Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Marcin89 08:35, 28 maj 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
WYBÓR KOSIARKI. Już niebawem mam nadzieje nastanie dzień pierwszego koszenia trawy. Ma urosnąć na conajmniej 10 cm, tak? Czas wybrać kosiarkę. Na jakie parametry zwrócić uwagę?

Czy takie byłyby wystarczające (wstępnie wybrana kosiarka polskiego producenta)?
Silnik: jednocylindrowy, 4-suwowy
Pojemność silnika: 224 cm3
Moc znamionowa: 6.0 KM
Uruchamianie: rozrusznik ręczny i akumulatorowy dla łatwego uruchomienia kosiarki
Napęd na koła
Szerokość koszenia: 53 cm
Pojemność kosza: 75 l
Regulacja wysokości koszenia: centralna, 2.5 - 7.5 cm
Rozmiar przednich kół: 20 cm
Rozmiar tylnych kół: 27 cm
Waga: 42 kg
Funkcje pracy: zbieranie do kosza, mulczowanie, wyrzut boczny i tylny
Mi ktoś podpowiadał żeby szerokość koszenia nie była zbyt mała, tak samo jak pojemność kosza. Co by sobie pracy nie dodawać. Więc wydają się ok te parametry. Nawet nie pamiętam jaka jest nasza i jakiej mocy. Funkcje pracy też spoko, bo zawsze można pokombinować co u Was będzie najlepsze. Jeden zbiera na kompost, drugi rozrzuca mulcz itd.
Chyba wszystko ok tu
Marcin89 08:37, 28 maj 2023

anuska2507 napisał(a)

Mój futrzak czasem skacze na drzewa ozdobne, ale kiedy to widzę, to go przeganiam. Szkód z tego powodu nie widzę.
Zdarzało mu się też kopać albo tarzać się na grządkach w warzywniku. U mnie jest lekka ziemia, piach, więc kotu to pasowało. Ale mimo to warzywa jakoś urosły.
Też mam piasek i widzę odbite kocie łapki Często też pewnie grządki robią za kuwetę
MagdaLenka 15:40, 29 maj 2023

Patrycjo, wrzucam tutaj dla osób z okolic Lublina

Nałęczowski Festiwal Otwartych Ogrodów 2023
Patrycja_KG_Lu 19:44, 29 maj 2023

Ciekawa inicjatywa. Fajne wydarzenie zapewne. Nie brałam do tej pory udziału w takich.
Gruszka_na_w... 22:04, 29 maj 2023

W kosiarce ważna jest szerokość (mniej nawrotów podczas koszenia), napęd (ręce nie bolą od jej pchania) i pojemność kosza (nie trzeba zbyt często się zatrzymywać, aby go opróżnić). Dobrze, żeby miała dobry silnik, bo to najkosztowniejszy element (mój wybór to silnik briggs&stratton). Chyba najlepiej wybrać model ze średniej półki. Z żywotnością podzespołów w obecnych czasach bywa różnie, nawet w tych markowych produktach. Rozrusznik akumulatorowy można odpuścić. Ten ręczny spokojnie wystarczy.

Za rok ta frontowa rabatka będzie miała już zupełnie inne oblicze.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Marcin89 08:29, 30 maj 2023

Cześć, mam pytanie o chwasty w trawniku? Dużo się pojawiło?
Bo tak mnie coś olśniło, że jak jest zasiana mieszanka z mikrokoniczyną to nie można wykonać oprysku na chwasty dwuliścienne, bo spali i koniczynę. To chyba ukryta wada tych mieszanek?
anuska2507 08:57, 30 maj 2023

Marcin89 napisał(a)
Też mam piasek i widzę odbite kocie łapki Często też pewnie grządki robią za kuwetę

Tak też bywało
anuska2507 09:02, 30 maj 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
WYBÓR KOSIARKI. Już niebawem mam nadzieje nastanie dzień pierwszego koszenia trawy. Ma urosnąć na conajmniej 10 cm, tak? Czas wybrać kosiarkę. Na jakie parametry zwrócić uwagę?

Czy takie byłyby wystarczające (wstępnie wybrana kosiarka polskiego producenta)?
Silnik: jednocylindrowy, 4-suwowy
Pojemność silnika: 224 cm3
Moc znamionowa: 6.0 KM
Uruchamianie: rozrusznik ręczny i akumulatorowy dla łatwego uruchomienia kosiarki
Napęd na koła
Szerokość koszenia: 53 cm
Pojemność kosza: 75 l
Regulacja wysokości koszenia: centralna, 2.5 - 7.5 cm
Rozmiar przednich kół: 20 cm
Rozmiar tylnych kół: 27 cm
Waga: 42 kg
Funkcje pracy: zbieranie do kosza, mulczowanie, wyrzut boczny i tylny

Patrycja, przy Twojej dużej działce będziesz miała trochę trawnika, więc koniecznie patrz na szerokość koszenia.
My mamy jakiś model Stigi z napędem. Jeśli chcesz, mogę sprawdzić, jaki dokładnie.

Aaa, i pytałaś u mnie o cenę brzóz, Wczoraj w szkółce widziałam większe niż moje, mogły mieć ok. 3 m, za 190 zł - to tak dla porównania cen.
AgaBoso 14:40, 01 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
Do mnie zaś przychodzą obce koty na polowanie (rano widziałem jak kot uciekał z czymś w pyszczku). Ale też są ślady na ziemi w warzywniku. Myślicie, że koty mogą zrobić jakieś poważne szkody? W necie widziałem posty o obdrapanych pniach drzew ozdobnych. Ogólnie nie jestem przeciwnikiem, do póki nie zrobią mi dużych szkód.

Znalazłam u siebie obok pomidorów kocią niespodziankę i sprawdziłam jakie rośliny je odstraszają, zakupiłam lawendę i rutę zwyczajną. Mam nadzieję, że się sprawdzą.
Patrycja_KG_Lu 14:51, 01 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
Cześć, mam pytanie o chwasty w trawniku? Dużo się pojawiło?
Bo tak mnie coś olśniło, że jak jest zasiana mieszanka z mikrokoniczyną to nie można wykonać oprysku na chwasty dwuliścienne, bo spali i koniczynę. To chyba ukryta wada tych mieszanek?

Tak, to jeden z minusów tego rozwiązania. Z tego co czytałam to warto właśnie po przygotowaniu ziemi odczekać, aż wzejdą chwasty i je unicestwić (bardziej lub mniej ekologicznie), a dopiero potem siać trawę. Mój mąż jest z tych niecierpliwych i stwierdził, że chwasty koszone systematycznie razem z trawą odpuszczą po jakimś czasie. Jak na razie nie jest źle - pojawiają się miejscami. Część ręcznie wyrwiemy, część się wykosi. Kosiarka wybrana Będziemy zamawiać niebawem. Może w weekend uda się cyknąć foto z drona dla porównania o ile nie będzie wiało za mocno.