Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 20:06, 08 sie 2024

Dziś posadziłam rozplenice i jednego z miskantów. Korzenie były rozwinięte i zdrowe. W dołki poszedł kompost zmieszany z rodzimą ziemią.

Rozchodniki zaczynają dostawać koloru, a Hameln kwitnie.

Gaura przywieziona z ogrodu Danusi gwiazdorzy, a prosa mają już kłosy.

Dzisiejsze spod chmurki plus kilka z tunelu, głownie Betalux.

Gruszka_na_w... 20:15, 08 sie 2024

Ładne zbiory. U siebie wciąż czekam na właściwy wysyp pomidorów pod chmurką, żeby porobić soki. Wciąż są na etapie 5-10 sztuk dziennie i idą do bezpośredniego spożycia.
Zakupy trawkowe bardzo udane.
Bardzo fajnie się zagęściły te wąziutkie rabaty na froncie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kordina 22:35, 08 sie 2024

Fajnie wyglądają prosa, jaką mają aktualnie wysokość? Jeśli pamiętasz odmianę to napisz proszę
Narsilia 02:12, 09 sie 2024

Gaura piękna ona niby uchodzi za tą z delikatniejszych i możliwych do przemarznięcia prawda ? Będziesz ją jakoś specjalnie okrywać itp
Jeśli ładnie przekonuje to będzie moje chciejstwo na kolejny sezon bo jest cudna
anuska2507 11:08, 09 sie 2024

Apetyczne zbiory
Powiedz, czy co roku zbierasz od nowa nasiona pomidorów, czy jeśli w jednym roku zbierzesz większą ilość nasion, to wysiewasz je przez kilka kolejnych sezonów? Jak jest z ich przydatnością do siewu?
Angelika95 21:01, 12 sie 2024

Patrycja, jestem pod wrażeniem Twoich zbiorów, zarówno owocowych jak i warzywnych. Jesteś moją inspiracją do renowacji mojego warzywnika. Zakupy traw też boskie, sadzonki Lady U przepiękne. Moje nie były aż tak okazałe, ale kupowałam wiosną. W gruncie zwiększyły swoją masę już co najmniej dwukrotnie.

Puszysław zanurzony w kocimiętce skradł moje serce
LIDKA 21:45, 12 sie 2024

Narsilia napisał(a)
Gaura piękna ona niby uchodzi za tą z delikatniejszych i możliwych do przemarznięcia prawda ? Będziesz ją jakoś specjalnie okrywać itp
Jeśli ładnie przekonuje to będzie moje chciejstwo na kolejny sezon bo jest cudna

Gaura sie szybko ukorzenia w wodzie. Kup ze 3 i w 3 tyg zrobisz ze 20.
Dzis moją przesadzałam.
Juzia 23:11, 12 sie 2024

Mało coś tu fot...
Patrycja_KG_Lu 06:29, 13 sie 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ładne zbiory. U siebie wciąż czekam na właściwy wysyp pomidorów pod chmurką, żeby porobić soki. Wciąż są na etapie 5-10 sztuk dziennie i idą do bezpośredniego spożycia.
Zakupy trawkowe bardzo udane.
Bardzo fajnie się zagęściły te wąziutkie rabaty na froncie.

Wąziutkie jako pierwsze tworzone i są już w niemal finalnym wydaniu, dorzucę tylko więcej krokusów. Mam dwie seslerie od nowości zachwaszczone to je rozplączę i podzielę na inną rabatę. Pojawiają się też obok głównej rośliny mini kępki wyglądające tak samo jak mateczna roślina, też się przydadzą.

Ja ostatnio przerobiłam około 20 kg (trochę swoich oraz podarowanych od klienta męża). Dzięki udogodnieniu w postaci wyciskarki wolnoobrotowej idzie mi bardzo szybko. Skórki i ziarka od razu są oddzielone.

Patrycja_KG_Lu 06:32, 13 sie 2024

Kordina napisał(a)
Fajnie wyglądają prosa, jaką mają aktualnie wysokość? Jeśli pamiętasz odmianę to napisz proszę

To proso Northwind. U mnie jest od wiosny, więc nie ma docelowej wysokości jeszcze. To samo ma Olciamanolcia niedaleko tarasu to możesz jej dopytać jak kilkuletnie rośnie, ale wg. opisu w szkółce, w której kupiłam osiąga około 170 cm.