Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Rojodziejowa 08:44, 25 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
W nazwie mam co prawda różowo-biały, a w opisie na pierwszej stronie wątku precyzuje - róż, biel, fiolet. Z różowych może jakieś tulipany, kupiłam i wsadziłam już krokusy, hortensje, piwonie, lilaki, supertunie, róża, jeżówki, daucus carota dara (nie szukałam jeszcze polskiej nazwy), łubin, rozchodniki, naparstnice, może różowa szałwia, żeleźniak bulwiasty, tawułka arendsa, powojnik, wisteria, irysy, krwawnica, czosnki ozdobne.

Daucus carota to marchew zwyczajna - cudna. Baldaszki ostatnio generalnie mi się podobają.
Patrycja_KG_Lu 08:48, 25 sty 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Daucus carota to marchew zwyczajna - cudna. Baldaszki ostatnio generalnie mi się podobają.

Taka inspirka mi się niedawno wyświetliła.
Marcin89 09:14, 25 sty 2024

Czyli wyhodowano marchew ozdobną xd

Czyli sporo roślin różowych będzie u Ciebie. U mnie to będzie róż hortensji, rozchodników, jeżówek. Trochę skromnie - zatem szałwia różowa będzie poszukiwana Są równie piękne jak fioletowe.
Marcin89 10:52, 25 sty 2024

Kolejny temat związany z fragmentem za domem.

Ma być ścieżka z grysu i wstawione płyty betonowe. Szerokość ścieżki wyjdzie około 0,8-1 m.

Ścieżka wychodzi na środku schodów z tarasu.

Przy takim układzie zostaje między ścieżką, a ścianą 0,5 m. Od Wioli wiem, że bluszcz ma posadzony 10 cm od ściany, wówczas można by coś z roślin dodać. Ale jest wąsko.

Pytanie - Czy zrobić tak jak na rysunku, czyli ścieżka oddzielona ekobordami, a bluszcz posadzony w korze? Czy może zrobić z kamyczków aż do samej ściany? Praktyczniej i taniej było by z kamieni, tylko nie wydaje mi się, żeby bluszcz lubił rosnąć w grysie?
NowaKiKi 10:58, 25 sty 2024

Jakie jeżówki chcesz, myślałeś juz?
Marcin89 11:04, 25 sty 2024

Zamówię przy okazji jakiś zakupów on line. Z tego co będzie dostępne. Przydały by się różowe i białe wysokie Może nawet zwykła Magnus.

Teraz mam same różowe: typowy gatunek, Butterfly Kisses i Sweet Meadow Mama.

Joann 11:32, 25 sty 2024

Możesz posadzic na razie w korze, a jak się rozrośnie, zakorzeni, dosypiesz kamieni.
Przy bluszczu mógłbyś posadzic hakone po całej długości.
Marcin89 11:39, 25 sty 2024

Joann napisał(a)
Możesz posadzic na razie w korze, a jak się rozrośnie, zakorzeni, dosypiesz kamieni.
Przy bluszczu mógłbyś posadzic hakone po całej długości.
Ale dziewczyny piszą, że hakone mają 1 m średnicy, a tam jest 0,5 m miejsca.
Joann 11:52, 25 sty 2024

Miejsca na rabacie, ale hakone mogłaby się wylewać na ścieżkę. Chyba, że tak nie chcesz. Moje hakone, które rosną trzeci sezon w cieniu bie są tak duże, a lubię jak się wylewają na kostkę.
Marcin89 12:16, 25 sty 2024

Joann napisał(a)
Miejsca na rabacie, ale hakone mogłaby się wylewać na ścieżkę. Chyba, że tak nie chcesz. Moje hakone, które rosną trzeci sezon w cieniu bie są tak duże, a lubię jak się wylewają na kostkę.
Trochę by mogły się wylewać. Chyba najpierw malowanie ściany, ewentualne drewno, potem posadzić bluszcz. A z czasem coś się pomyli w kwestii roślin.

Dla mnie teraz ważne, czy ścieżka jako osobny element, czy "rozlana" do ściany