Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 09:17, 24 wrz 2025

Marcin89 napisał(a)
Jakieś decyzje w sprawie wąskiej rabaty? Nowych rabat u siebie nie mam, to u Ciebie zaglądam co planujesz i co wybierasz

Decyzja jeszcze nie podjęta, jedynie wiem, że jedną hortkę tam chętnie dam. Z hakonkami mi ciężko idzie, więc ewentualnością jest sesleria. Muszę jeszcze ocenić jak to będzie wyglądać przez okno, bo mam na to miejsce widok z salonu.

Teraz w pierwszej kolejności muszę posadzić te 5 pęcherznic co kupiłam wczoraj i rozmieścić wstępnie te dwie kulki na zachodzie. Do tego jakaś zimna noc idzie więc zbiorę dziś pomidory kolejne na przetwory.

W sobotę odbieram zamówione 3 ambrowce Slender Silhouette i mamy grupowy napad na szkółkę. Pewnie dojdzie jeszcze coś do dosadzenia. Denerwują mnie pomyłki hortensji - miałam mieć 6 Polar Bear, a ani jedna nią nie jest. Dlatego pomyłki powędrują w inne miejsca sukcesywnie, a w sobotę jak spotkam miśki to kupię chociaż 3 sztuki.

Patrycja_KG_Lu 10:56, 24 wrz 2025

Tomaty zebrane to czas na sadzenie tego co w tle zdjęcia.
Patrycja_KG_Lu 10:58, 24 wrz 2025

Margo2 napisał(a)
Zagłosowane.
Możliwe, że w lipcu znowu będę w tej szkółce.
Szykuje mi się objazd lubelskich szkółek.
Może też wpadnę do Danusi. Będzie okazja do poznania się.

Super! My w conajmniej 5-tkę zawitamy 12-go października do Danusi. Kiedyś tutaj była nasza grupowa fotka to powinnaś nas rozpoznać
Patrycja_KG_Lu 11:01, 24 wrz 2025

Agatorek napisał(a)
Rzeczywiście bardzo kolorowo w tej szkółce

Ale ceny judaszowców zdecydowanie przesadzone, jak na tą wielkość sadzonek.
Wiadomo oczywiście, że eternal flame jest najdroższą odmianą, ale bez przesady.
Chociaż ja może jeszcze żyję cenami sprzed kilku lat, bo od dłuższego czasu nie kupowałam (większych) roślin.

Sprawdziłam sobie ceny judaszowców u Szmita i rzeczywiście Eternal jest drogi. I carolina sweetheart też.
Ale np Forest Pansy w doniczce 20 litrów, wysokość 240-260 cm kosztuje 280 zł, Golden Falls w donicy 45 litrów, wysokość 200-220, kosztuje 350 zł. (z aktualnego cennika „hurtowego”, ale przy zakupie pojedynczych roślin też płaciłam takie ceny).

Czyli wniosek jeden - przed zakupem czegoś droższego trzeba się mocno rozejrzeć po rynku. U mnie jak na razie najdroższym drzewem był ambowiec, a z traw miskant Lady in Red. Chuchamy i dmuchamy z mężem na ta dwa. Nie odważyłam się jeszcze na nic z półki 200 zł +. Bardzo by mi było szkoda jakby się nie przyjęło.
Patrycja_KG_Lu 13:35, 24 wrz 2025

Pęcherznice posadzone. Zbliżam się coraz bardziej do wykonania planu.

Makao 13:44, 24 wrz 2025

Twardo do celu
Już fajnie ta rabata wygląda a jak wszystko nabierze masy to będzie szał.
Patrycja_KG_Lu 15:57, 24 wrz 2025

Makao napisał(a)
Twardo do celu
Już fajnie ta rabata wygląda a jak wszystko nabierze masy to będzie szał.

W zimie planuje wrócić do Twoich wpisów o ściance wodnej by być przygotowaną na wiosenną rozróbę.