Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Makao 09:11, 30 kwi 2023

Gdzie nie gdzie i u mnie jest kurdybanek ale pojedyncze kępki. Wyrywam jak zwykłego chwasta i łatwo wychodzi na szczęście. Nie wiedziałam że on taki ekspansywny jest.
MagdaLenka 11:00, 30 kwi 2023

Patrycjo, witam się w Twoim wątku. Dziekuję za powitanie w powitaniach.
U siebie planuję podobną kolorystykę co Ty, więc będę podglądać Twój ogród.
Dodam od siebie parę słów na temat bluszczyku kurdybanka. Miałam w zeszłym roku wersję variegata. Bardzo ładna, delikatna z wyglądu roślinka. W ciągu sezonu z sadzonki o średnicy około 10cm rozrósł się do około metra i to gęstym dywanem. Rozrasta się przez rozłogi. Na jesień wyrwałam całość, bo mi się zmieniła koncepcja. Teraz widzę, że w kilku miejscach odbija, ale jest tego bardzo mało. Myślę jednak, że jest ekspansywny i chyba nie zdecydowałabym się na niego ponownie.
Pozdrawiam. Magda
DariaB 11:07, 30 kwi 2023

Patrycjo widzę, że prace postępują każdy krok naprzód cieszy! Podziwiam Cię za zapał do uprawy warzyw, nie ma to jak swoje płody rolne
Patrycja_KG_Lu 10:49, 04 maj 2023

Marcin89 napisał(a)
Cześć, Patrycja działasz coś w ogrodzie?

Obornik został rozwieziony taczkami, rozgrabiony na terenie gdzie mniej więcej będą rabaty.

Potem koparka wymieszała ziemię lepszą, tą “spod kartofliska” i piach, a następnie została ona rozwieziona w celu wyrównania działki z zachowaniem leciutkich spadków.

Potem przyjechał rolnik okoliczny - zaorał naszą ziemię i to co na nią koparka rozprowadziła.
Dziś od rana pracuje glebogryzarka separacyjna.

Patrycja_KG_Lu 11:27, 04 maj 2023

MagdaLenka napisał(a)
Patrycjo, witam się w Twoim wątku. Dziekuję za powitanie w powitaniach.
U siebie planuję podobną kolorystykę co Ty, więc będę podglądać Twój ogród.
Dodam od siebie parę słów na temat bluszczyku kurdybanka. Miałam w zeszłym roku wersję variegata. Bardzo ładna, delikatna z wyglądu roślinka. W ciągu sezonu z sadzonki o średnicy około 10cm rozrósł się do około metra i to gęstym dywanem. Rozrasta się przez rozłogi. Na jesień wyrwałam całość, bo mi się zmieniła koncepcja. Teraz widzę, że w kilku miejscach odbija, ale jest tego bardzo mało. Myślę jednak, że jest ekspansywny i chyba nie zdecydowałabym się na niego ponownie.
Pozdrawiam. Magda

Witaj. Na razie dużo prac przygotowawczych w ozdobnej części ogrodu. Dzięki, finalnie pozbyliśmy się go (a przynajmniej mam taką nadzieję).
Kordina 15:55, 04 maj 2023

Uhu, hu, ale się u Ciebie dzieje Pati powodzenia w pracach wszelakich
Marcin89 16:30, 04 maj 2023

Jestem usatysfakcjonowany taką odpowiedzią

Chwila nieobecności na forum z powodu prac koło domu tłumaczy wszystko. W oddali wydać tunel, ciekawe co w środku.
Makao 17:42, 04 maj 2023

Ostro jedziesz
Patrycja_KG_Lu 21:42, 04 maj 2023

Dzięki Bożenko.

W tunelu jeszcze niewiele się dzieje. Rosną już pojedyncze roślinki, ale jakoś marnie przyrastają, co dziwne, bo sporo kompostu było przywiezione do tunelu i wymieszane z rodzimą ziemią. Chyba muszę cześciej podlewać. W upalne dni wietrzę poprzez otwarcie obu drzwi.

Rozsady (domowe) sfotografuję niebawem, bo się powiększyły o dyniowate i kwiaty jednoroczne, a pomidory podskoczyły i zmężniały.

Działka wstępnie zagrabiona i wyrównana, w tym przy użyciu odwróconej do góry nogami palety.

Dwie wąskie rabaty przygotowane pod sadzenie roślin. Kupiłam 6 żywotników Hoseri, powinny dotrzeć za 10-14 dni. Wybieram gdzie kupić resztę roślin. Widziałam, że pokazały się ponownie w sprzedaży szałwie Caradonny Compact. Nie mogę się nadal zdecydować na odmianę kocimiętki i jej ilość. W poradnikach jest napisane, że nawet 9-12 szt na m2, prawda to? Czy mój plan ilościowy jest wystarczający?

Patrycja_KG_Lu 21:50, 04 maj 2023

Mam za to problem z jagodą kamczacką. Kilka dni temu wyglądała tak:

A dziś już tak:

Rosnące obok niej porzeczki wyglądają zdrowo, poziomki koło niej też. Rośnie niemal w rogu ogrodu, a tuż obok jest pole rolnika. Czy możliwe, że zawiał wiatr jak czymś pryskał? Czy to jakaś choroba jagody kamczackiej? Sadzona w 2020, w 2022 zjedzona przez sarnę niemal do zera, ale odbiła, były kwiaty w tym roku.