Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Angelika95 21:40, 23 sie 2024

Moją głowę też zaprząta teraz temat ogrodu, który nie wymaga dużo pracy, właśnie przez tę dyskusję. Jednak przytoczone ogrody mi osobiście się nie podobają. Albo inaczej: podobają u kogoś, sama nie chciałabym takiego mieć. Moje doświadczenie jest w sumie zerowe, ale z bylinami nie mam dużo roboty, przejść i przyciąć, a zdobią ogród pięknie i przyciągają masę zapylaczy. Oczywiście mam na myśli byliny łatwe w obsłudze, bo tych się trzymam: szałwie, jeżówki, kocimiętki. Zobaczymy co dalej, czy za parę lat nie zmienię zdania.
Patrycja_KG_Lu 21:40, 23 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Tak siewki. Moja nie powtarza ,bo ma jasne łodygi i się pokłada. Dlatego usuwam

Zostaw ,zobaczysz jak będzie u Ciebie

Dzięki. Czyli jednak muszę się zabrać za samodzielne rozmnażanie. Niestety po raz drugi, bo z pierwszej próby, na całą skrzynkę z doniczkami nie ukorzeniła się ani jedna spróbuję zastosować rady Lidki i dam do innej ziemi tym razem.
Angelika95 21:44, 23 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dzięki. Czyli jednak muszę się zabrać za samodzielne rozmnażanie. Niestety po raz drugi, bo z pierwszej próby, na całą skrzynkę z doniczkami nie ukorzeniła się ani jedna spróbuję zastosować rady Lidki i dam do innej ziemi tym razem.

A szkoda Ci dzielić kępy, które już masz? Bo ja w lutym/marcu podzieliłam (nie wiedziałam jeszcze, że się rozsiewa) i przyjęło się 100% i pięknie rozrosło.
Patrycja_KG_Lu 21:46, 23 sie 2024

Angelika95 napisał(a)
Moją głowę też zaprząta teraz temat ogrodu, który nie wymaga dużo pracy, właśnie przez tę dyskusję. Jednak przytoczone ogrody mi osobiście się nie podobają. Albo inaczej: podobają u kogoś, sama nie chciałabym takiego mieć. Moje doświadczenie jest w sumie zerowe, ale z bylinami nie mam dużo roboty, przejść i przyciąć, a zdobią ogród pięknie i przyciągają masę zapylaczy. Oczywiście mam na myśli byliny łatwe w obsłudze, bo tych się trzymam: szałwie, jeżówki, kocimiętki. Zobaczymy co dalej, czy za parę lat nie zmienię zdania.

Ja tak zrobiłam z trawnikiem. Zachwycające są te dywanowe, puchate, zieleniutkie, gęste i mięciutkie. Dają piękną oprawę dla rabat. Podziwiam u innych, ale sama nie zdecydowałam się go mieć ze względu na ilość pracy, wody, nawozów. Jestem na takiej grupie na Facebooku o trawach ozdobnych i trawnikach…ile zabiegów tam jest opisanych, każdy chwast jest analizowany, jakieś pomiary pH i inne…to nie dla mnie. Dlatego zdecydowaliśmy się na wersję z mikrokoniczyną, która w naszym przypadku na razie się sprawdza, ale ma też kilka drobnych minusów.
Marcin89 21:48, 23 sie 2024

No ja też dzielę szałwie jak jest tylko okazja (nawet jak termin zły). Ani razu mi nie padła taka sadzonka.

Od tego lata spróbowałem z sadzonkami pędowymi różowych szałwii. Wyglądają póki co ok
Patrycja_KG_Lu 21:49, 23 sie 2024

Angelika95 napisał(a)

A szkoda Ci dzielić kępy, które już masz? Bo ja w lutym/marcu podzieliłam (nie wiedziałam jeszcze, że się rozsiewa) i przyjęło się 100% i pięknie rozrosło.

A da się je podzielić? Myślałam, że w grę wchodzi tylko rozmnożenie z gałązek. Trawę typu rozplenica to jakoś łatwo ciachnąć czy rozchodnika, a jej bym chyba nie umiała.
Angelika95 21:51, 23 sie 2024

A da się je podzielić? Myślałam, że w grę wchodzi tylko rozmnożenie z gałązek. Trawę typu rozplenica to jakoś łatwo ciachnąć czy rozchodnika, a jej bym chyba nie umiała.

Będziesz umiała. Nie wiem jak powinno się to robić, ale powiem jak zrobiłam ja. Tylko tak jak mówię: luty/marzec. Wykopywałam, kroiłam nożem na mniejsze i heja do ziemi
Patrycja_KG_Lu 21:52, 23 sie 2024

Czyli mam kilka takich patyków razem z korzeniami obciąć? Dość zwarte te szałwie są. Fota z pierwszego kwitnienia.
Angelika95 21:54, 23 sie 2024

U mnie już były obcięte części nadziemne i wykopywałam korzeń. Zaraz mnie ktoś ochrzani, że da się może bez wykopywania
Wiolka5_7 22:00, 23 sie 2024

100% sukcesu będziesz miała z podziału kępy matecznej