Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

An_na 08:15, 12 sty 2024

UrszulaB napisał(a)
Dobry teraz czas na przygotowania do wysiewow. Też skorzystam z pomysły z laminowaniem. A w przypadku ziemi do wysiewow - święta racja. Kilka lat temu posiałam warzywa do jakiejś marketowwj. Sadzonki źle rosły, wykazywały niedobory, ziemia porastała jakaś plesna. Nigdy więcej. Na innym forum ogrodniczym wyczytałam, że najlepsza jest Aura i od tego vzasu ja stosuje. Nie zawiodła mnie.

Zacytowałam nie tę wypowiedź
An_na 08:16, 12 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dokładnie o tej.

To dobrze, bo już zamówiłam
Patrycja_KG_Lu 12:17, 12 sty 2024

Kupiłam 4 szt. ciemierników w Biedronce. Było tylko 6 sztuk , z czego 2 takie turbo zabiedzone. Czeka mnie jeszcze dokupienie gdzieś kilku brakujących. Planuje je dać na przodzie rabat trójkątnych frontowych. Kiedy mogę je wsadzić do gruntu? Jak się nimi opiekować do czasu wsadzenia?
Marcin89 12:22, 12 sty 2024

Kupiłam 4 szt. ciemierników w Biedronce. Było tylko 6 sztuk , z czego 2 takie turbo zabiedzone. Czeka mnie jeszcze dokupienie gdzieś kilku brakujących. Planuje je dać na przodzie rabat trójkątnych frontowych. Kiedy mogę je wsadzić do gruntu? Jak się nimi opiekować do czasu wsadzenia?
Ja jutro będę polował, jeśli będą. Już dziś z gazetki widzę, że jest typowy gatunek, białe kwiaty

Ja bym je zakopał z doniczkami na tej rabacie i podlał. Nasunął na nie trochę kory.

U mnie już jutro będzie na plusie.
Gruszka_na_w... 13:26, 12 sty 2024

Nie wolno ich trzymać w domu. One najprawdopodobniej są w przesuszonej ziemi torfowej. Zamocz doniczki w garnku lub w misce z wodą tak, żeby torf dobrze nasiąknął wodą i wynieś w chłodne miejsce (z dostępem światła). Jeśli na zewnątrz są minusowe temperatury, to pomyśl jak mogłabyś zabezpieczyć bryłę korzeniową (doniczkę) przed przemarzaniem. Do przechowania można wykorzystać nieogrzewane i doświetlone (okna) pomieszczenia gospodarcze.
Swoje ciemierniki wsadzałam od razu do gruntu. Warunek jest jeden. W momencie sadzenia ziemia nie może być zmrożona. Do dołka możesz wsypać trochę granulowanego obornika (ale tak, aby nie dotykał korzeni) i garstkę dolomitu. Ciemierniki korzenią się dosyć głęboko.
Przed sadzeniem można ten torf z korzeni wytrzepać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
MagdaLenka 13:37, 12 sty 2024

Na niedzielę jest zapowiadana odwilż. Ciekawe, czy ziemia zdąży rozmarznąć na tyle, żeby dało się posadzić je od razu do gruntu...
Z tym obornikiem to też jest dobry pomysł, bo on jest ciepły. Ja mam przekompostowany, więc wymieszam z gliną i w tym posadzę (jak już znajdę te ciemierniki w którejś z okolicznych biedronek).
W jakiej cenie one są?
Marcin89 13:40, 12 sty 2024

Cena 9,99 zł
Muszelka 14:48, 12 sty 2024

Gruszka bardzo dobrze poradziła

Zaobserwuj w prognozie pogody, kiedy u Was będzie okres ok. 10-14. dniowego ocieplenia (odwilży).

Wówczas posadź ciemierniki do ziemi. I nawet, jeśli w lutym ponownie nadejdzie spory mróz, to one zdążą się do tego czasu zahartować i nic im się nie stanie.

Ciemierniki lubią zimno

A teraz postaw je w najchłodniejszym miejscu z dodatnią temp. - według wskazówek Gruszki.
Muszelka 14:53, 12 sty 2024

Pati, gdy w marcu będę Ci wysyłać patyczki Melby, to mogę też dorzucić do paczki młode ciemierniki 'Niger'.
Marcin89 06:07, 15 sty 2024

Cześć, udało się posadzić ciemierniki? U mnie pogoda zmienna, raz na plusie, raz na minusie.

Ciężko przewidzieć falę mrozów, dlatego nie radziłem sadzić, tylko zadołować.

Przypomnisz odmianę swojej kocimiętki? Purrsian Blue?