Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Kontonaogrod 11:00, 15 sty 2024

Zaglądam, pozdrawiam
Patrycja_KG_Lu 11:13, 15 sty 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie wolno ich trzymać w domu. One najprawdopodobniej są w przesuszonej ziemi torfowej. Zamocz doniczki w garnku lub w misce z wodą tak, żeby torf dobrze nasiąknął wodą i wynieś w chłodne miejsce (z dostępem światła). Jeśli na zewnątrz są minusowe temperatury, to pomyśl jak mogłabyś zabezpieczyć bryłę korzeniową (doniczkę) przed przemarzaniem. Do przechowania można wykorzystać nieogrzewane i doświetlone (okna) pomieszczenia gospodarcze.
Swoje ciemierniki wsadzałam od razu do gruntu. Warunek jest jeden. W momencie sadzenia ziemia nie może być zmrożona. Do dołka możesz wsypać trochę granulowanego obornika (ale tak, aby nie dotykał korzeni) i garstkę dolomitu. Ciemierniki korzenią się dosyć głęboko.
Przed sadzeniem można ten torf z korzeni wytrzepać.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Wyniosłam je podlane do garażu na parapet zachodni. Poczekam na ocieplenie
Patrycja_KG_Lu 11:14, 15 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Pati, gdy w marcu będę Ci wysyłać patyczki Melby, to mogę też dorzucić do paczki młode ciemierniki 'Niger'.

❤️❤️❤️
Patrycja_KG_Lu 11:19, 15 sty 2024

Marcin89 napisał(a)

Przypomnisz odmianę swojej kocimiętki? Purrsian Blue?

Dokładnie tą. Tutaj spis użytych:

Lipiec:

Październik:

Kupiłam też jedną sztukę Six Hills Giant na rozmnożenie. Potrzeba mi będzie z tylu ogrodu.
Patrycja_KG_Lu 11:23, 15 sty 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Zaglądam, pozdrawiam

Miło, że odwiedzasz. Muszę się zabrać niedługo za wysiewy. Ty już papryki wysiałaś. U mnie wschody ostrych były w zeszłym roku szybciej niż w 3 tygodnie. Ziemia do wysiewów dopiero w drodze.

Spróbuje też metody Winter Sowing na kwiatach i jarmużu, o której ostatnio u Rojodziejowej była rozmowa.
Marcin89 11:26, 15 sty 2024

Właśnie potrzebuję niższego odpowiednika mojej odmiany. A Six Hill's Giant muszę jeszcze sprawdzić pod kątem pokładania się.
Patrycja_KG_Lu 11:54, 15 sty 2024

Marcin89 napisał(a)
Właśnie potrzebuję niższego odpowiednika mojej odmiany. A Six Hill's Giant muszę jeszcze sprawdzić pod kątem pokładania się.

Wiola wcześniej o niej pisała tak:
Wiolka5_7 napisał(a)

Mam różne odmiany... nowe niskie - Cat's pajamas i Purrsian Blue i wyższe Walker's low i Six hills Giant. Tą ostanią dostałam w gratisie kiedyś i nie lubię,bo rośnie wysoka i strasznie się pokłada. Ulubione to te pierwsze 3 odmiany

Ty też u niej na wątku prowadziłeś rozmowę o tej kocimiętce. Ja się skusiłam na nią po zdjęciach u Anny Makao. Będzie na rabacie z innymi roślinami, więc będą ją trochę podpierać, a roztrzepany charakter się tam przyda.
Kontonaogrod 14:53, 15 sty 2024

Papryka juz kiełkuje buahahaha chyba jednak się pospieszyłam Idę poczytać o jarmużu - dzięki!

W tunelu końcem lutego (chyba że będą duże mrozy) sieję kapustę stożkową wczesną, pak choi, tatsoi, mizunę i kapustę pekińską - część zjemy jako młode listki w kwietniu i maju, część potem wysadzam do gruntu.

pozdrawiam
Rojodziejowa 20:59, 15 sty 2024

Jarmuż też wpisałam na listę do testowanie WS

An_na 21:16, 15 sty 2024

Patrycja, wątek Anbu to kopalnia wiedzy. Dużo Toszka u niej pisała. Gdzieś jest na pewno opis przygotowania gleby pod cisy

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani?page=2