Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Makao 21:37, 28 lut 2023

W kwestii błota kompostowego nie wypowiem się bo nie wiedziałam że tak może się zrobić. Jakoś specjalnie tego nie pilnowałam. Trawy koszonej prawie nie wrzucamy bo wysypujemy ją na rabaty. Poza tym wszystkie odpady. Chwasty to jak tam wpadają to już wysuszone. Jesienią wszystko z doniczek z roślinami jednorocznymi.
Ręczniki papierowe jeśli wycieramy wodę to też. Najwięcej jest obierek z ziemniaków.
Marcin89 06:09, 01 mar 2023

Makao napisał(a)
W kwestii błota kompostowego nie wypowiem się bo nie wiedziałam że tak może się zrobić. Jakoś specjalnie tego nie pilnowałam. Trawy koszonej prawie nie wrzucamy bo wysypujemy ją na rabaty. Poza tym wszystkie odpady. Chwasty to jak tam wpadają to już wysuszone. Jesienią wszystko z doniczek z roślinami jednorocznymi.
Ręczniki papierowe jeśli wycieramy wodę to też. Najwięcej jest obierek z ziemniaków.
To mój pierwszy kompostownik, dużo czytałem jak to zrobić, a wyszło jak wyszło. U mnie 70% to odpady z kuchni (obierki z warzyw, skórki od bananów, fusy z kawy). Pozostała część to gałązki, pędy z roślin, trociny, trawa, karton i liście.
Domyślam się, że dużo na raz wrzuciłem i na dole było mało tlenu i zgromadziła się woda z deszczu...
Teraz już nakryty od góry.
Makao 06:33, 01 mar 2023

Marcin89 napisał(a)
To mój pierwszy kompostownik, dużo czytałem jak to zrobić, a wyszło jak wyszło. U mnie 70% to odpady z kuchni (obierki z warzyw, skórki od bananów, fusy z kawy). Pozostała część to gałązki, pędy z roślin, trociny, trawa, karton i liście.
Domyślam się, że dużo na raz wrzuciłem i na dole było mało tlenu i zgromadziła się woda z deszczu...
Teraz już nakryty od góry.

Nie mam pojęcia bo widzę że macie podobny skład kompostu co i my. Kompostowniki nie zamykane bo pełne z czubkim są.
Może ziemi za mało sypiesz. Ja dodaje też ziemię.
Patrycja_KG_Lu 18:52, 01 mar 2023

Piękna pogoda dziś była. Przycięłam agrest i udało mi się przekopać prawie całą rabatę pod oknem kuchennym.
Makao 19:39, 01 mar 2023

Masz chyba glinę u siebie, co?
Fajnie że udało Ci się wykorzystać okazję pogodową
Judith 20:02, 01 mar 2023

Patrycjo, rób dużo zdjęć w szerszych kadrach. Nie dla nas, dla siebie - na przyszłe biforaftery .
Gruszka_na_w... 20:38, 01 mar 2023

I jak się sprawują nowe widły? Widzę, że były w użyciu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Marcin89 21:10, 01 mar 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Piękna pogoda dziś była. Przycięłam agrest i udało mi się przekopać prawie całą rabatę pod oknem kuchennym.
Dziś też byłem na dworze, dla odmiany rozwoziłem ziemię. Zdjęcia brak
Patrycja_KG_Lu 22:25, 01 mar 2023

Tak. Glina u mnie, a w okolicach domu najgorsza z powodu rożnych wykopów w trakcie budowy. Na poprzednich stronach rozkminialiśmy wspólnie jak się z nią uporać. Plan działania jest.

Widły jak na razie w fazie testów. Dodatkowo nie mam porównania z innymi. Pierwsze wrażenia pozytywne. W piątek chyba razem z mężem będziemy działać, więc pożyczymy drugą sztukę od sąsiadów i wtedy zobaczę różnicę.

Siły fizyczne były i pogoda, żeby sporo podziałać. Zabrakło tylko maluchowi cierpliwości. Sama w wózku nie za bardzo chce siedzieć. Drugim razem za to wzięłam ją w chustę, ale kopać niewygodnie było z nią z przodu, dlatego szybka zamiana na sekator była.
anuska2507 23:52, 01 mar 2023

Jaki ty masz las patyków w tych słoikach trzymam kciuki za powodzenie ukorzeniania!
Ja zostawiłam sobie kilka małych patyczków i wetknęłam prosto do ziemi na rabacie. Ciekawe, czy coś się uda.
A maluszek dużo śpi w dzień czy ma turbo drzemki? Ja w zeszłym roku ogarnianie ogródka z półroczniakiem miałam ściśle dopasowane do jego snu głównie w czasie jego drzemek albo kiedy szybko poszedł spać, a dzień był już wystarczająco długi. W wózku też niestety się niecierpliwił.