Kupiłam 4 szt. ciemierników w Biedronce. Było tylko 6 sztuk , z czego 2 takie turbo zabiedzone. Czeka mnie jeszcze dokupienie gdzieś kilku brakujących. Planuje je dać na przodzie rabat trójkątnych frontowych. Kiedy mogę je wsadzić do gruntu? Jak się nimi opiekować do czasu wsadzenia?
Nie wolno ich trzymać w domu. One najprawdopodobniej są w przesuszonej ziemi torfowej. Zamocz doniczki w garnku lub w misce z wodą tak, żeby torf dobrze nasiąknął wodą i wynieś w chłodne miejsce (z dostępem światła). Jeśli na zewnątrz są minusowe temperatury, to pomyśl jak mogłabyś zabezpieczyć bryłę korzeniową (doniczkę) przed przemarzaniem. Do przechowania można wykorzystać nieogrzewane i doświetlone (okna) pomieszczenia gospodarcze.
Swoje ciemierniki wsadzałam od razu do gruntu. Warunek jest jeden. W momencie sadzenia ziemia nie może być zmrożona. Do dołka możesz wsypać trochę granulowanego obornika (ale tak, aby nie dotykał korzeni) i garstkę dolomitu. Ciemierniki korzenią się dosyć głęboko.
Przed sadzeniem można ten torf z korzeni wytrzepać.
Na niedzielę jest zapowiadana odwilż. Ciekawe, czy ziemia zdąży rozmarznąć na tyle, żeby dało się posadzić je od razu do gruntu...
Z tym obornikiem to też jest dobry pomysł, bo on jest ciepły. Ja mam przekompostowany, więc wymieszam z gliną i w tym posadzę (jak już znajdę te ciemierniki w którejś z okolicznych biedronek).
W jakiej cenie one są?
Zaobserwuj w prognozie pogody, kiedy u Was będzie okres ok. 10-14. dniowego ocieplenia (odwilży).
Wówczas posadź ciemierniki do ziemi. I nawet, jeśli w lutym ponownie nadejdzie spory mróz, to one zdążą się do tego czasu zahartować i nic im się nie stanie.
Ciemierniki lubią zimno
A teraz postaw je w najchłodniejszym miejscu z dodatnią temp. - według wskazówek Gruszki.