Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Muszelka 08:52, 17 sty 2024

1. op. nawozu (Planton S) plus trochę z poprzedniego sezonu wystarczyło. Te posadzone w gruncie rzadko nawoziłam (nie widziałam potrzeby - bujnie rosły).

Bardzo często nawoziłam natomiast wiszące w doniczkach pod okapem tarasu. Gdy np. 7-10 dni nie dostały nawozu, to wyraźnie widziałam, że słabiej kwitną. Na tarasie w ogóle rosną gorzej, bo są w półcieniu, a supertunie kochają pełne słońce.

Pędy supertunii rozmnożą się nawet bez ukorzeniacza. Są lepsze w ukorzenianiu niż perz.

Zmykam do pracy. Dobrego dnia!
Muszelka 08:59, 17 sty 2024

Joann napisał(a)
Świetna ta fotka z dłońmi! Że też wcześniej nie wiedziałam o tym, gdy zakładałam ogród i roślinki byly mniejsze. Na pewno skorzystałabym z tego pomysłu. Ale jeszcze teraz mam dużo pustych miejsc. Zawsze sadziłam surfinie do donic, ale nigdy nie zachwycały. Brakowało mi systematyczności w pielęgnacji, podlewanie, nawożenie. Wolę pielęgnować rosliny w gruncie. Są mniej wymagające.

Joanna, my piszemy o supertuniach. To mocarna, kapitalnie kwitnąca roślina.
Kordina 09:43, 17 sty 2024

Muszelka napisał(a)

Super pomysł! Moja córka też tak zrobiła. Rozrosły się na rabatach w ogromne poduchy (w ziemi lepiej rosną niż w donicach).
Już w czerwcu (a nawet wcześniej, w zależności, jak duże sadzonki kupisz) możesz je sama dodatkowo rozmnożyć. Wystarczy uciąć łodyżkę, wyciąć trochę listkow i umieścić w ziemi.
Po kilku dniach sadzonki już mają korzonki.

Pati świetny pomysł, jako wypełniacz będziesz nimi zachwycona, jako i ja. Znalazłam moje zdj poglądowe z samodzielnego uszczykiwania i rozmnażania supertunii. Kupione białe i różowe w skrzynkach po 3-4 sztuki w każdej (jeszcze nie posadzone docelowo), a te w głębi w doniczkach to moje rozmnóżki, miałam z kim się dzielić właściwie o ile dobrze pamiętam po 2 tygodniach tak mniej więcej wyglądały. Lubią podcinanie i wtedy gęstnieją dodatkowo. Używałam eksperymentalnie z ukorzeniaczem i bez:

Muszelko potem mogę usunąć, ale u Ciebie rozwinął się temat, więc to na potwierdzenie Twoich słów
Ps. Myślałam, że piszę u Muszelki, a to u Pati
Kontonaogrod 09:48, 17 sty 2024

Spiralne tyczki do pomidorów stosuję też w tunelu, są rewelacyjne moje są ocynkowane, kiedyś wykupiłam wszystkie w kauflandzie po sezonie - po 5zł wyszło (2metrowe, grube)

Wysiewanie petunii/supertunii - podziwiam! W domu trzymam tylko pomidory i paprykę, resztę wysiewów (warzywnych) robię w marcu w tunelu - z braku parapetów. W kwiaty jednoroczne się nie bawię, a co dopiero w wysiewy ich... szacunek!

Pionizowanie cukinii super pomysł, tylko trzeba jej pilnować. U mnie złamałam tak dwie rośliny (owoc zbyt ciężki złamał łodygę). Wróciłam do poziomej uprawy, tylko stare liście trzeba wycinać żeby nie złapały mączniaka zbyt szybko

Fajnie do Ciebie zaglądać Patrycja, ile się dzieje mimo zimy!

Patrycja_KG_Lu 09:57, 17 sty 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

To jest fragment książki Podstawy projektowania ogrodów - Rosemary Aleksander?
Twój ogódek na dobre zacznie być różowo-biały

Zakupiłam nasiona ciemniejszego koloru, pięknie sie u mnie prezentuje na balkonie. Może i do ogródka ją gdzieś dam. Jak sądzisz, czy przy nowo posadzonych krzewach borówki/drzewkach owocowyc można by ja posadzić?
Ciekawa jestem czy dałaby sie piąć po ogrodzeniu.

Tak, to ta książka. Brakuje koloru w ogrodzie, w zeszłym roku były tylko kocimiętki, aksamitki i rumianki. Plus zakwitła facelia - poplon.

Z tego co czytałam to supertunia nie zawiązuje nasion. Może kupiłaś nasiona surfinii? Czy się będzie pięła - nie wiem.
Patrycja_KG_Lu 10:03, 17 sty 2024

Dzięki Muszelko!

Bożenko zostaw fotkę. Widziałaś różnice przy używaniu ukorzeniacza?
NowaKiKi 10:03, 17 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Moje plany na ten rok:

Miałam jeszcze Baby Boo na dekoracje sobie zamówić, ale w ostatniej chwili zmieniłam sprzedawcę, u którego domawiałam nasiona i on tej akurat nie miał. Podobno pestki dynii są dobre dla kur jako profilaktyka przed pasożytami. Ta odmiana Olga jest bezłupinowa - polecam właśnie na pestki do jedzenia.

Az tyle dyni???!!!!! A ja się zastanawiam czy zmieszczę u siebie chociaz jedna sadzonke

Gdzie zamawialas Visty? Mieli tez Mini Visty?
Kordina 10:06, 17 sty 2024

Tak, supertunie to hybryda stworzona z dwu odmian petunii i surfinii, ale te dwie osobno oczywiście z nasion można
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Bożenko zostaw fotkę. Widziałaś różnice przy używaniu ukorzeniacza?

Właśnie nie widziałam, rozrastały się bujnie i jak już były gotowe do oddania wygladały super
AgaBoso 10:59, 17 sty 2024

Masz rację, kupiłam petunie zwisającą typu surfinia. Kolejna lekcja dla mnie.
Patki, jakie podpory do pomidorów sprawdzały Ci się w tunelu?
Kordina 11:13, 17 sty 2024

Szukałam sprzedawcy moich zeszłorocznych supertunii i okazało się, że ten sprzedawca z All...o ma możliwość złożenia pakietu z sześciu i czterech różnych odmian surfinii! A ma ich 8 rodzajów i kolorów