Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 22:32, 10 sie 2024

Tak dla przypomnienia, wąskie rabaty mają 1,5 m i 1,35 m. Niestety nie są równe.

Duża, środkowa ma 3,5 m szerokości.

Wszystkie są długie na 4,4 m.

Za magnolią jest sporo miejsca, czego nie widać za bardzo. Ale jest tam 1,5 m od magnolii do końca rabaty.
Marcin89 22:35, 10 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Rozplenice są piękne w szpalerach. Dałabym środkiem. Reszte po bokach. Rozłożenie kulek fajne na tej Środkowej rabacie.
To akurat prawda, ale tu mi coś w linii nie leży.

Te rabatki i ta między tarasami to właśnie ma być swobodny mix. I nigdzie więcej już go nie zrobię. Jestem jednak za rzędami i plamami

Więc to ostatnie rabaty takie chaotyczne. One sprawiają mi problem. Nie umiem zachować odstępów roślin od siebie. No chaos
Judith 22:36, 10 sie 2024

Trawy ułożyłabym na całej rabacie (czyli w większym rozproszeniu).
Marcin89 23:09, 10 sie 2024

Judith napisał(a)
Trawy ułożyłabym na całej rabacie (czyli w większym rozproszeniu).
Teraz rozkminiam, czy zostawić 3 rozplenice przed magnolia, a z tyłu dać szałwie i rozchodniki. Albo: zostawić 5 sztuk , tylko te z tyłu dać dwie w plecy magnolii równo. A z przodu 3 sztuki rozstawić szerzej właśnie. Coś mam obawy dać wyższe elementy do brzegu rabaty. Ona jest widoczna z każdej strony.
Marcin89 10:18, 11 sie 2024

Jeszcze z dziś mam bez bazgrołów, te doniczki, wiaderko i trawka = Hamelny są całkiem daleko od siebie.
Patrycja_KG_Lu 10:22, 11 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
[…]

Układ z rozplenicami w chudych paskach w ogóle mi nie wychodził. Albo rozplenice albo thuje.
Mam zdjęcia z bliska by odtworzyć układy roślin.
Tutaj trochę pusto się wydaje, ale w realu było ok.

Zatem mamy thuje, bez rozplenic
Do tego sesleria (jasnozielony), kocimiętka (fioletowy) i nic więcej. No chyba, że dosłownie 3 szałwie Caradonny?
[…]

Bardzo podoba mi się obecny układ na zdjęciu. Dodam tylko i cóż powtórzę się…zerknij na post u mnie z 24 czerwca ze zdjęciami. Caradonna ma wysokość u mnie 80 cm, a Caradonna Compact 50-60 cm przy pierwszym kwitnieniu. Lepiej przy seslerii i kocimiętce moim zdaniem wyglądałaby podobna im wzrostem szałwia.
Judith 10:35, 11 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Jeszcze z dziś mam bez bazgrołów, te doniczki, wiaderko i trawka = Hamelny są całkiem daleko od siebie.

To ja się powtórzę: przy stylu tej rabaty i wybranych roślinach ten układ traw będzie wprowadzał sztuczność.
Patrycja_KG_Lu 10:43, 11 sie 2024

Był kiedyś blog/strona jednej dziewczyny z tego forum, która pisała artykuły o projektowaniu. Niestety już niedostępny. Pamiętam artykuł o równowadze/balansie przy doborze roślin, symetrii, asymetriach itp. Zaraz poszukam instrukcji obrazkowych od kogoś innego i wrzucę.

Według innej szkoły utarł się schemat by najwyższe dać w centrum i coraz niższymi roślinami kierować się do krawędzi rabaty.

Rabata trudna, bo widziana z wielu stron. Ja bym dodała choć jeden średni element, czyli niższy od magnolii a wyższy od bylin w drugim kącie rabaty dla równowagi.

Co do Hameln przy krawędziach to u Milunii nad rozlewiskiem w wąskich rabatach za domem jest szpaler z nich i wręcz super wyglada jak „wypływają” źdźbła i kłosy zmiękczając linie krawężnika.

https://pin.it/28boQAvAW
Na pinie powyżej lekko widać o co mi chodzi. Czyli dodanie czegoś wyższego w oddaleniu od drzewa. Może jedna hortensja, którą kiedyś miałeś w planach? Jak dasz wszystkie rośliny podobnej wysokości to będzie niczym kolorowy dywan, na którym stoi wysoka lampa podłogowa (magnolia), a będzie brakowało jakiegoś dodatku skupiającego wzrok.
Marcin89 10:44, 11 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Bardzo podoba mi się obecny układ na zdjęciu. Dodam tylko i cóż powtórzę się…zerknij na post u mnie z 24 czerwca ze zdjęciami. Caradonna ma wysokość u mnie 80 cm, a Caradonna Compact 50-60 cm przy pierwszym kwitnieniu. Lepiej przy seslerii i kocimiętce moim zdaniem wyglądałaby podobna im wzrostem szałwia.
Tak, pamiętam doskonale. Dlatego póki co bez szałwii. Ale biorę pod uwagę też gust brata i bratowej, oni by szli w minimalizm. Dlatego nie mogę zrobić buszowato pod siebie tylko

Na środkowej próbowałem ustawić chociaż w paru miejscach kocimiętkę z szałwią obok siebie. To połączenie ma potencjał

Ostatnio zrobiłem zrzut ekranu. Prostota, a robi robotę.
Marcin89 10:48, 11 sie 2024

Judith napisał(a)

To ja się powtórzę: przy stylu tej rabaty i wybranych roślinach ten układ traw będzie wprowadzał sztuczność.
Rozumiem o co chodzi. Przy tarasie miał być mix, a wyszedł pas przedni i tylni

Tutaj mam obawy, że przesunę rozplenice do przodu, to nie zmieszczę już nic niskiego.

Ogólnie chciałem tak pogrupować: Hameln z rozchodnikiem, thuja z szałwią i kocimiętką. Ale robiąc z tego "sektory" robi się sztucznie. Wiem o co chodzi.