (nigdy więcej, choć śliczne i w ulubionym kolorze) na pewno nie odważyłabym się na kozłka. Dawałam moim kotom w ramach obserwacji kilka kropli waleriany do picia z wodą, są zbliżone do kocich feromonów Wszystkie koty z okolicy będą wiedziały

Dzięki, energetyczne doprawdy jest ono. Nie mam czasu obecnie na takie sesje (maluch na pokładzie, a w ziemie aranżuje/dekoruje wnętrze domu), kasa lokowana jest w inne elementy. Takie czasy nastały, że wgrywasz 12 selfie w aplikacje, a potem sztuczna inteligencja Ci podaje na tacy kilka zdjęć z sesji, w pięknych strojach, plenerach.

Nie mam akurat foto jak nakryłam go w kocimiętce, ale buszował w niej w podobnej pozycji jak na tym zdjęciu. Całe szczęście na razie po wybrykach ocierania się nie ma większych uszkodzeń. Mimo to dokupiłam Six Hills na rozmnożenie na tyły ogrodu. Rzeczywiście kozłek to waleriana, a zapomniałam, że u fryzjera Puszkowi ją podają i mu się podoba.
Patrycja_KG_Lu 15:34, 04 sty 2024

LIDKA napisał(a)
Pati jesteś mistrzynią planowania.

Mocno dziękuję! Po mału do celu. Wiosną i jesienią będzie sadzenie z planem bez chaosu. Zapadło mi w pamięci Twoje pytanie z lata jak zamierzam połączyć przejścia rabaty jedną w drugą. Skrupulatnie wzięłam to pod uwagę planując skręt brzozowej poprzez stipę w rabatę z pergolą i trzcinnikiem. Trzymaj kciuki.
Patrycja_KG_Lu 15:38, 04 sty 2024

olciamanolcia napisał(a)

Patrycja a może stipa i krwawnik? Tez fajny zestaw.

Masz racje. Wychodzi sporo opcji. Trudno się będzie zdecydować.
Patrycja_KG_Lu 15:41, 04 sty 2024

Angelika95 napisał(a)
Mi najbardziej podoba się połączenie stipy z rozchodnikiem. Mam też u siebie stipę i perowskią i też super wygląda, nawet w zimie. Dołożę im jeszcze jeżówek na wiosnę i myślę że będzie pięknie jestem ciekawa kolejnych Twoich rabat

W jakiej odmianie masz perowską? Jakąś niższą? Jakie jeżówki dasz?

W głowie i na Pintereście zbieram pomysły na frontową przy płocie w kształcie trójkąta. Dopiero dziś mnie olśniło i chyba mam wstępny zarys. Muszę go przemyśleć dogłębniej i sprawdzić wymiary czy to co bym chciała się zmieści.
An_na 16:52, 04 sty 2024

Pati, swoją kocimiętkę wywaliłam jesienią. Oprócz moich 3 futer wabiła też okoliczne koty i tego mój kocur (wykastrowany) nie mógł znieść.
Zaczął znaczyć teren, a tego znieść nie mogłam ja

A kocimiętka i tak była ciągle połamana, w opłakanym stanie.Bez żalu wywaliłam.
Angelika95 17:56, 04 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

W jakiej odmianie masz perowską? Jakąś niższą? Jakie jeżówki dasz?

W głowie i na Pintereście zbieram pomysły na frontową przy płocie w kształcie trójkąta. Dopiero dziś mnie olśniło i chyba mam wstępny zarys. Muszę go przemyśleć dogłębniej i sprawdzić wymiary czy to co bym chciała się zmieści.

Perowską niestety nie pamiętam jaką mam, a jeżówki na jednej rabacie dam zwykłe bezodmianowe różowe, a na drugiej białe - albo White Swan albo jeżówkę Alba. Staram się sadzić niewymagające rośliny

Oo to koniecznie pokaż co wymyślisz, Twoje projekty oprócz fajnej treści są miłe dla oka

A co do kocimiętki, nasz kot nie zwraca na nią uwagi, okoliczne koty, które przychodzą nie zniszczyły jej, dlatego planuję na kolejnej rabacie, bo ładnie wyglądają, dlugo kwitną i zaliczam je do bezproblemowych
LIDKA 20:57, 04 sty 2024

Patrycja
U Angeli Ci odpisałam o trawie i tujkach danicach.
Rojodziejowa 13:58, 07 sty 2024

Patrycja wszystkiego dobrego w Nowym Roku, bardzo jestem ciekawa Twojej ogrodowej biblioteczki. Znając Ciebie masz to gdzieś spisane. Podzielisz się listą?

Podlinkowałaś pdf z ProvenWinners. Ostatnio trafiłam do nich, bo mają bardzo fajne inspiracje kompozycji doniczkowych zresztą nie tylko. Właśnie zamierzam tam trochę pobuszować