Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 22:29, 10 mar 2023

Marcin89 napisał(a)

[…]- zakopane z donicą na zimę, nadal we wspólnym pojemniku (przez końcówkę budowy nie było czasu rozsadzić)
- po roku od sadzonkowania, gdzieś w marcu, porozsadzane do niewielkich doniczek, skrócone mocno pędy[…]

Do tych niewielkich doniczek to wsadziłeś tylko dlatego, że nie miałeś wybranego i przygotowanego miejsca w terenie, tak?
Patrycja_KG_Lu 22:31, 10 mar 2023

Muszelka napisał(a)
Bukietowe bardzo łatwo rozmnażają się z "patyczków" po marcowym cięciu.
W słoikach z wodą rozmnożyłam dziesiątki, a może i setki hortek. Większość z nich kwitła już w tym samym roku (oczywiście słabo, dwoma, trzema kwiatostanami).

Podstawowa sprawa - przy zmianie wody w słoikach woda MUSI być odstana, odchlorowana.
Włożenie ukorzeniajacych się "patyczków" do chlorowanej wody w 100% kończy się uschnięciem listków (przekonałam się o tym osobiście).

Mam pół plantacji w wodzie i pół w perlicie. Dzięki za uwagę, będę używać tej odstanej/przegotowanej.
Patrycja_KG_Lu 22:43, 10 mar 2023

April napisał(a)
Składanie tunelu doceniam, żmudna praca.
Ale bardziej mnie zaciekawił kotek, chyba mam identycznego futrzaka To ona?

To Puszysław, rocznik 2018. Zdjęcie archiwalne z 2018 r.
Patrycja_KG_Lu 22:50, 10 mar 2023

NowaKiKi napisał(a)
Cześć Patrycja, przychodze z rewizyta
Jestem pod wrażeniem jak zaplanowałaś swój ogród, ja bylam z tych niecierpliwych i teraz bedzie troche zmian
Super ze będziesz wysiewać też warzywa, też mam takie plany, co prawda nie będę mieć szklarnivto nie mam miejsca ale mam nadzieje ze skrzynie mi wystarcza
Kiedy zaczynasz spać, a może juz zaczęłaś?
Papryki już mam wysiane w domu. Z pomidorami to chyba poczekam jednak do ok.20 marca (tak sugerują w podkaście Naturalnie o ogrodach). Gdybym miała już przygotowane miejsce to bym siała bób, sałaty, rzodkiewki, a tak jeszcze czekam. Karola - daredevil widziałam, że już do gruntu bób dała i cebulki. W pory, cebule, selery odpuszczam, bo jemy tak znikome ilości, że te mogę kupić od sąsiadów lub się wymienić za coś co ja wyhoduję.
Marcin89 23:25, 10 mar 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Do tych niewielkich doniczek to wsadziłeś tylko dlatego, że nie miałeś wybranego i przygotowanego miejsca w terenie, tak?
Tak, właśnie dlatego. Nadal nie mogę zacząć obsadzać rabat, więc trzymam w doniczkach. Jest to oszczędność miejsca też, bo doniczki gęsto ustawione.

A do tego daję im czas na podrośnięcie. Gdybym sadził takie małe na rabaty, to na bank bym za gęsto posadził. A potem wiadomo będzie docelowy rozmiar.
Kordina 23:35, 10 mar 2023

Kot wybitnej urody czy to jest kot perski? Moja sąsiadka ma takiego kudłacza rudego perskiego, wygląda jak lis i nawet mnie odwiedza
Patrycja_KG_Lu 00:29, 11 mar 2023

Dachowiec. Wzięty z ogłoszenia z pobliskiej wsi. To zdjęcie z ogłoszenia:
Wydaje nam się z mężem, że inni go nie chcieli przez zeza. Po krótkim czasie zez zanikł i jest obecnie kocim przystojniakiem. Jak pojechaliśmy go zobaczyć i zabrać to był strasznie brudny. Pytamy się, więc co on taki ukurzony…babeczka do nas, że w piachu się wytwarzał. Prosto od niej pojechaliśmy do weterynarza założyć książeczkę, zbadać itp. Ten „piach” to były odchody pcheł. Od razu dostał kuracje od weterynarza. Całą noc „płakał”, bo pobudzone i rozwścieczone tym zabójczym środkiem postanowiły go gryźć. Zasnął dopiero nad ranem, a ja wzięłam dzień wolny na opiekę nad nim (mam super pracę i przełożonych).
Podobno matka jego jest rasy Maine Coon. To ta rasa dużych kotów. Mój Puszysław obecnie wazy 7 kg i mimo to nie ma otyłości brzusznej. Taka jego uroda. Mąż na mnie krzyczał w zeszłym roku jak byłam w ciąży, że mi dźwigać nie wolno, ale jak takiego nie wziąć na ręce i nie przytulić?
olciamanolcia 07:56, 11 mar 2023

Jest przepiekny ❤️
Makao 07:57, 11 mar 2023

Cudny kot, przepiękny. I geny rasowe wzięła górę w wyglądzie. Super.

Ja mam też mieszańca (kotkę) dachowca z syberyjskim ale geny dachowca przeważyły
Może to i dobrze bo jest wychodząca i szybko znalazłaby nowego właściciela. Tu ładne koty giną a dachowce nie

Mam dwie kotki. Ta druga to 100% dachowca ale taka z niej księżniczka że głowa mała (choć ma otyłość - waży 5kg) a ta ze zdjęcia to drobniutka jest. 3kg waży
NowaKiKi 07:58, 11 mar 2023

Ta rasa Maine Coon to chyba największą. Koleżanka z pracy miala takiego to był większy niż pies jej Shih tzu