Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 11:19, 17 sty 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Masz rację, kupiłam petunie zwisającą typu surfinia. Kolejna lekcja dla mnie.
Patki, jakie podpory do pomidorów sprawdzały Ci się w tunelu?

Nie miałam palików w tunelu. Nie znalazłam tak długich w sprzedaży wysyłkowej. Mam same wysokie pomidory tam. Taki palik musiałby być długo na tyle co cały krzak plus ta część co w ziemi zakopana. Sznurki mi się sprawdziły. Zamierzam je wymieniać co rok, by jakich chorób nie roznosić (to moje odczucie nie poparte badaniami o chorobach, z drugiej strony skoro ZZ nie przenosi się przez ziemię pozostawioną w tunelu na kolejny rok to dlaczego miałaby przez sznurki…hmmm…). Paliki drewniane były tylko do koktailówek w gruncie, cukinii i patisonów. W tym roku chce mieć też trochę gruntowych pomidorów niskich więc też się przydadzą do nich.

Patrycja_KG_Lu 11:24, 17 sty 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Spiralne tyczki do pomidorów stosuję też w tunelu, są rewelacyjne moje są ocynkowane, kiedyś wykupiłam wszystkie w kauflandzie po sezonie - po 5zł wyszło (2metrowe, grube)

Wysiewanie petunii/supertunii - podziwiam! W domu trzymam tylko pomidory i paprykę, resztę wysiewów (warzywnych) robię w marcu w tunelu - z braku parapetów. W kwiaty jednoroczne się nie bawię, a co dopiero w wysiewy ich... szacunek!

Pionizowanie cukinii super pomysł, tylko trzeba jej pilnować. U mnie złamałam tak dwie rośliny (owoc zbyt ciężki złamał łodygę). Wróciłam do poziomej uprawy, tylko stare liście trzeba wycinać żeby nie złapały mączniaka zbyt szybko

Fajnie do Ciebie zaglądać Patrycja, ile się dzieje mimo zimy!

Masz rację - trzeba być ostrożnym. U mnie krzaków nadmiar, więc się nie bałam ewentualnych strat, ale gdybym miała jedną sztukę to bym uważała.

W ogóle w zeszłym roku robiłam sadzonki cukinii i patisonów. Za słabo je zahartowałam i nie okryłam jak poszły do gruntu. Wyglądały tak mizernie, że baliśmy się o zbiory. Dosialiśmy więc bezpośrednio do gruntu miedzy tymi wsadzonymi. Pózniej okazało się, że te z sadzonek odżyły, a te siane wzeszły w niemal 100% (świeże nasiona miałam). Był to bardzo obfity rok w cukiniowe.
Kordina 11:33, 17 sty 2024

Patrycja może jeszcze jako wypełniacz sprawdzi się u Ciebie azalia letnia z nasion, kiedyś miałam w różnych odcieniach różu i oranżu, wyglądały świetnie, długo kwitną. W tym roku mam zamiar wysiać bezpośrednio do gruntu. Oczami wyobraźni zobaczyłam, że nawet fajnie komponowałyby się z supertuniami
Patrycja_KG_Lu 11:34, 17 sty 2024

NowaKiKi napisał(a)

Az tyle dyni???!!!!! A ja się zastanawiam czy zmieszczę u siebie chociaz jedna sadzonke

Gdzie zamawialas Visty? Mieli tez Mini Visty?

Jakoś tak mnie kusiło! Zwłaszcza po obejrzeniu tego filmiku - https://youtu.be/9SHx94aQyuc?si=RILHoQXW-Rz1yepb. Zobaczymy co urośnie i ile kilogramów.

