Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 17:06, 15 gru 2025

Doszkalam się systematycznie z użycia różnych narządzi sztucznej inteligencji (głównie na potrzeby mojej pracy), ale czasem i wykorzystanie ogrodowe się przyda. Zobaczcie jaki realistyczny efekt można już uzyskać na darmowych narzędziach.
KatSer napisał(a)
Proszę o pomoc w zagospodarowaniu tej części ogrodu. Niestety widok za płotem nie jest najładniejszy. Chciałabym stworzyć zimozieloną ścianę, ale pomysłów brak...

Proszę.

<---- tak, to zdjęcie AI.
Patrycja_KG_Lu 17:11, 15 gru 2025

Angelika95 napisał(a)
Patrycja, mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie, pośrednio ogrodowe. Pamiętam, że macie dodatkową zamrażarkę szufladową. Czy liczyliście kiedyś ile wynosi jej miesięczne zużycie prądu? Na stronach są podane wyliczenia, ale nie jestem przekonana jak się to ma do rzeczywistości.

Chciałabym pomóc, ale nie dam rady. Nie liczyliśmy tego. Mniej więcej co roku wyrabiamy się w ramach tego co nam fotowoltaika produkuje, więc nie zwracamy uwagi na pojedyncze sprzęty. W środku mamy trochę warzyw i owoców, a większość jednak zajmuje 1/4 lub 1/2 poporcjowanego mięsa wieprzowego.
Marcin89 18:35, 15 gru 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Doszkalam się systematycznie z użycia różnych narządzi sztucznej inteligencji (głównie na potrzeby mojej pracy), ale czasem i wykorzystanie ogrodowe się przyda. Zobaczcie jaki realistyczny efekt można już uzyskać na darmowych narzędziach.

Proszę.

<---- tak, to zdjęcie AI.

Niesamowity efekt Chciałem się pokusić o inspirację od AI mojej ostatniej rabaty (za orzechem), ale coś nie umiem się za to zabrać
Patrycja_KG_Lu 20:04, 15 gru 2025

Marcin89 napisał(a)

Niesamowity efekt Chciałem się pokusić o inspirację od AI mojej ostatniej rabaty (za orzechem), ale coś nie umiem się za to zabrać

Zrobić Ci 1-2 wersje?
Marcin89 20:18, 15 gru 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Zrobić Ci 1-2 wersje?
A wiesz, że chętnie. To wrzucę foto i dane u mnie. Bo chyba trzeba dać jakieś wskazówki?
LIDKA 20:25, 15 gru 2025

Patrycja zdziwisz mnie umiejętnościami wykorzystania nowej technologii.
Patrycja_KG_Lu 20:26, 15 gru 2025

Im więcej dasz wskazówek tym bardziej powinna wizualizacja być zgodna z tym co chcesz otrzymać.
An_na 22:39, 15 gru 2025

Niesamowite, piękne jak żywe. Aż trudno uwierzyć, że to AI

Próbowałam się trochę bawić z moimi rabatami, ale nie mam umiejętności i efekt był marny. Zostaję przy starej sprawdzonej metodzie ustawiania doniczek na rabatach
Taka wizualizacja zdecydowanie lepiej mi wychodzi
Patrycja_KG_Lu 08:34, 16 gru 2025

An_na napisał(a)
Niesamowite, piękne jak żywe. Aż trudno uwierzyć, że to AI

Próbowałam się trochę bawić z moimi rabatami, ale nie mam umiejętności i efekt był marny. Zostaję przy starej sprawdzonej metodzie ustawiania doniczek na rabatach
Taka wizualizacja zdecydowanie lepiej mi wychodzi

Kiedyś pisałam 2-3 linijki prompta, żeby wygenerować moje zdjęcia. Nawet jakieś wrzucałam ze ścianką wodną czy brzozami. Teraz poszłam o poziom wyżej. Wklejam prompt jaki użyłam by wygenerować wizualizację dla Kat Ser:

High-end landscape architecture garden design, ultra-realistic photorealistic visualization.

Wide ornamental borders minimum 3 meters deep along the entire fence line, designed as a lush multi-layered green screen to block views of neighboring properties and a greenhouse.

Strong background planting forming a living vegetative barrier: groups of small and medium-sized trees and tall shrubs creating privacy and depth.

Trees arranged in irregular, naturalistic clusters for screening and rhythm, including multi-stem trees and light-canopy species such as Amelanchier, Betula, Acer, Carpinus, Prunus, with staggered heights and overlapping crowns.

Evergreen and semi-evergreen structure woven into the back layer for year-round screening: yew hedges and columns, holly, laurel, juniper, thuja used sparingly and naturally, not as a formal hedge.

Middle layer composed of large shrubs and flowering structure plants: Hydrangea paniculata and arborescens, Viburnum, Cornus, Physocarpus, arranged in drifts to soften the tree layer and reinforce privacy.

Foreground planting dominated by ornamental grasses and perennials in a modern naturalistic style inspired by Piet Oudolf: miscanthus, panicum, calamagrostis, pennisetum combined with echinacea, salvia, veronica, perovskia, nepeta, rudbeckia, asters.

Evergreen accents in the foreground for winter structure: clipped boxwood spheres, low yews, dwarf conifers subtly integrated into the composition.

Existing white wooden roofed bench repositioned within the planting as a secluded garden room, partially enclosed by grasses, shrubs and small trees, creating a feeling of privacy and retreat.

Garden character: elegant, calm, layered, intimate, modern naturalistic garden with strong sense of enclosure and depth.

Planting design emphasizes vertical layering, overlapping forms and soft transitions, avoiding visible straight fence lines.

Lighting: warm late afternoon / golden hour light, soft shadows, atmospheric and tranquil mood.

Camera: eye-level perspective, wide angle, clear depth, professional landscape photography style.

Ultra-realistic textures, natural proportions, premium landscape architecture visualization, no people.
LIDKA 09:00, 16 gru 2025

Pati to ciekawe wszystko. Co robisz zawodowo bo umiejętności masz ponadprzeciętne. Zdecydowanie!!!