Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Makao 19:44, 22 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dzięki dziewczyny. Na głosowanie jest chyba jeszcze tydzień Dzisiaj z Beatką, MagdaLenką i Agapant odwiedziłyśmy ogród trawiasty Amelki. Zapraszam do jej wątku (niestety nieaktywnego) na relację moją i MagdaLenki - https://www.ogrodowisko.pl/watek/5776-pogubilam-sie-po-drodze?page=1283

Znam Amelię jeszcze z czasów gdy zakładała wątek. Ja też wtedy zakładałam swój więc obie byłyśmy nowe. Nadal utrzymujemy kontakt na insta ale ogrodu tam nie pokazuje więc miło go zobaczyć. Dzięki dziewczyny
Patrycja_KG_Lu 19:48, 22 wrz 2025

Makao napisał(a)

A pytałam Cię wcześniej o to czy gotowałaś je czy nie. Nie doczekałam się odpowiedzi i przegotowałam swoje.

A Twoje niegotowane były miękkie po otwarciu czy raczej twardsze?

Przepraszam, przeoczyłam pytanie. Twardość podobna jak tych nadzianych w sklepie, tak mi się przynajmniej wydaje.
Patrycja_KG_Lu 13:04, 23 wrz 2025

Pojechałam do szkółki po pęcherznice na rabatę z elementem wodnym. Zobaczcie jak kolorowo. Kusiło wiele rzeczy.

Takie judaszki po 190 zł.

A takie większe po 450 i 520 zł.

Żurawki kusiły kolorami.

Trzcinnik KF w masie wygląda bosko. Takie pojedyncze sztuki wetknięte tu i tam już nie dają takiego efektu.
Patrycja_KG_Lu 13:08, 23 wrz 2025

Różowa chmurka z prosa Rehbraun. Dopiero w domu wygooglałam je i żałuję, że nie wzięłam. Piękne ma pózniej przebarwienia liści.

Ta hortensja mnie zaciekawiła mocno przez jej kolor liści.

Opuściłam szkółkę skromnie z tym po co przyjechałam i dwoma kulkami Mirjam na rabatę zachodnią.

Według opisu w ekatalogu Dart's Gold:

Dzięki pokrojowi i szybkiemu wzrostowi doskonale nadaje się na żywopłoty. Pokrój nieco bardziej zwarty i liście jaskrawiej żółte, niż podobna Physocarpus opulifolius ‘Luteus’.

Dodatkowo ma być o metr niższa i węższa niż popularna Luteus aż o cały metr.
Patrycja_KG_Lu 14:18, 23 wrz 2025

Zapraszam do jesiennej relacji z ogródka Beaty - https://www.ogrodowisko.pl/watek/2960-ogrodowe-skarby?page=391#post_7

W konkursie, w którym bierze udział jest zacięta walka o nagrodę publiczności. Przewaga jest niewielka, dlatego jeśli uważacie, że warto docenić jej ogród to proszę polajkujcie komentarz pod wideo o treści: Ogród nr 1 Ogród pełen skarbów u Beaty.

https://youtu.be/VxbxQsbQyBs?si=KkaOC8WG8alc0ya3

Moje ulubione zdjęcie u Beaty z tego roku:

A tutaj przykładowe trzy zdjęcia obrazujące metamorfozę.

Mostek już ledwo widoczny.
Makao 16:17, 23 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Przepraszam, przeoczyłam pytanie. Twardość podobna jak tych nadzianych w sklepie, tak mi się przynajmniej wydaje.

To zobaczymy jak moje przegotowane wyjdą.
Marcin89 19:45, 23 wrz 2025

Jakieś decyzje w sprawie wąskiej rabaty? Nowych rabat u siebie nie mam, to u Ciebie zaglądam co planujesz i co wybierasz
Margo2 23:31, 23 wrz 2025

Zagłosowane.
Możliwe, że w lipcu znowu będę w tej szkółce.
Szykuje mi się objazd lubelskich szkółek.
Może też wpadnę do Danusi. Będzie okazja do poznania się.
Gosialuk 07:51, 24 wrz 2025

Też zagłosowałam.
Agatorek 09:02, 24 wrz 2025

Rzeczywiście bardzo kolorowo w tej szkółce

Ale ceny judaszowców zdecydowanie przesadzone, jak na tą wielkość sadzonek.
Wiadomo oczywiście, że eternal flame jest najdroższą odmianą, ale bez przesady.
Chociaż ja może jeszcze żyję cenami sprzed kilku lat, bo od dłuższego czasu nie kupowałam (większych) roślin.

Sprawdziłam sobie ceny judaszowców u Szmita i rzeczywiście Eternal jest drogi. I carolina sweetheart też.
Ale np Forest Pansy w doniczce 20 litrów, wysokość 240-260 cm kosztuje 280 zł, Golden Falls w donicy 45 litrów, wysokość 200-220, kosztuje 350 zł. (z aktualnego cennika „hurtowego”, ale przy zakupie pojedynczych roślin też płaciłam takie ceny).