Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 23:08, 16 wrz 2025

Kordina napisał(a)
Zawilec Konigin Charlotte i Zawilec Serenade posiadam drugi rok i bardzo je lubię, ale jak rosną razem to w ogóle nie potrafię ich odróżnić
Przy zamawianiu oglądałem też Serenade, bo pamiętałem, że masz Ale wybrałem inne. Zresztą one wszystkie takie podobne. Jedynie dzielę wizualnie ma pojedyncze i pełne
Patrycja_KG_Lu 12:06, 17 wrz 2025

Ciekawe jak będzie u mnie z zawilcami i poprawnością odmiany. Ja nie czekałam na pąki tylko posadziłam w sobotę wszystkie w docelowe miejsca.
Marcin89 12:56, 17 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ciekawe jak będzie u mnie z zawilcami i poprawnością odmiany. Ja nie czekałam na pąki tylko posadziłam w sobotę wszystkie w docelowe miejsca.
I dobrze zrobiłaś Ja czekam, bo miejsce nie gotowe...

Przypomniało mi się coś. Oglądałem gałązki ambrowca i przyrosty mam koło 10 cm (ale był sadzony wcześniej niż Twój). Widać, że pędy boczne, które wypuścił po cięciu mają właśnie koło 10 cm. Ciekawe jak te bez cięcia - ale nie dostrzegłem nigdzie na wysokości wzroku. Z kolei całe drzewko ma 3 m, a z tego co pamiętam miało przy zakupie 2,8 m.

Jeśli chodzi o wybarwienie, to u brata jest już trochę czerwieni, a u mnie nie. Podlewane są praktycznie tak samo. A u brata nawet więcej powinno być, bo podlewa też trawnik (w tym roku mało). Więc domyślam się, że wybarwione drzewko ma zabieraną wodę przez trawnik wokół
Patrycja_KG_Lu 13:45, 17 wrz 2025

Marcin89 napisał(a)
Bratowej podobają się Annabelle, to by były po "ich" stronie. Ale to trochę żart, bo bardziej patrzę, gdzie cienia więcej Aż mam ochotę iść przesadzać kosztem innych prac. Tobie dziękuję za zaangażowanie w projektowanie dziś i nie tylko Aż mi głupio, że Tobie nic nie doradzam w sprawie trójkątnej rabaty.

U mnie też się warstwią różne prace bieżące z rabatami (pielenie, krawędzie, przycięcie tego co przekwitło) oraz warzynikiem, a zamiast racjonalnie się za nie wziąć to robię nasadzenia na froncie.

Spoczko. Trójkąt frontowy już mam w wyobraźni. Wyjątkowo ciężko mi na karce w kratkę go narysować w wersji 2D. Może znów poustawiam doniczki...wrzucę wtedy zdjęcie i będą konsultacje grupowe?

U mnie ambrowiec nabiera koloru, ale pewnie było widać na fotce jak mu w poniedziałek dywanik pod spodem kwadratowy robiłam. Jadę pod koniec miesiąca kupić ambrowca kolumnowego jeszcze
Marcin89 18:25, 17 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

U mnie też się warstwią różne prace bieżące z rabatami (pielenie, krawędzie, przycięcie tego co przekwitło) oraz warzynikiem, a zamiast racjonalnie się za nie wziąć to robię nasadzenia na froncie.

Spoczko. Trójkąt frontowy już mam w wyobraźni. Wyjątkowo ciężko mi na karce w kratkę go narysować w wersji 2D. Może znów poustawiam doniczki...wrzucę wtedy zdjęcie i będą konsultacje grupowe?

U mnie ambrowiec nabiera koloru, ale pewnie było widać na fotce jak mu w poniedziałek dywanik pod spodem kwadratowy robiłam. Jadę pod koniec miesiąca kupić ambrowca kolumnowego jeszcze
Pewnie, że wrzuć plan w wersji z doniczkami Wiem, że u Ciebie ma być rabatka koło ambrowca. A u brata póki co trawnik musi być, tylko małe kółko wycięte xd
Marcin89 20:05, 21 wrz 2025

Trawnik widziany z góry, jestem z niego bardzo zadowolony

Platanowa, narożna i brzozowa. Zdjęcia nie oddają efektu widzianego na żywo. Miejscami jest już ładnie, gęsto. Najgorzej wygląda brzozowa, ale co zrobić

Marcin89 20:08, 21 wrz 2025

To teraz rabata z boku domu, tutaj jest naprawdę gęsto

Marcin89 20:11, 21 wrz 2025

Zaskoczył mnie miskant Graziella, bo z małych sadzonek urosły duże trawy.

Zupełne inaczej mają się trawy na brzozowej, gdzie ledwo je widać. Największy miskant jest taki:

Patrycja_KG_Lu 12:47, 22 wrz 2025

Marcin89 napisał(a)
Pewnie, że wrzuć plan w wersji z doniczkami Wiem, że u Ciebie ma być rabatka koło ambrowca. A u brata póki co trawnik musi być, tylko małe kółko wycięte xd

Wrzuciłam właśnie co prawda nie trójkąt, a dalszą część zachodniej w wersji z tym co było pod ręką czyli kamienie i deseczka. Fragment między zakończoną rabatą z 3 amanogawami, a tą czwartą sztuką od nich oddaloną.

Trawnikczek ideolo, ładny kolor ma i gęstość. Bardzo równiutko Wam wszystko z nim wyszło. To widok z okna dachowego czy na na dach się wdrapałeś?

W weekend widziałam ładne platany na żywo u Amelki. Co ciekawe oba sadziła jednakowe tego samego dnia. Teraz mają sporą różnicę zarówno obwodu pnia czy wielkości. Jeden z nich ma bliżej do rynny z dachu. Jednak woda wiele ratuje. Moja brzozowa ma się najgorzej ze wszystkich rabat. Sucho tego lata dało jej popalić. Okazuje się, że tam jest najgorsza gleba spośród wszystkich rabat. Brzozy jeszcze dodatkowo w tym roku mi płast nadwyrężył. Prawie liści nie mają. ]

Jaką rozplenice masz tam przy ŚŚ? Ta z ciemnymi kłosami? Kocimięty Ci porosły fest. U mnie prawie nie ma drugiego kwitnienia po spektakularnym pierwszym. No i dorodne masz te z boku domu.
DariaB 14:20, 22 wrz 2025

Marcin89 napisał(a)
Chyba nie do końca będzie ponuro. Zobacz jak u Ciebie pięknie wygladają

Co prawda drzewko będzie podświetlone tylko z rana. Potem pada na nie światło od strony naszych domów.

Chyba mnie ciągnie do tej wiśni Royal Burgudy lub Kanzan. Grujecznika i parocję mogę ewentualnie odpuścić.

Jeśli miałabym wybierać między Royal Burgundy a Kanzanem to wybrałabym Kanzana. Rośnie szybciej, zdecydowanie dłużej trzyma liście, przebarwia się na żółto-miedziano-różowo. Royal Burgundy przebarwia się na różowo, też ma piękne wtedy te liście, ale szybko je gubi.