Razem z Anią Żuławianką zamawiałyśmy na Allegro. Ten sprzedawca ma Mini Yellow i Mini Hot Pink. Ja znalazłam początkowo za 48 zł za sześciopak. Jednak Ania u siebie napisała tak:
An_na napisał(a)
Też na All.. sześciopak za 54, ale od sprawdzonego sprzedawcy.
Mocno rozkrzewione, zdrowe sadzonki. Brałam dwa lata z rzędu. Tylko nie ma wszystkich kolorów. Kupiłam raz taniej od kogoś innego, bo chciałam inny kolor i przyszły straszne bidy. Długo się zbierały.
Wolę dać więcej za dorodne sadzonki

Patrycja_KG_Lu 11:37, 17 sty 2024

Kordina napisał(a)
Szukałam sprzedawcy moich zeszłorocznych supertunii i okazało się, że ten sprzedawca z All...o ma możliwość złożenia pakietu z sześciu i czterech różnych odmian surfinii! A ma ich 8 rodzajów i kolorów

Skoro nie widać różnicy z ukorzeniaczem czy bez to nie będę sobie utrudniać i dodawać wydatków na preparaty.

Po ile za sztukę od Twojego sprzedawcy wychodzi? Dorodne sadzonki przychodzą? W pojemniku P9 czy większym? Fajna opcja z tym wyborem kolorów.

Nie kojarzyłam całkiem azali letnich do wysiewu. Muszę wybadać temat.
Patrycja_KG_Lu 11:51, 17 sty 2024

Za cel na styczeń mam zapisane, aby dokończyć planowanie warzywnika, uporządkować nasiona (w razie potrzeb coś dokupić). Podczas składania prania czy innych nudnych czynności włączałam sobie podcasty Naturalnie o ogrodach. Spróbuje ich sposobu na warzywnik w oparciu o przedplon-plon główny-poplon, a także płodozmian. Wstępnie przygotowałam sobie rozpiskę, a potem przeniosłam na ładną grafikę, którą umieszczę w spiżarce na ścianie. Nie oddaje ona ilości, a bardziej co będzie na danej grządce. Ten schemat planowania warzywnika zaczerpnęłam od blogerki Po prostu posadź z Lublina.

Do każdej grządki mam tabelkę. Ołówkiem zapisze sobie planowany termin wysiewu, potem długopisem wpisze już ten w jakim udało mi się zrealizować, ostatnia kolumna na komentarze typu - wysiej wcześniej/pózniej lub takie choroby były w takim terminie itp. Takie notatki będą pomocne w kolejnym sezonie. Teraz zauważyłam, że przyda się jeszcze kolumna z rozstawem sadzenia, a także planowaną ilością przy rozsadzie (np. patisony - 4 szt, cukinie - 6 szt.).

Zostały do zaplanowania jeszcze miejsca w tunelu i te po prawej stronie - m.in. poletko dyniowe.
Rojodziejowa 12:43, 17 sty 2024

Profeska! Możesz robić karierę na insta
MagdaLenka 12:45, 17 sty 2024

Jejku, jak ładnie ta grafika wygląda!
Patrząc na Twoje rozplanowanie warzywnika zastanawiam się, czy u siebie aby nie za mało miejsca przeznaczyłam na uprawę...
Marcin89 12:57, 17 sty 2024

O kurde. Zapiski w notatniku, czy wydrukowane tabelki to jedno. A Ty wyczarowałaś do nich grafikę. No jak? Ja nawet nie wiedział bym jak to zrobić!
AgaBoso 13:07, 17 sty 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Spiralne tyczki do pomidorów stosuję też w tunelu, są rewelacyjne moje są ocynkowane, kiedyś wykupiłam wszystkie w kauflandzie po sezonie - po 5zł wyszło (2metrowe, grube)

Wysiewanie petunii/supertunii - podziwiam! W domu trzymam tylko pomidory i paprykę, resztę wysiewów (warzywnych) robię w marcu w tunelu - z braku parapetów.

Poszukam, może coś się znajdzie na promocji

W domu będę miała tylko pomidory i paprykę, resztę planuję wysiać metodą winter sowing w butelkach na balkonie.