Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 22:01, 16 sty 2024

Kordina napisał(a)
Nie pomyślałabym, żeby tak ciężkie warzywa jak cukinie czy patisony prowadzić pionowo, u mnie zawsze pełzają. To musi być porządna podpora, o wiele bardziej niż przy pomidorach wysokich.

U mnie były paliki 2,5 x 2,5 x 120 cm i dawały radę utrzymać.
Patrycja_KG_Lu 22:06, 16 sty 2024

Muszelka napisał(a)
[…]

Nie wiem, czy wszystkie odmiany cukinii można prowadzić w pionie. Wątpię, czy sprawdzi się ta metoda przy odmianach rosnących "krzaczasto".

Mam tylko doświadczenie z odm. 'Soraya', która wypuszcza 1 pęd i bardzo fajnie daje się prowadzić w pionie.[…]

Ja przy paliku miałam już Astrę Polkę, Nero di Milano oraz Bianca di Trieste.
AgaBoso 23:24, 16 sty 2024

Muszelka napisał(a)

@Muszelko, czy to jest tyczka kompozytowa? Jakiej grubości? Zastanawiam się nad kupnem do pomidorów w szklarni.
Muszelka 07:03, 17 sty 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

@Muszelko, czy to jest tyczka kompozytowa? Jakiej grubości? Zastanawiam się nad kupnem do pomidorów w szklarni.

Agnieszko, nie wiem jak w szklarni, ale u mnie w gruncie (a dokładnie w donicach) bardzo dobrze sprawują się tzw. tyczki spiralne do pomidorów (ze stali powlekanej tworzywem).

Wystarczy, co jakiś czas lekko okręcić łodygę pomidora wokół spirali i bardzo dobrze utrzymuje ją w pionie (bez wiązania).

Mam porównanie - kiedyś stosowałam proste podpory i oceniam, że spirale o wiele lepiej spełniają tę funkcję. Ale popytaj innych - nie wiem, czy w szklarniach też są stosowane.

Warto te tyczki spiralne kupić na jesieni lub w zimie - można  trafić wówczas na fajne przeceny (ja kupowałam w necie). Oprócz długości zwróć ròwnież uwagę na średnicę. Jak kupować, to od razu solidniejsze
Patrycja_KG_Lu 07:52, 17 sty 2024

Zamówiłam w przedsprzedaży 6 sztuk Supertunia Vista Bubblegum i 6 sztuk Snowdrift. Planuje je dać m.in. żeby je dać jako wypełniacze na rabatach zanim rozrosną się wieloletnie.
Muszelka 07:58, 17 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Zamówiłam w przedsprzedaży 6 sztuk Supertunia Vista Bubblegum i 6 sztuk Snowdrift. Planuje je dać m.in. żeby je dać jako wypełniacze na rabatach zanim rozrosną się wieloletnie.

Super pomysł! Moja córka też tak zrobiła. Rozrosły się na rabatach w ogromne poduchy (w ziemi lepiej rosną niż w donicach).

Już w czerwcu (a nawet wcześniej, w zależnosci, jak duże sadzonki kupisz) możesz je sama dodatkowo rozmnożyć. Wystarczy uciąć łodyżkę, wyciąć trochę listkow i umieścić w ziemi.
Po kilku dniach sadzonki już mają korzonki.
Muszelka 08:01, 17 sty 2024

'Snowdrift' też miałam w gruncie. Świetnie się rozrosła, aż za bardzo

Opanowała całą owalną rabatkę z Dłońmi zakrywając świeżo posadzone hakonki 'Mulled Wine'.

W tym sezonie posadzę przy Dłoniach begonię wieczystą.
Patrycja_KG_Lu 08:20, 17 sty 2024

Skorzystałam z tej rady, którą ostatnio podsyłałam Marcinowi:

Super wieści z wielkością i rozmnażaniem. Widziałam u Ciebie na wątku, że dawałaś w ukorzeniacz - jaki kupić czy to obojętne? Czytałam, że nawóz dajesz kilka razy w tygodniu, dawkowanie z opakowania czy mniejsze? Jedna butelka starczy na sezon dla 12 szt?

Jak szukałam tydzień temu przez wyszukiwarkę Mulled Wine to mi nie pokazało, że ją masz. Wpadałam na pomysł by ją dać jako zamiennik dla imperaty Red Baron (ta podoba się mojemu mężowi) z uwagi na jej rozłogi (Wiola dla niej barierę wkopywała).

Edit: Chyba jakąś literówkę przy szukaniu zrobiłam lub zapomniałam z wątków przełączyć na pokaz posty, bo teraz już pokazuje w wynikach wyszukiwania.
Joann 08:41, 17 sty 2024

Świetna ta fotka z dłońmi! Że też wcześniej nie wiedziałam o tym, gdy zakładałam ogród i roślinki byly mniejsze. Na pewno skorzystałabym z tego pomysłu. Ale jeszcze teraz mam dużo pustych miejsc. Zawsze sadziłam surfinie do donic, ale nigdy nie zachwycały. Brakowało mi systematyczności w pielęgnacji, podlewanie, nawożenie. Wolę pielęgnować rosliny w gruncie. Są mniej wymagające.
AgaBoso 08:48, 17 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Skorzystałam z tej rady, którą ostatnio podsyłałam Marcinowi:

To jest fragment książki Podstawy projektowania ogrodów - Rosemary Aleksander?
Twój ogódek na dobre zacznie być różowo-biały

Zakupiłam nasiona ciemniejszego koloru, pięknie sie u mnie prezentuje na balkonie. Może i do ogródka ją gdzieś dam. Jak sądzisz, czy przy nowo posadzonych krzewach borówki/drzewkach owocowyc można by ja posadzić?
Ciekawa jestem czy dałaby sie piąć po ogrodzeniu.