Pati, rośliny w doniczkach najczęściej rosną w torfie, a ten ma specyficzne właściwości. Kiedy jest mokry, to wygląda na bardzo ładny kawałek ziemi. Gorzej jest, kiedy zaschnie. Kurczy sie wtedy i mocno ściska korzenie. Bardzo trudno jest przywrócić torfowej ziemi pierwotną wilgotność (z tego powodu stosuje się to moczenie doniczek w wodzie). Straciłam z powodu tego kurczenia kilka roślin i nauczona doświadczeniem staram się wytrzepywać jak najwięcej tego torfu z bryły korzeniowej. Niby podlewamy młode rośliny, ale czasem zdarzy się wyjazd, czasem coś wypadnie. Torf wyschnie i krótkotrwałym podlewaniem z węża trudno go namoczyć.
Glebę przygotowałaś wzorowo. Niech te roślinki aklimatyzują się od początku w ziemi, w której będą rosły, bez torfu. Swoje doniczkowe zakupy pozbawiam torfu metalowymi pazurkami. Świetnie rozluźniają splątane korzenie i jednocześnie wydłubują torf.
Tort wzbudził mój zachwyt. Pięknie się prezentuje i w całości, i po przekrojeniu.

Mebelki tarasowe też wyglądają świetnie. Taras w podcieniu to idealne rozwiązanie.
~ Władysław Tatarkiewicz