Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 09:22, 09 mar 2026

Cisów się boję. Nic a nic przez 2 lata nie podrosły te wykrzykniki cisowe co mam na brzozowej. Wiosną obmarzają i brązowieją im nowe przyrosty, finalnie wygląda to fatalnie. Dołki szykowałam zgodnie z radami ogrodowiskowymi co do cisów. Ewidentnie to nie roślina dla mnie.

Czy koreanka czy tujka? Nie mogę się zdecydować. Czy one tak samo będą dużo wody zabierać roślinom w pobliżu? Korenaka to inny odcień niż zieleń tujki. Iwona ze Wzgórza chaosu ma chyba tujowe te stożki i je tnie, dobrze kojarzę? Obojętnie jaka odmiana tujki czy jakaś konkretna na te stożki?
MagdaLenka 11:09, 09 mar 2026

Iwonka ma cisy.
Koreanka jest ciut jaśniejsza niż tuje, taka bardziej limonkowa. Jest też odmiana Silberlocke z igłami jaśniejszymi od spodu. Tuje zabierają więcej wody, bo płycej się korzenią i ta sieć korzeni jest bardzo gęsta. W porównaniu do tui jodła ma zwarty system korzeniowy.
mrokasia 10:29, 12 mar 2026

Pati, ja mam na środkowej rabacie tuję szmaragd. Nic z nią nie robię i ładnie rośnie w strzelisty stożek. Daj znać to potem usunę fotkę.
Patrycja_KG_Lu 15:14, 12 mar 2026

Dzięki Kasia. Możesz fotkę zostawić dla zobrazowania takiego stożka. A co planujesz kiedyś z nią zrobić? Ograniczysz jej wzrost na jakiejś wysokości? Wczoraj w ramach pracy byłam na mazowieckim rejonie. W drodze powrotnej zajechałam do 2 szkółek, ale żadne iglaste mnie jakoś wybitnie nie urzekły. Takie tujki w miarę wysokie mieli w sensownych cenach. Sosny Green Tower się wyróżniały mocno, ale o połowę niższe niż tuje były a cena x6.

W sumie to mam 2 dylematy, te 3 kolumny/stożki na rabacie lewej i jedno coś większe stożkowe po prawej stronie bramy.
MagdaLenka 15:34, 12 mar 2026

Sosny śmiecą igłami.
Smaragdy wbrew pozorom rosną bardzo duże.
Zerknij sobie na odmianę DeGroot's Spire (albo wpadnij do mnie zobaczyć).
nicol21 19:37, 12 mar 2026

eeee no, rabata na przedpłociu to sztos będzie. Masz miejsce to można poszaleć.
Szkoda z tymi cisami ale może coś tam im nie pasuje i już... czort wie!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Patrycja_KG_Lu 15:08, 14 mar 2026

Wiosna, wiosna...wiosna ach to ty...
Agatorek 20:32, 14 mar 2026

Piękne ❤️
MartaCho 20:51, 14 mar 2026

Cudowne! Wiosna w krasie, może jeszcze nie pełnej, ale jest!
ajka 21:03, 14 mar 2026

Green tower są przepiękne. Sporo na swoją wydałam, a rośnie potwornie wolno. Pewnie stąd ich cena.

Mrokasia twój wyeksponowany szmaragd też wygląda niesamowicie.